Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mezera u pantů futer

Od: shima odpovědí: 39 změna:
Dobrý den. Mám u starých panelákových futer u pantů nahoře větší mezeru než dole. Tudíž dveře nahoře nedoléhají.Co s tím? Panty jsou nešroubovací. Děkuji za rady.
Mezera u pantů futer

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Musíš velkým hasákem, případně opatrně kladivem ten pant na futru ohnout. Pak podle ohnutí zašroubovat, případně vyšroubovat pant na křídle.
Také by bylo řešení na křídle vyšroubovat pant, delším kolíkem zalepit díru a po zaschnutí vyvrtat v křídle novou díru a našroubovat zpátky pant.
shima
hodnocení

Ano děkuji. Tak to asi udělám. Pochopil jste mě, jak to myslím.
Potěšení na mé straně.

hodnocení

0x

Jednak je obrázek vzhůru nohama a jednak tento typ pantů je obvykle šroubovací. Jinak tomu neumím víc říci.

doplněno 03.01.21 12:05:

Tedy vidím ještě celkem dobře (byť s brýlemi), ale nějak nemohu na obrázku najít jakékoli "falcování" dveří do futer tak, aby dveře a futra na obrázku v zavřeném stavu těsnily. Ať už jsou dveře to napravo nebo to nalevo.

Předpokládám že obrázek není vzhůru nohama ale ten lesklý šroubovací je od dveří. Takže můžeš štelovat ten horní. Jestli ani to nepomůže dostatečně tak ten na futrech snese i pár ran kladivem aby se mu domluvilo ale nesmíš to přehnat aby ti nepraskl svár.

Pavle, proč já to vidím i s brýlemi? Stará paneláková futra.

Dveře jsou vlevo a falc je samozřejmě normálně vidět, byť fotka není dokonalá. To nebude očima, mozek si to dobře nepřebral (bez urážky), podobně jako u některých optických hříček.

Milane, pak jsou to futra někdy ze 60. let a ta neznám. A pořád nemůžu najít, jak ty dveře lícují do těch futer. Prostě mi tam chybí nějaké hrany. No, asi pracuje blbě moje prostorové vidění pro tento případ.

@amper: Chápu, něco podobného mám právě na mysli.

Pavle, kdyby bylo více fotek, určitě to bude jasné. Jsem zvědav, zdali se dočkáme více fotek, páč ne všichni pochopili. kde je problém.

hodnocení

0x

Dobrý den! Já ten obrázek vidím správně, ne otočený. Ten pant je, jak je z obrázku patrné ke kovovému futru přivařen z vnější strany /asi oprava/. Původně byly panty bodovány z vnitřní, zazděné strany zárubně. Jestli ta větší spára opravdu vadí, jako jediné jednoduché řešení vidím odříznutí pantu rozbruškou a jeho opětovné přivaření ve vhodné a správné poloze.

shima
hodnocení

Panty není přivařen.(je ale vevnitř) To co je vidět na fotu je barva.

Ten pant je do zárubně přivařen jinak by nedržel a vypadl i s dveřmi!

shima
hodnocení

Je přivařen. Ale zevnitř.

hodnocení

0x

Obrázek není obráceně, asi ho někdo již narovnal. Vám se asi jedné o panty na futrech. Když jsou takto pevně navařené, nejsou seřizovací. Jen můžete pouze na dveřích seřizovat pozinkované panty a tím doladit nrovnost alespoň z části. Vyfoťte ještě horní a dolní pant, někdy pomůže přihnutí a prostřední pant se ze dveří vyšroubuje.

hodnocení

0x

Obrázek vzhůru nohama (už?) není. Jde Vám o nekonstantní vzdálenost čep pantu - futro nebo čep pantu - dveře?

V prvním případě se to ladí ohýbáním pantu na futrech (hasák, kladivo) a při použití síly větší než velké je tu riziko ulomení pantu. V druhém případě je možné pant na dveřích zašroubovat nebo vyšroubovat. To je sice bez rizika, ale umožňuje to pouze regulaci ve směru šipky, nikoliv kolmo na rovinu fotky. V každém případě, pant na obrázku je vyšroubovaný až hanba, já mám na všech dveřích mezeru mezi pouzdrem čepu a hranou dveří tak 0-3mm, tady to tipuju na 6-8mm.

shima
hodnocení

Jedná se mi o panty na futrech.

hodnocení

0x

Ty mezery srovnáte kombinací vypodkládacích kroužků na panty - zakoupíte v hobbymarketu - prodávají se dva průměry. menší průměr je ten váš, větší jsou na historická křídla a pilníku. Pilníkem případně srovnáte delší čep. Ale jinak to moc neřešte, tyto drobné nedostatky jsou běžné.Horší je drhnoucí křídlo nahoře v rámu.

