Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sadrove omitky + sadrokartonove podhledy

Od: jasir odpovědí: 7 změna:
Zdravim, mozna hloupy, ale docela dulezity dotaz.
Budu delat sdk podhledy a natahovat sadrovou sterku na stare stukove omitky, ktere jsou naprosto prasacky zatocene. Otazky zni takto:
1. Muzu udelat prvne podhledy a az pote sadrovou sterku na puvodnich omitkach? Jde mi o vlhkost, ale vzhledem k tomu ze se tyto sterky pouzivaji i na celoplosne tmeleni sdk desek, tak by to nemelo vadit ne?
2. Puvodni stukove omitky jsou aplikovane bez perlinky na tvarnice. V nekterych mistnostech je videt bud miniaturni praskliny nebo praskliny vetsich rozmeru. Dum je 20 let stary a tim padem by mel byt i usazeny, ale je vhodne pouzit sadrovou sterku a nebo by mohla popraskat, kdyz i puvodni štuk v nekterych mistech popraskal a mam radsi aplikovat i perlinku?
3. SDK se bude aplikovat i na sikminy. Na stropu mam druhy rost a vsechny srouby jsou podlepeny butyl paskou, ale na sikminach se mi druhy rost nevleze kvuli oknum a proto budu podlepovat kazdy sroub pod sdk take butyl paskou at poskodim parozabranu co nejmene. Ma otazka zni zda sdk desce nebude vadit, ze co 15cm bude ctverecek 5x5cm z te butyl pasky? A nebo je nutno tu butyl pasku natahnout po cele delce profilu? To by se pomerne prodrazilo :-/

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ad1 NE nejprve omítky,pak SDK

Ad2 na štuk (resp pod) se nedává lepidlo z perlinkou-normální je jádrová a na to štuk ,sádrová .. pokud je z půorobetnu,někdo dává rovnou sádrovou,jinak lepidlo perlinka a pak štuk.Pokud jsou na štuku praskliny-buďto to bylo stylem v září se kopne do země a nejpozději v prosinci se bydlí nebo po štukovýní nebylo vybíleno vápnem,které mikropraskliny zacelí.Pokud se nezvětšují a chcete sádrovou stěrku-můžete

Ad3 odpo musí sádrokartonář-nikdy jsem nedělal,takže nwn.

jasir
hodnocení

Dekuji za odpoved :)

hodnocení

1x

1) omítky, pak SDK-GKB,

2) dnes se používá přilepení sádroše na stěnu.

3) Pokud se přesně strefíte šroubem tak, kam jste dal štvereček butylu, nebude problém.

jasir
hodnocení

Dekuji za odpoved :)
Jenom dotaz k 2. odpovedi.
O teto moznosti sdk desek na stenu jsem taky uvazoval, ale penezne mi pripada drazsi, i kdyz ne o moc.
Steny jsou kupodivu naprosto rovne. Takze ani jedna varianta neni problem. Ale otazka co je lepsi varianta?
SDK se lepi tzv. na buchty. Tim padem pod deskou je mezera.
1. Nemuze zde vzniknout nejaky problem treba se srazenim vlhkosti?
Obvodova stena ma sice 30cm a je jeste zateplena 10cm polystirenem, takze by promrznout nemela.
Ale i tak? Nevim pro co se rozhodnout. Zda omitky, ktere jsem nikdy nedelal, ale myslim si ze to zvladnu, ale bude to chvilku trvat. Nebo SDK desky, ktere jsou oproti tomu naprosto jednoduche.
2. Je vysledny vzhled stejny? Videl jsem sadrove omitky a jsem vzdy uchvacen jak barvy na nich září. Je to samé i na SDK desce?

Steny jsou kupodivu naprosto rovne. *** To je velký výhoda, přilepíte to lepidlem jako obkladáčky. Klidně i lepící pěnou a fifovat vruty pro SDk velikosti TX 75. Zkuste vyzkoušet někde, jak to drží.

Ale otazka co je lepsi varianta?*** To si musíte spočítat sám.
SDK se lepi tzv. na buchty. *** nemusí to být na buchty
1. Nemuze zde vzniknout nejaky problem treba se srazenim vlhkosti?***nemůže, páč rosný bod je úplně jinde.
Obvodova stena ma sice 30cm a je jeste zateplena 10cm polystirenem, takze by promrznout nemela.***Určitě nepromrzne
Nebo SDK desky, ktere jsou oproti tomu naprosto jednoduche.***Právě pro jednoduchost.
2. Je vysledny vzhled stejny? Videl jsem sadrove omitky a jsem vzdy uchvacen jak barvy na nich září. Je to samé i na SDK desce?***To je na zvážení, viděl jsem krásné štuky a hnusně udělaný sádroš, taky i desky SDK s AK hranou, kde se tmelilo celoplošně, avšak malíři použili nevhodnou barvu a hladkou strukturu tím zkazili.

jasir

Děkuji za vystižnou odpověď. Tím pádem jsem (asi) rozhodnut pro desky. Zkoumal jsem to u známeho a ten má jak SDK desky tak i sádrové omítky - oboje vymalované na bílo a vypadá to téměř stejně. Investuji pak do kvalitní barvy a věřím, že budu spokojen. Desky sice vyjdou dráž, ale než se učit omítat, tak radši naházím ty desky.

Každopádně ještě mám pár dotazů :)

1. pokud budu lepit na lepící pěnu tak můžu v podstatě stropy dělat hned?

2. pokud to budu lepit například Rigips Rifix jak dlouho je potřeba čekat na vyschnutí? Aktuálně topím na 13C a vlhkost okolo 60%.

3. Můžu lepit přímo na štuk, když ho napenetruji? Místy se štuk drolí, ale když tohle místo seškrábnu tak zbytek je pevný a nejde seškrábnout. Stejně budu fixovat i šrouby, takže se nemusím bát, že by to spadlo?

1. pokud budu lepit na lepící pěnu tak můžu v podstatě stropy dělat hned? ***ANO

2. pokud to budu lepit například Rigips Rifix jak dlouho je potřeba čekat na vyschnutí? Aktuálně topím na 13C a vlhkost okolo 60%. ***čekan na co a proč?

3. Můžu lepit přímo na štuk, když ho napenetruji? Místy se štuk drolí, ale když tohle místo seškrábnu tak zbytek je pevný a nejde seškrábnout. Stejně budu fixovat i šrouby, takže se nemusím bát, že by to spadlo?***Když štuk nedrží, penetrace to moc nevyřeší.

Já bych lehce odstranil co nedrží, a přilepil pěnou, zafixoval TX 75 a hotovo. Ale to jsem již psal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma omítka na sádrokarton

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]