Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je po vyuctovani vzdycky elektromer od 0?

Od: mirabela odpovědí: 10 změna:

Ahoj jenom by me zajimalo jestli se po kazdem odectu elektromery vynuluji? U prarodicu maji ten digialni ve sloupku. Maji strach kolik je bude letos stat elektrina a ja nevim jestli to z toho muzu spocitat, ukazuje to kolem 5300 v tom nizkem a asi 400 ve vysokem. Protoze rocni maji kolem 10 tisic kilowathodin tak to nejak odpovida ale chci si byt jista ze je to spravne.

Moc dekuju

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x

u digitálu ,ale i u ostatních, se nenuluje ale ukládají se mezivýsledky, některé umí i dálkově hlásit spotřebu...

hodnocení

4x

Ne, elektroměry se nenulují. Ani staré analogové, ani nové digitální. Pokud potřebujete sledovat odběr, ja nejlepší, vždy za určité období, si stavy poznamenat a zjistit odběr odečtením nového a starého stavu. Já takto činím vždy ke konci roku, kdy "vyúčtovávám" doplatek, mezi zálohami a skutečností, při vyrovnáni s rodinou mé dcery (jako majitelkou) a námi, jako rodiči "na vejminku". Kdy pro svou část RD máme ještě druhý, podružný vlastní elektoměr. Jinak je vhodné si toto běžně provádět a kontrolovat souběžně s odečty RZ. Ovšem v dnešní době už to nebývá někdy tak jednoduché, neboť odečty se provádí někdy už i dálkově. Jinak ale pozor. Vzhledem k tomu, že všechny elektroměry musí procházet cejchováním (tuším že za dobu asi 5 let), tak se může stát, že na elektroměru máte, na původní záznam nenavazující čísla, neboť tento je v průběhu roku vyměněn. Ale o tomto by jste měli být informováni při výmněně.Ale většinou to bývá až v následující faktuře.

hodnocení

2x

Elektroměr se po odečtu nenuluje, jede dále v načítání.

Případné nulování by bylo jednak technicky celkem náročné (v množství existujících elektroměrů) a dále by bylo živnou půdou pro případné podvody a korupci.

doplněno 09.01.21 10:55:

@petera: Máte sice pravdu, nicméně skutečností je, že se podle mého žádný elektroměr po odečtu nenuluje. Maximálně se může vynulovat spotřeba za období, něco jako denní počítadlo km u auta.

petera*

Ale to tazatelce nepomůže. Konečný stav elektroměru se rozhodne nenuluje, to máte pravdu, ale po odečtu běží znova od nuly pro daný rok. Tedy alespoň my to tak máme. Celková spotřeba za rok je kolem 22 000 kWh. Když jsem se byl podívat před pár dny, spotřeba byla okolo 7t. Celková spotřeba je pak vidět na faktuře, Ale třeba na našem elektroměru ji nevidím, tam to jede vždy znova. Ale samozřejmě logicky si ji musí udržovat.

@petera

Nepleťte tazatele.nevíte jaký má elektroměr, u analogu jen načítá. U digitálu může mít další funkce jako je načítání spotřeby za odečtové období, dálkový odečet, dálkvé odpojení, případně možnost on-line sledování elektroměru.Ale jsou i digitály co jen načítají

petera*

@nunici promiňte ale ona jasně píše, že mají digitání. A také píše, že aktuálně ukazuje nižší hodnotu, než bývá celoroční spotřeba. Čili jediné možné vysvětlení je, že jde o zobrazení mezivýsledku pro dané období. Jak jinak byste chtěl její hodnoty vysvětlit?

@petera

Může být vyměněný elektroměr ...bez typu elektroměru to nedořešíme .

hodnocení

2x

Nedavno jsem se dočetla, že kdo chce nějakou kačku ušetřit, má si po novém roce udělat samoodečet a nahlásit ho svému dodavateli elektřiny. Ve většině případů letos energie zlevňují a nám dělají odečet až koncem března.

Vyfotila jsem elektroměr a mailem jim to poslala, poděkovali a napsali, že v příštím vyúčtování bude stav elektroměru k 31.12.2020 zohledněn:)

Elektroměry se nenulují.

petera*

Ne nulují, ale někdy zobrazují výsledky pro aktuální období. Já mám třeba celkovou spotřebu za ty roky asi 300 tis kWh, Ale momentálně mi elektroměr ukazuje 7 tisíc. V listopadu to byly asi 3 tis.

petera*
hodnocení

0x

Já tedy nevím, ale náš digitální elektroměr ukazuje vždy spotřebu za dané období. Ročně máme kolem 23 000 kW hodin, současný stav je kolem 8 tisíc. Žádná výměna neproběhla. Můj osobní odhad je, že zobrazované číslo je vždy vztaženo k aktuálnímu období, ačkoli jistě jsi někde v paměti drží celkovou hodnotu, kterou vidím i na vyúčtování a ta je kolem 300 tisíc kWh.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]