Nejste přihlášen/a.
Jednak je obrázek vzhůru nohama a jednak tento typ pantů je obvykle šroubovací. Jinak tomu neumím víc říci.
Tedy vidím ještě celkem dobře (byť s brýlemi), ale nějak nemohu na obrázku najít jakékoli "falcování" dveří do futer tak, aby dveře a futra na obrázku v zavřeném stavu těsnily. Ať už jsou dveře to napravo nebo to nalevo.
Dveře jsou vlevo a falc je samozřejmě normálně vidět, byť fotka není dokonalá. To nebude očima, mozek si to dobře nepřebral (bez urážky), podobně jako u některých optických hříček.
Milane, pak jsou to futra někdy ze 60. let a ta neznám. A pořád nemůžu najít, jak ty dveře lícují do těch futer. Prostě mi tam chybí nějaké hrany. No, asi pracuje blbě moje prostorové vidění pro tento případ.
@amper: Chápu, něco podobného mám právě na mysli.
Dobrý den! Já ten obrázek vidím správně, ne otočený. Ten pant je, jak je z obrázku patrné ke kovovému futru přivařen z vnější strany /asi oprava/. Původně byly panty bodovány z vnitřní, zazděné strany zárubně. Jestli ta větší spára opravdu vadí, jako jediné jednoduché řešení vidím odříznutí pantu rozbruškou a jeho opětovné přivaření ve vhodné a správné poloze.
Obrázek není obráceně, asi ho někdo již narovnal. Vám se asi jedné o panty na futrech. Když jsou takto pevně navařené, nejsou seřizovací. Jen můžete pouze na dveřích seřizovat pozinkované panty a tím doladit nrovnost alespoň z části. Vyfoťte ještě horní a dolní pant, někdy pomůže přihnutí a prostřední pant se ze dveří vyšroubuje.
Obrázek vzhůru nohama (už?) není. Jde Vám o nekonstantní vzdálenost čep pantu - futro nebo čep pantu - dveře?
V prvním případě se to ladí ohýbáním pantu na futrech (hasák, kladivo) a při použití síly větší než velké je tu riziko ulomení pantu. V druhém případě je možné pant na dveřích zašroubovat nebo vyšroubovat. To je sice bez rizika, ale umožňuje to pouze regulaci ve směru šipky, nikoliv kolmo na rovinu fotky. V každém případě, pant na obrázku je vyšroubovaný až hanba, já mám na všech dveřích mezeru mezi pouzdrem čepu a hranou dveří tak 0-3mm, tady to tipuju na 6-8mm.
Ty mezery srovnáte kombinací vypodkládacích kroužků na panty - zakoupíte v hobbymarketu - prodávají se dva průměry. menší průměr je ten váš, větší jsou na historická křídla a pilníku. Pilníkem případně srovnáte delší čep. Ale jinak to moc neřešte, tyto drobné nedostatky jsou běžné.Horší je drhnoucí křídlo nahoře v rámu.
Aha, tak potom jak píšete. Sundat křídlo a pant do křídla více zašroubovat aby byl nastejno jako ostatní. Potom bude přiléhat křídlo k zárubni. A navéíc to vypadá na špatný typ dveří. Nutno použít bez polodrážky!
Tak ani napodruhé jsem přesně nepochopil... Ano, pant na zárubni je špatně navařený a je moc venku. Řešením je uříznout, zabrousit a přivařit zpět nebo vůbec nic nedělat, pokud křídlo normálně zavírá a je jen estetická vada v mezeře
ingjirimares® Proč dveře bez polodrážky? U těchto kovových panelákových zárubní byly vždy osazovány dveře s polodrážkou ! Jinak to prostě nejde.
Vy neopotřebujete hnout s pantem ve směru zelené šipky (respektiv v opačném směru ! Vy musíte zašroubovat pant ve směru červané šipky jinakk se úspěchu nedoberete ani když budete mít švajc, pant vyříznete a nově zavaříte!
No nic,zbytečně jsem zkoušel poradit !Nechápete tak tak ještě jednou - ZAŠROUBUJTE DVEŘNÍ pant víc do dveří pak to bude lépe sedět.Pokud toto nechápete tak máte smůlu pozvěte na to někoho kdo tomu hoví!
Diesel,
Musím se zastat tazatele, páč když kouknete na druhý obrázek, dveře jsou zavřené, nahoře je mezera. To nepomůže zašroubovat pant do dveří, ale ohnout pant na zárubni.
@diesel Ale on potřebuje dostat pant blíž k zárubni,aby kompenzoval mezeru,takže napřed přibouchnout pant blíž k zárubni,popř.uřezat a přivařit blíž.
ohnuti bantu na dverich nic nepomuze,to posunete dvere do leva nebo do prava zalezi na smeru ohnuti.Pant by se musel zabouchat do dveri ,to nejde. Rezat a varit pochybuji dle dotazu tazatele ze je toho schopen.Na starych dverich by se to vyresilo ohnutim bantu na dverich.Ten sroubovaci muzete skusit uplne na konci ,potreba k tomu sverak ale porad hrozi ulomeni bantu od sroubu.Ale ten se da koupit novy.
No,asi bych na ta futra nesahal,pokud to praskne,bude problém. Vyšrouboval bych ten pant ze dveří a ohnul ho... Pokud by to nedopadlo,dá se sehnat náhradní,bez následků.
To zas podle mých zkušeností nedá pant. Je to odporově svařované, moc to nedrží. Ale je fakt, že lépe řešit zalomený pant za 20 Kč, než utržený pant na zazděných futrech. Takže jo, za pokus to stojí. Ještě bych vyzkoušel, co všechno je vlastně nakřivo, jestli se, krom jiného, ty dveře nepáčí přes hranu - ten vyšroubovaný pant mi vrtá hlavou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.