Nejste přihlášen/a.
Máme jednopatrový domek s bytem v každém patře a topíme elektřinou. Dům je zateplen (16 cm), okna také nová. Nestěžuji si jenom mě zajimá, jestli je ta spotřeba nějak v normě? Topíme cca na 20 st. Při současném počasí (-3 až 0) je spotřeba cca 100-110 kWh denně.
Děkuji
Něco je špatně. Zateplení absolutně selhalo. Mám vně nezateplený dům na patro, topím na 21°C pro otopnou plochu 240m2 a denně spotřebuji 6m3 plynu, což je ekvivalent 64 kWh. TUV je navíc 2m3. Plastová zevnitř zateplená okna polykarbonátem, obvodové zdi zevnitř zatepleny 2cm polystyrenem. Teplota otopné vody 48°C.
Pokuď protopíte za 24h 64 kw , tak počítejte topnou sezonu 200dnu . To odpovídá za sezonu 12 800kw . Vydělte to metry (240) tak se dostáváte na cca 53kw/m2 za rok . Jste tak lehce nad nízkoenergetickým domem (do 50kw/m2 za rok) . To je výborný výsledek .
Prakticky aby jste dosáhl takového výsledku , tak takové domy mají v podlaze 15 až 20cm izolantu , ve stěně nad 20cm izolantu (R 5) a střecha těch 30cm izolantu (R7,5) . Vám to vychází tedy asi hodinově cca 3kw .
jenda2 To je dobrá pohádka,Že jste odpurce zateplení se o Vás ví. proč ne je to názor. Ale houpat nás zase tolik nemužete.A lhát se nemá..
Starý 2 patrový barák 240m2 ! Nezateplen.topíte na 21C a protopíte 6m3 hmmmmm
To ale zatopíte tak hodinu ráno,hodinu večer a zbytek dne se tam pohybujete v norkovým kožichu.Nebo celý den jste mimo a netopíte.
Ale Vaše parametry a spotřebu co jste uvedl jenoduše při topením celý den 6m3 docílit nelze
jenda2
a kolik při tom spálíte dřeva?
Zevnitř zateplené zdi si představit dovedu,ale zevnitř zateplená okna je co?
nic si z toho nedělejte. Pohádky jsou přece krásná literatura... 6 kubíků denně jsme měli v malém domečku, ani ne na 100m2. Taky nebyl skoro zateplen, jen 5 cm z jedné strany. To by se jendovi líbilo. 2 kubíky na vodu je zase strašně moc. My měli cca 0,8 na den, 3 lidi (ve skutečnosti jsme ovšem kačeny). Jediné co věřím, že ani při 48°C vody nejsou cítit ty ledové zdi, protože "zima je přeražená 2 cm polyše" uvnitř, jak říká můj (jendovi podobně smýšlející známý).
Ono tady ty výkřiky a porovnávání jsou o ničem. Protože někdo Vám řekne například, že topí elektrikou, krb sice má, ale jen pro atmosféru a protopí ročně jen 15 tis. A pak z něho postupně vyleze, že vlastně krb zajístí 2/3 krytí ztrát...
K otázce. Spotřeba podle mě odpovídá. Pokud 110 kWh je celková, tak zvlášť. Předpokládám, že na topení jde max. polovina. To není špatné.
Pokud máte za to, že si chodím fotit stav spotřeby každý den ve stejnou dobu a čísla opisuji za pohádku tak jste blázen. Mě zajímá moje spotřeba a ne vaše bláboly. Když je -5°C, spotřeba jde na 10 nebo 11 včetně 2m3 pro TUV. Když si vymýšlíte vy, já to nemám zapotřebí.
Zevnitř zateplená kna jsem již dříve popisoval. Existuje zasklívací folie, i když já si objednal polykarbonát ve formátu tuším 2x1m, nařezali mi ho přímo na trozměr rámečku skla plastových oken. Zevnitř silikonem na akvária je obdélník nařezané folie přilepen na tento rámeček zevnitř okna. To tvoří třetí sklo okna se vzduchovou mezerou, což je vynikající izolant. Musí to být vzduchotěsně nalepeno aby vzdušná vlhkost nekondenzovala mezerou na straně okna. Lepeno v létě ! To samé jsem musel udělat na střešním okně, protože voda kapala jak při odmrazování ledničky. Nebudu topit více, když nemusím. nemám plyn zadarmo a to je cesta úspory.
Zaráží mě, že takovou triviální a známou věc vy neznáte.
Toto je podstatná část zateplení a ne patlat desky jak trám zvenku na zeď a z oken málem nevidět ven. Blbost.
Mohl bych poprosit o alespoň jednu fotečku, jak to vlastně vypadá? Nebyl by na škodu i nějaký detail. Opravdu by mě to zajímalo.
Fotkami se asi nepochlubí,ta folie z prvního odkazu je určena např. pro zasklívání oken zahradních domků,stavbu skleníků,pařníků...A ten druhý odkaz...To je podobné,jak "Vychytávky Ládi Hrušky"
Jendo, "Na rám jsem nalepil 1cm polystyren, tím se zrušil styk vlhkosti se studenou plochou a bylo po problému."
Zdroj: poradte.cz/...
Kde je ten polyš na rámu okna?
Děkuji
Topíme elektřinou je poněkud široký pojem...to vypadá na sálavé panely...nebo jaké je to el. topení konkretně?
výkon kotle, teplota vody do systému, teplota vratky...kotel centrál nebo každý byt svoje...bez informací nejde radit..
Jo jsem slepýš. Údaj o podlahové ploše je v titulku. Při 30wat na kubík mi vychází 12,75 takže to asi opravdu předimenzované je.
Martine, ještě před nedávnem bych to řekl stejně, ale slyšel jsem argument s následující logikou - pokud bude cena kotle s 3 x 4 kW shodná ev přibližně shodná s cenou kotle 3 x 2,5 kW, tak při spáleí jedné elektrospirály u varianty 3 x 2,5 mi zybyde 5 kW, zatímco u 3 x 4 kW mi zbyde 8 kW. A pokud budu potřebovat cca 6,5 kW - u prvního kotle musím vyměnit elspirálu, zatímco u druhého mohu pokračovat dále. Ano samozřejmě je zde větší proudová zátěž, ale i na tomto argumentu něco je.
110 kWh za elektřinu? Když za 1kWh chce Bohemia Energy přes 2,60 Kč tak to je ekonomický nesmysl. A ještě zateplený dům? Ha ha, to navrhoval zateplení asi zdejší navrhovatel...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.