Nejste přihlášen/a.
Pro dodělání odtahu chci do zdi tlouštky 360mm dodělat odtvor 120mm pro odtah. Na to bohužel žadný korunkový vrták nemám, tak mě napadlo si to na zeď předkreslit a slabším dlouhým rtákem navrtat více děr a poté vysekat. Následně díru začistit maltou a drážky třeba vypěnit nebo udělat díru o kousek větší, strčit trubku a vypěnit. Lze to takto?
Díky
Brambor
Môžete to takto spraviť. Pokiaľ máte hotovú fasádu,tak začínajte od nej. Najprv si navrtajte stredovú dieru a obvod nakreslite si po oboch stranách a vrtajte do asi 3/4 hrúbky steny. Ďalšou možnosťou je použitie vykružovaku. Navrtáte na doraz ,vysekáte navrtanú plochu a zase navrtate.
Korunky mají obvykle závit M14, dělal jsem si vrták s použitím pevnostní závitové tyče. HELUZ to zvládne absolutně bez problémů - vrtal jsem 80 cm kamennou zeď.Napřed vodící díru a pak po 5 cn - vykružit a vyštípat . HELUZ se krásně vysype
Heluz a protherm bez problémů téměř přesnou díru a jen kusem (třeba 1m dlouhý) lešeňové trubky. Jinak bych si půjčil jádrovou vrtačku a vrtnul přesný otvor.
Pokud není tato možnost tak jen sds vrták . a odvrtat kruh na prostup a pak zbytek vybourat.Ale je možné,že kdo toto neviděl ,nedělal a je trochu... že může mít problémy,třeba jako jeden (nelze ani nazvat kolegou) měl udělat prostup ve třicítce poro o rozměrech 80x60cm na VZT-vnitřní rozměr seděl,vnější asi 120 na 100cm!
Záleží na tom co to máš za cihlu a jaké máš náředí a jak moc jsi šikovný.
Odvrtat to slabým dlouhým vrtákem je jedna z možností. Musíš ale udržet kolmost vrtačky vůči cihle při vrtání každé díry.
Další možností je předvrtat si středovou díru a potom si vyrobit korunkový vrták z nějaké trubky o vnodném průměru. Vnější vrstvu cihly bych rozhodně provrtal po obvodu malým vrtákem a pak teprve bych zkoušel ten trubkový vrták. A rozhodně to takto vrtej do poloviny cihly a pak stejným způsobem z opačné strany. Při vrtání pouze z jedné strany se ti na protější straně může utrhnout velký kus cihly.
Pokud by cihla měla vnitřní řebra, který se prtání rozbijí a rozpadnou, tak do cihlu můžeš přes otvory namočit a potom do otvorů foukni montážní pěnu. Pěna v cihle vytvrdne a zpevní ty žebra, takže se při vrtání všechny žebra nevysypou.
Dřív se obvykle používal "rourák"- tedy trubkový sekáč. který se dá v nouzi pro vysekávání ďoury do měkého materiálu například pórobotovových tvárnic vyrobit z coulové vodovodní trubky tak, že se na obvodě udělají zuby.
Ale proč ho vyrábět, když se trubkový sekáč dá koupit dlouhý asi 50 cm, s průměrem 35/38 mm za cenu asi půl hodiny práce řemeslníka, a k tomu půlkilové kladivo nebo podobnou palici. Jde to i bez rukavic, ale je dobré mít ochranné brýle.
Nejdříve si asi na zeď narýsujete, kde otvor bude a obyčejným plochý sekáčem si uděláte po obvodu drážku a pak z celé plochy odsekáte omítku, aby se vám neodloupla i mimo okraje. A pak můžete začít dělat díru.
Pokud máte vrtačku s dlouhým vrtákem, uděláte si někde uprostřed středový otvor (ale jde to i postaru bez vrtačky) a pak ho sekáčem vysekáváte víc a víc až k vyznačeným okrajům. Není to čistá díra, lze předpokládat, že tam pak trubku zazdíte nebo moderně zalepíte montážní pěnou. Ale už v průběhu vysekávání je dobré otvor kontrolovat postupným zasouváním vaší trubky, nebo zděře 118 mm pro trubku od kamen do komína, nebo jinou vhodnou trubkou.
Jednu dieru ako stred, krizom, potom nakreslit z oboch stran kruh, obvrtat a pomaly vysekavat. Do roznych porobetonov by to slo aj kusom kanalizacnej rury 125mm, narobit po obvode par zubov a spravit si tak jadrovy vrtak na jedno pouzitie. Hlavne nevrtat a nesekat len z jednej strany, skonci to skaredym kraterom.
Jestli ten odtah končí ve fasádě, tak tam dejte horizontální větrací mřížku nejlépe v nerez provedení + zpětnou klapku do potrubí.
To skonci plesnami a riasami plus usadenym tukom z vyprazania tesne nad mriezkou, urcite oddialit od fasady.
už mám odtah na wc s horizontální větrací mřížkou a zpětnou klapkou a vše je tak jak má a plíseň nikde není, ani uvnitř potrubí, takže s tímto souhlasím. Dál od fasády je hnus. Díky
Peter-viděl jsem takového odborníka-dal tutu trubku delší,aso o 10cm pře zateplovačku a ještě ve spádu-dovnitř.osoby z onoho bytu si nám (dělali jsem zateplovačku)stále stěžovali že jin z toho kape voda.. Sdělili jsem jim že to mají špatně-"Ne nemáme tak to má být!" Jenže díky spádu dovnitř a ještě tomu extra přesahu se skoro všechna pára zkapalinila na trubce díky přesahu a díky spádu opačně to teklo zpět!
Jak to nakonec dopadlo nevím,páč pro odmítnutí práce, kde nebylo zabezpečno BOZP jsem byl odejit!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.