Nejste přihlášen/a.
Dobrý deň,
Potrebujem v panelovom dome zrovnať podlahu, aby som mohol položiť vinyl. V súčastnosti je skladba podlahy nasledovná: lino, 2cm OSB, 1cm, nejakého papiera, pod ním nejaká nepriepustná vložka a cca 2,5cm piesku, pod tým už len panel. Bude stačiť, keď všetko vyhodím a na holý betón vylejem samonivelačku? Príde mi zbytočné vylievať to pred tým ešte anhydritom. Ďakujem za radu.
To,co v na původní podlaze je,má také důvod.Je to podůlahové tlumení.Pokud vče odstraníte až na paneůl,nebude podlaha mít kročejové tlumení.Sousedi vás zakrátko budou proklínat,protože každý krok na nové podůlaze bude u nich dunět.Podle mých zkušeností,i nalití nivelačky na panel může mít katastrofální následky.Voda z nivelačky se puklinami a spárami panelu rychle prosákne na sousedovic strop-.Počítejte,že přibudou náklady na vymalování u souedů.Osobně bych po odstranění násypů panel zasypal asi 3 cm LIAPORU a položil na to deskovou podlahu(RIGIDUR)Po zaůlištování na rigidur nalepil VINYL-
JABRAKA
Áno, to je pravda, ale v dnešnej dobe už existujú pomerne kvalitné tlmiace podložky určené priamo pod vinyl (útlm až do 20dB). Pýtal som sa aj preto, že vo svojom byte som v pôvodnom stave nemal na podlahe žiaden piesok ani drevotriesky - iba samotné lino priamo na betóne. Preto v tom nevidím žiaden rozdiel ak by som to do tohoto stavu dostal aj teraz a na betón položil vinyl s podložkou. Chápem, źe liapor by bol asi lepší, ale je neúmerne drahší (celková rekonštrukc ia vychádza na 80tis (i s prácou). Blbé je, že s kladením OSB dosiek nemám skúsenosti a mám strach, že by to bolo krivé, kdežto nivelačka sa len vyleje (raz som to už robil).
Samotné lino na betonu jste tam měl sotva. Když tomu nerozumíte, píšete potom nesmysly. Lino je na cementovém potěru a pod ním je kročejová izolace. Celková tl. podlah v paneláku je pak 5 cm.
Vaše nová skladba podlahy musí mít stejné zásady, tedy nosný panel,kročejový izolant, roznášecí deska a podlahovina. Protože podlahoviny typu tenkých laminátových podlah jsou na tom s útlumem kročejového hluku špatně, doplňují se další kročejovou izolací o tl. nejlépe 10 mm.
To budete nivelovat 5cm na vysku? V celem byte? To bude drahy. Srovnal bych to betonovym poterem a az zniveloval. Beton Vam musi prvni vyzrat a vyschnout a az pak penetrace a nivelovat.
Mal som v úmysle nivelovať max 15mm, to že bude celková podlaha o 35mm nižšie ako teraz (resp. 25mm keď pripočítam podložku a vinyl podlahu) predsa ničomu nevadí, nie?
Ďakujem
Nivelacky su cementove a sadrove. V panelaku je sucho, je to jedno. Priamo na panel ano, ale : pozor na utesnenie okrajov a stykov panelov, prisady na znizenie viskozity robia svoje a videl som byty zatecene nad oknom, okolo rur kurenia ... najprv dokladne vytmelit lacnym akrylom, funkciu to ma len pocas vylievania. Dalej nesmie to zatazit strop viac, ako tych 2.5 piesku. Potom hobru ako krokovu izolaciu, OSB ako roznasaciu vrstvu, lepsie su dve tensie dosky lepene kolmo na seba, OSB ma rozny modul pruznosti v osi X a Y. Potom finalna vrstva : vinyl, laminat ...
@Peter, ale tak načo ešte dávať na rovnú podlahu hobru a OSB dosku? Tomu som sa práve chcel vyhnúť. Aby som to lepšie objasnil...stavebná firma mi dala nabídku na spravenie takejto podlahy a to pomocou liapora, dvoch OSB dosiek tak ako píšeš (je to teda ale pekne drahé..). Ja som ale chcel pôvodne len vyliať samonivelačku s tým, že som to tak spravil už vo svojom byte a nie je s tým žiaden problém (betón, samonivelačka, penová podložka, parozábrana, drevená plávajúca podlaha). Mňa by zaujímalo, v čom je výhoda, predpokladám, že asi lepšie izolovanie kročejového hluku, ale na to by predsa mala stačiť tá podložka pod vinyl, nie?
