Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem, předem děkuji za odbornou radu na můj problém. Rád bych doplnil do otopného uzavřeného systému nemrznoucí směs.
Systém: Kotel na tuhá paliva, přetlaková nádoba nad úrovní celého systému, elektrické čerpadlo ve spodní části systému na přívodu do kotle. Jednopodlažní systém bez převýšení. Nejvyšší bod je žebřík v koupelně se šroubením na vrchu v nejvyšší části (není to však poslední těleso v systému). Dohromady 7 panelových radiátorů. Hrubým odhadem uniklo 30% směsy v systému.
Situace: Jedná se o celoročně rekreační objekt. V zimě může být však prázdný až měsíc. Mám již zkušenosti se zamrznutí bojlerů a záchodových nálevek. Tedy varianta nemrznoucí směsy mi vychází nejlepším řešením. Stalo se mi, že jsem celý systém přetopil, protože neběželo čerpadlo a tak mi ze systému přetlakovým ventilem a zřejmně i dalšími pojistnými mechanizmy utekla voda a voda v podobě páry (rozumněno ta nemrznoucí směs). Je možné, že se dostala i do přetlakové nádoby.
Otázky: 1) Jak nejlépe, případně nejjednodušeji, doplnit a natlakovat systém nemrznoucí směsí? Z ruzných příspěvků na internetu a rad jsem zatím našel 3 možná řešení. Které je dle vás zřejmně nejideálnější a jejich výhody/nevýhody?
A) Pořídit/půjčit externí čerpadlo, které z nějaké nádoby natlakuje do systému tuto směs.
B) Naplnit dlouhou hadici směsí, zvednout oba konce a pak připojit soustavu na tlakovou vodu.
C) V nejvyšším bodě systému (v mém případě asi žebřík v koupelně) sundat matici a trychtýřem opakovaně dolévat směs v několika fázím a postupně ji dostat do celého systému
2) Neměl bych raději celou soustavu úplně vypustit a naplnit zcela novou směsí? Stáří původní odhaduju na 10 let. Avšak domnívám se, že přetlakem unikla převážně voda bez nemrznoucí složky.
3) Nestačí celý systém doplnit pouze tlakovou vodou? Dle mého odhadu je ztráta v systému cca 30% ( poslední radíátor v soustavě před kotlem topí tak z 50%.
4) Jak nejlépe nakonec systém odvzdušnit a natlakovak?
5) Nějaké typy na nemrznoucí a k topení šetrné směsy na trhu?
S pozdravem a vděčností za odpověď na tento rozsáhlý dotaz.
Když vypustíte všechnu vodu +/- budete mít jistotu, že víte kolik jí tam je. V okamžiku kdy se spokojíte s těmi 30% a budete doplňovat nemrznoucí směs zjistíte třeba, že to bylo jen 10% a nevejde se vám tam požadované množství. Už napumpované množství budete muset vyhodit.
Otevřel bych všechny ventily u všech topení. V nejnižším bodu soustavy bych nechal vytékat vodu z topení a v nejvyšším bodu zkusil připojeným kompresorem vyhnat vodu. Určitě zdaleka nevyfoukne všechnu, ale něco ano.
Pak bych zvolil čerpadlo. Protože hadicí to bude peklo a trychtýřem to budete dělat dlouho - naproti vám půjde vzduch. Taky peklo. Až tam bude max nemrznoucí směsi pak okruh/soustavu uzavřít, pustit čerpadlo, odvzdušňovat a dopouštět už jen čistou vodu z tlaku řádu.
Dekuji za uzitecne postrehy. Myslim, ze cely system tedy vypustim. Ale az na jare, mam strach, ze kdyz do toho ted sahnu, tak se nekde objevi problem (po tom pretlakovani). V soucasne dobe pracuje spravne, jen s nizsim vykonem pred kotlem a neprijemnym bublanim v posledni topnem telesu u kotle. Myslite, ze ma smysl soustavu jeste pred napustenim novou smesi vycistit nejakou jinou chemii? A nemate nejaky tip na tu nemrznouci a pripadne osetrujici smes do soustavy?
