Nejste přihlášen/a.
Ahoj, stále mi jede doma nízký tarif, i když by dle časů ČEZ jet neměl. Mám na něj napojen bojler přes takový ten klasický velký starý vypínač s doutnavkou, tak kdykoliv přijdu do koupelny tak vidím že doutnavka svítí a je pod proudem. Měla by být pod proudem pouze v době nízkého tarifu. Dříve to fungovalo, nyní svítí stále.
lokalizace je vpodstatě jednoduchá, jak už jsem psal, zkuste shodit jistič kterým je jištěn stykač , obvykle 2A jistič nebo pojistka, jestli bojler vypne, pokud ne , zasekl se stykač..stykač si prověřte, to byste pak zaplatil, ale výměna HDO je zdarma to je zařízení distributora, ne vaše...vaše povinnost je nahlásit nefunkčnost..
Jediná možnost je odpojit modrý co vede od HDO... na stykač, měl by to být přímý vodič bez jakékoliv mezisvorky! A spadl by stykač. Vypadá to na 90% na HDO...
Četl jsem dotaz i komentáře.
Předpokládám, že k vzniku chybového stavu nepřispěl nějaký zásah do elektroinstalace.
Dle mého názoru je porouchaný přijímač HDO ve Vaší elektroměrové skříni. Zařízení HDO je majetkem distributora (ČEZ), po nahlášení závady provedou bezplatně výměnu. Pokud elektroměrová skříň není "veřejně přístupná", budou pouze žádat umožnění přístupu v předem dohodnutém termínu.
Jak může být špatné HDO, když píše že se mu elektroměr přepíná. Rozumím tomu že nízký a vysoký tarif. Píše sice o čase. Snad tam nemá hodiny jak to bývalo.
Umím číst. Tohle napsal a že v době vysokého tarifu ručně vypíná bojler
Elektroměr se správně přepíná dle času. Nicméně bojler zůstává pod proudem neustále. Nyní řeším ručním vypínáním v době T1/VT.
@prikld1: ČEZ má oddělený elměr a HDO, elměr může registrovat časovou změnu tarifu, ale HDO nedá povel stykači...
hop,
není to tak, přesněji, je to dle obce a konkrétního místa. Páč již dva roky se pokusně montuje v Pardubicích a v několika městech nový elektroměr, který má již v sobe HDO. Takže jen elektroměr a nic víc. Mám velké rozvaděče pro 8 elektroměrů, vydrátované pro elektroměr a HDO. V nich 2ks takto osazené, a 4 již bez HDO.
Samozřejmě, vše od ČEZu. To samé jsem chtěl do Jaroměře, tam bohužel to nešlo.
@milancukrar: Přijímač HDO zabudovaný v elektroměru je u PRE standard a u ČEZu postupně zaváděná novinka. Také požadavky pro nové odběrné místo se liší, PRE vyžaduje pouze kromě hlavního jističe místo na elektroměr, u ČEZu je stále nutné mít připravený elměrový rozvaděč na elektroměr a oddělený přijímač HDO.
Mám rozvaděč v domě. Myslím, že taky chtějí při jakémkoliv požadavku, noční proud, vše předělat a umístit elektroměr na veřejně přístupné místo.
Asi to není totéž. Chodba je přístupná, nebo někdo otevře. U rodinných domků chtějí skříňku někde do plotu.
tak se zasekl stykač a je trvale sepnut, příčina může být špína=prach, nebo spečené kontakty...stykač je u pojistek...v bytě..
Pokud dáte foto HDO, (bude možná jiný typ) a distributora (ČEZ, EON, PRE) je možno zjistit časy spínání NT. Následně můžete porovnat a v případě neshody nahlásit problém s HDO. Zde je blíže o kódu HDO...
tak především HDO přepíná jak elektroměr, tak zapíná stykač pro bojler, takže si zjistit časy spínání podle kódu na HDO přijímači a kontrolovat jestli přepíná elektroměr jak má. A od toho odvodit co je špatně. Také se může stát že při přebytku v soustavě nechají zapnuty blokované spotřebiče i celý den, Už jsem se s tím potkal. Ale jestli je to už více dní, kontaktujte distributora, že vám přestalo fungovat HDO a oni ho vymění...jinak zkuste shodit jistič kterým je jištěn stykač , obvykle 2A jistič nebo pojistka, jestli bojler vypne, pokud ne , zasekl se stykač..
Elektroměr se správně přepíná dle času. Nicméně bojler zůstává pod proudem neustále. Nyní řeším ručním vypínáním v době T1/VT.
Výměnu stykače případně HDO mi provede jakýkoliv eletrkář nebo rovnou na dodavatele(MND) nebo rovnou na distributora?
Netušíte jaká je cenová relace výměny/opravy?
Podle času, nebo podle signálu HDO. Distributorovi je to jedno. Jen vám jede bojler na vysoký tarif. Pokud to není za plombovanou části, tak se v tom může hrabat kdokoliv. Pochopitelně nejlépe elektrikář. Pokud je to za plombou nahlásit ČEZu, že to rozplombujete a důvod. Není problém. Opravit, nahlásit a oni přijedou zaplombovat.
Vypadá to, že máte "slepené" spínací relé či stykač. Zkontroloval bych zdali stykač/relé i při vysokém tarifu má pod napětím ovládací cívku - ev zdali je spojený nulový vodič / mám za to že HDO přerušuje nulový vodič ovládací cívky relé/stykače /.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.