Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám pod kůlnami sklep o velikosti cca 2x4,5m rozdělený příčkami, vysoký cca 2,5m. Zdi jsou ze škvárobetonu a strop z betonu. Mám zde ale problém s vlhkostí. Na stropě se tvoří kapky vody, hlavně v zimě. Mám zde tři malé okénka u stropu celoročně otevřená. Jak to odvětrat a vlhkosti se zbavit? Předem děkuji za odpověď
Hydroizolace není ve sklepě asi žádná, sklep byl udělaný nejspíše už dávno. Dům je starý 80 let a kůlny se sklepem novější nebudou. S vlhkostí se určitě smířit nechci, začíná se odlupovat beton od kovových Iček na stropě a to železo rezne. Děkuji
No jo, pokud se nechceš smířit s vlhkostí, nezbude ti nic jinýho, nežli ten sklep odizolovat. Pokud je dva a půl metru zakopanej v zemi, tak si to ani nějak moc dobře neumím představit. Tím tedy nechci říci, že to nejde udělat. Ovšem nejlepší by bylo, to celý vybagrovat a postavit znovu a pořádně.
I nějakým nuceným odvětráváním vlhkost trochu snížíš, ale nikdy neodstraníš.
Pokud trváte na odvětrání vlhkosti, je nutné větrat a topit, případně přivádět ohřátý vzduch. Samozřejmě je to energeticky náročné, ale jinak to nejde. V létě je potom někdy lepší nevětrat. Záleží na venkovní a vnitřní teplotě a vlhkosti, dokud je absolutní vlhkost venku menší, vyplatí se větrat.
Samozřejmě je možno odvětrat vlhko i větráním bez topení, ale vlhkosti nesmí být příliš, aby větracího vzduchu stačilo jen tolik, kolik stačí sklep ohřát. když budete větrat málo, vlhkosti se nezbavíte, když moc, sklep vám promrzne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.