Ďakujem
Presne kvoli hluku, vase riesenie nevyhovie normam. Ten piesok co-to zatlmil, teraz tam nebude nic, cosi ako mirelon tlmi minimalne. Hobra je v tomto spickova (z tych lacnejsich rieseni).
To co jste si vyrobil v bytě je špatně. Kročejová zolace musí být už pod tou vyrovnávací vrstvou. Může dojít snadno k tomu, že vinyl s podložkou někdo vyhodí a nahradí kobercem. V takové skladbě pak právě chybí to, co tam být musí trvale a nevyhoví na kročejový hluk
Este prakticka rada, uplne samonivelizacne to nie je, lepil som na dlazku tavnym lepidlom matice cislo 10, rovnane podla laseru. Ak sa naleje niekde vela nivelaku, uplne do vodorovna to nestecie, treba sa riadit tymi maticami a pouzit jezko valcek na tyci. Takto to ide spravit aj po etapach, napr pasoch sirokych meter, co ide v pohode namiesat v maltovniku z dvoch vrieck rucnym miesadlom.
Alebo ešte takto sa spýtam, čo sa može stať, keď proste vyhodím všetek stávající bordel, čo tam je (piesok OSB), zostane holý betón, ten zalejem samonivelačkou, položím vinyl s podložkou? Samozrejme, diery nejak zatmelím (premýšlal som na PU penou, to by nešlo?) napenetrujem...
môžeš mi prosím dať tip na opravnú stěrku? Skutočne tam mám veľké škáry v spoji zdi a podlahy (neviem či je to dilatáčná medzera, alebo skor zle odvedená práca pri stavbe pred 30 rokmi. Pokiaľ by to bola dilatačná medzera, tak je asi blbosť to nejak moc betónovať, či?
Ďakujem
Susedia zdola budu trpiet, nejaka trapna podlozka 2mm stylu mirelon nic zvukovo netlmi. Myslite trosku na okolie, nielen na svoje lacne riesenie. V krajnom pripade vas poriesia cez stavebny urad a budete to cele prerabat. Cista smrt su male deti, ktore behaju a trieskaju hrackami o podlahu.
PanePeter,velmi výstižně a pravdivě napsáno.Takové provedení podlahy veškeré pazvuky snad ještě zesiluje a bydlení pod takovými sousedy se stává nesnesitelné a lidé si tak akorát zadělávají na zbytečné problémy.
Naprosto souhlasím s @jabraka i @ingjirimares
Pokud to uděláte tak jak chcete Vy, je to těžce sobecké řešení a lituji sousedy pod Vámi.
Pokud by se tomu začali bránit a Vy předělávat podlaku tak jak se má, vůbec bych se nedivil.
K pracnosti a náročnosti jednotlivých řešení. Rozhodně je jednodušší stáhnout si do roviny písek či liapor (nikde mi to netuhne a můžu si stím hrát jak dlouho budu chtít a to zaklopit OSB či něčím jiným než vylít něco "samo"nivelační stěrkou.
Samonivelace funguje jen částečně, většina je na grifu toho, který to dělá a věcí, které můžete pokazit je mnoho a jsou nevratné. Co na podlaze spácháte během půl hodinky než vám začne tuhnout nivelačka to tam prostě bude. Není žádná možnost chybu napravit. Musí to být napoprvé, rychle a správně. Klobouk dolů, já si dělal na baráku ledacos, ale na tohle bych si netroufl.
No tak asi tam ten Liapor teda dáme, to zas nie je o tom, že by som bol bezohľadný a myslel len na svoju peňaženku. Ide skôr o to, že sme na Slovensku v minulosti podlahu svojpomocne už menili, a tam teda žiadna drevotrieska a piesok pod podlahou nebol, bol tam holý betón a na tom staré lino... To, že v tomto novom byte (v ČR) drevotrieska a piesok bol ma skôr prekvapilo.. Takisto v mojom byte (v ČR) v ktorom som menil podlahu pred 3 rokmi žiadna drevotrieska ani piesok hobra nebol, preto som to len vylial samonivelizáciou a položil drevenú podlahu (plus penová podložka). Nikto sa nesťažoval zatiaľ a to sa teda sused pod nami sťažuje už len preto, že na balkóne pestujeme muškáty... Ďakujem za rady, pravdepodobne teda pre istotu využijeme Liapor s OSB deskami.
Už rádcové nade mnou Vám vysvětlovali, že ve Vašem bytě na Slovensku byla skladba podlahy:
Nosný betonový strop (podlaha) na tom kročejová izolace (hobra, písek, liapor, podlahový polystyren apod.) a na tom další vrstva betonu s dilatační mezerou u zdí a na tom položené lino.
Samozřejmě za předpokladu, že tam podlahu nedělal někdo, kdo o stavařině nic neví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.