Domnívám se, že tazatel(ka) nepotřebuje zvednou dveře, ale po zavření nahoře odstávají...

p.Milane to ale musí víc zašroubit pant u dveří na zárubni je to běžná vůle!

Aha, tak potom jak píšete. Sundat křídlo a pant do křídla více zašroubovat aby byl nastejno jako ostatní. Potom bude přiléhat křídlo k zárubni. A navéíc to vypadá na špatný typ dveří. Nutno použít bez polodrážky!

Tak ani napodruhé jsem přesně nepochopil... Ano, pant na zárubni je špatně navařený a je moc venku. Řešením je uříznout, zabrousit a přivařit zpět nebo vůbec nic nedělat, pokud křídlo normálně zavírá a je jen estetická vada v mezeře

ingjirimares® Proč dveře bez polodrážky? U těchto kovových panelákových zárubní byly vždy osazovány dveře s polodrážkou ! Jinak to prostě nejde.

makk
hodnocení

0x

To jako, že ten pant moc kouká ze dveří? Zašroubovat, tyto panty jsou šroubovací, jen někdy jdou dost těžko, takže je třeba do něj strčit třeba šroubovák, aby byla větší páka.

shima
hodnocení

Zkusím přihnout horní pant na futrech. Prostřední zruším.

Ano to pomůže trošku.

shima
03.01.21 13:25
hodnocení

Mezera u pantů futer #2

hodnocení

0x

Vy neopotřebujete hnout s pantem ve směru zelené šipky (respektiv v opačném směru ! Vy musíte zašroubovat pant ve směru červané šipky jinakk se úspěchu nedoberete ani když budete mít švajc, pant vyříznete a nově zavaříte!

Mezera u pantů futer #3
shima
hodnocení

Zelená šipka ukazuje mezeru mezi pantem a futrama. Nikoli směr.

No nic,zbytečně jsem zkoušel poradit !Nechápete tak tak ještě jednou - ZAŠROUBUJTE DVEŘNÍ pant víc do dveří pak to bude lépe sedět.Pokud toto nechápete tak máte smůlu pozvěte na to někoho kdo tomu hoví!

No jo, ovšem po zašroubování dveřního pantu se nezmenší mezera mezi futrem a křídlem při zavření dveří.
To by musel zašroubovat pant na futru a to jaksi nejde. Tak ho musí ohnout. Případně převrtat pant v křídle.

Diesel,

Musím se zastat tazatele, páč když kouknete na druhý obrázek, dveře jsou zavřené, nahoře je mezera. To nepomůže zašroubovat pant do dveří, ale ohnout pant na zárubni.

@diesel Ale on potřebuje dostat pant blíž k zárubni,aby kompenzoval mezeru,takže napřed přibouchnout pant blíž k zárubni,popř.uřezat a přivařit blíž.

ohnuti bantu na dverich nic nepomuze,to posunete dvere do leva nebo do prava zalezi na smeru ohnuti.Pant by se musel zabouchat do dveri ,to nejde. Rezat a varit pochybuji dle dotazu tazatele ze je toho schopen.Na starych dverich by se to vyresilo ohnutim bantu na dverich.Ten sroubovaci muzete skusit uplne na konci ,potreba k tomu sverak ale porad hrozi ulomeni bantu od sroubu.Ale ten se da koupit novy.

hodnocení

0x

No,asi bych na ta futra nesahal,pokud to praskne,bude problém. Vyšrouboval bych ten pant ze dveří a ohnul ho... Pokud by to nedopadlo,dá se sehnat náhradní,bez následků.

To zas podle mých zkušeností nedá pant. Je to odporově svařované, moc to nedrží. Ale je fakt, že lépe řešit zalomený pant za 20 Kč, než utržený pant na zazděných futrech. Takže jo, za pokus to stojí. Ještě bych vyzkoušel, co všechno je vlastně nakřivo, jestli se, krom jiného, ty dveře nepáčí přes hranu - ten vyšroubovaný pant mi vrtá hlavou.

shima
hodnocení

Děkuji všem za rady. Někdo mě pochopil někdo ne. Zkusím ohnout pant dveří a uvidím.

Jako úplně krajní řešení,i když trochu "prasácké",bych viděl uřezat pant,koupit protikus(samec),vyvrtat v patřičné výšce v zárubni otvor 8 mm a do něho na chemickou kotvu vložit pant.

hodnocení

0x

Po pravde? Nič,časom si na to zvyknete alebo po dopasovaní sa vám to uhne pri tých dverách znovu. Inak po prvé,čo musíte spraviť je priložiť dlhú vodoháhu na pánty a zárubne a dverí,že kde je chyba a či je možnosť nápravy. Na rovné krivé nedopasujete a ani naopak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]