GEKO sice funguje, ale nesmíte od něho chtít na výstupu "tlak"...zkoušel jsem ho použít na naplnění a natlakování solárního systému...ale byl trošku problém; při výšce 7,5m vodního (memrznouvího) sloupce kapaliny čerpadlo nebylo schopno systém naplnit. Tak do 3m výšky jakž takž, dále už to byl problém; hledal jsem řešení a našel toto. Max pracovní tlak 6 bar, takže těch 7,5m (0,75 bar) byla hračka, výsledný tlak je pak ve studeném stavu cca 1 bar; čerpal jsem cca 22l solární kapaliny . Sice to není čerpadlo na elektriku, naplnění trvalo trošku déle, ale FUNGUJE to; nechal jsem ho trvale zapojené v hydraulickém okruhu pro doplňování...dotlakování ...
Při práci s pumpou je důležité, aby byla vždy naplněna kapalinou. Otevřete kulové kohouty na pumpě a připojte hadice. Hadice sání může být až 3 m dlouhá. Hadici sání zalijte kapalinou a ponořte do nádoby (kanystru s kapalinou). Do stejné nádoby ponořte i hadici výtlaku a pumpujte tak dlouho, dokud z ní vystupují bublinky vzduchu. Poté připojte hadici výtlaku k systému tak, aby došlo k co nejmenší ztrátě kapaliny. Otevřete kulový kohout systému a doplňte do systému kapalinu.
Jakou kapalinu tam máte teď? Šel bych do Solarten-u Super a vyměnil bych celý objem...a byl by klid na poměrně dlouhou dobu...
Děkuji za radu. Popravdě už nevím, co tam mám teď za směs. U té solární směsy uvádí -28 stupňů teplotu zamrzání. Mě by uritě stačila podstatně vyšší teplota. Lze tyto kapaliny ředit? Teď neodhadnu, kolik do oběhu potřebuju kapaliny. Ale odhadoval bych 20 až 30 litrů. To už je docela dost peněz.
Myslím, že zkusím to vrtačkové čerpadlo, nějakou silnější variantu. Přeci jen to neženu do závratné výšky. I když asi přes nějaký odpor stlačeného vzduchu a úzkých průtoků v systému.
Dobrý den, řešil jsem problém s napouštěním systému nemrznoucí směsí, používám nějaký fridex(teď se to jmenuje jinak,nevzpomínám si),. Na naplnění jsem použil takovéto čerpadlo do vrtačky, asi za 400,-. Bohužel ono neudělá tlak abych mohl doplňovat. (max 0,9 ATM) . Proto jsem sháněl čerpadlo do vrtačky které dá větší tlak a nesehnal jsem. Proto jsem čerpadlo nakreslil a vytiskl na 3D tiskárně, zubové, průměr 45 mm, délka cca 60 cm aby se vešlo do hrdla kanystru. Mrznoucí parametry kontroluji hustoměrem na nemrznoucí směsi. Tímto čerpadlem dopouštím fridex dle potřeby. Výroba čerpadla byla levná. V případě zájmu jej vyrobím.
skaba@hotmail.cz
Zubové čerpadlo je predpokladám priamo v sacom "koši"? Aký to dá tlak? Príležitostní solárnici Vám otrhajú ruky.
Řeším stejný problém - na otopnou soustavu připojuji 1/2 hadici. Můžete mi poradit, co vše potřebuji koupit, abych mohl doplnit do systému nemrznoucí směs? Výška systému je ca. 7 m, nyní napuštěno na tlak 1 bar. Lze to udělat tak, že ze systému pustím dejme tomu 100l a zpetně do něj napustím 100l nemrznoucí směsi - jakou vybrat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.