Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyřezání vzoru do dřeva dlátem?

Od: boban® odpovědí: 9 změna:
Chci vydlabat ta okénka a tím mít mřížku, je jedno zda budou otvory skrz.
Jako dřevo jsem zvolil smrk, hodilo by se nějaké lepší? Protože asi výsledná mřížka bude az moc možná chatrná a smrk není tak trvanlivý.
Jaký zvolit efektivní postup, je lepší nejdříve lehounce zasekavat úzkým dlatkem těsně u nakresleného vzoru, nebo pracovat od středu okýnek(vydlabavat od středu) k nakreslenému vzoru a ten vždy svisle postaveným dlatkem tyto okraje nakonec začistit?
Nebo byste užili nějaké jiné nářadí než úzké dlatko?
Díky
doplněno 01.01.21 05:48: Takto si to představuju, fotka z internetu. Horní frezku mám taky, ale nemám do ní nástavec o menším průměru.

Vyřezání vzoru do dřeva dlátem?
Vyřezání vzoru do dřeva dlátem? #2
Vyřezání vzoru do dřeva dlátem? #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Tenký vrtáček + Lupenkovou pilku

hodnocení

2x
Nejefektivnější by bylo najít někoho kdo má CNC frézu.
Pokud to chceš dělat doma ručně, tak nejlépe sehnat lipové dřevo. Pracovat stejně jako řezbáři. Postupně mnohokrát po celé ploše. Vyříznul bych lupenkovou pilkou prostředky, tak dva tři milimetry od Vary a potom postupně dořezával dlátem. Několika dláty. Ostrými. Opravdu ostrými. Opravdu ostré dláto řeže čistě i šikmo proti létům.
hodnocení

@jenyk
Od tebe jsem reakci čekal, co se týká dřeva, jsi v obraze. Mimochodem, mám horní frezku, ale nemám tak tenkou frezu do ní(nemám malý průměr te stopky na frézování, ani nevím, zda se tak tenke vyrábí.
Lipové dřevo je fajn, ale potřeboval bych větší desku, tak asi 60*50cm a to asi nesezenu, tak jiný druh dřeva
Ještě prilozim obrázek, jak bych si to představoval, fotka bude z internetu.

Není problém koupit stopkové frézy různých průměrů. Tady mají od 2 mm.

Ovšem samotná horní fréza se sadou stopek jaksi nestačí. V ruce to podle čáry neuděláš, to nehrozí. Tudíž nezbývá, nežli si na vše dělat šablony a podle kopírovacího kroužku to frézovat do dřeva. Tady by možná balo ještě jedno řešení, udělat si na frézu kružítko a frézovat to kružítkem od čáry k čáře. Ale je otázka, zdali to je opravdu část kružnice, to se takhle z fotky nedá říci.

Jen tak na okraj, to co tam máš vydlabaný, na to jsi měl hodně, ale opravdu hodně tupý dláto. To je strašně vykousaný.

Co se týká rozměrů desky, je úplně jedno z jaké to bude dřeviny, neb 60x50 cm prostě musíš slepit, to jinak nejde. A je úplně jedno, jestli lepíš smrk, či lípu.

hodnocení

1x

Jelikož mým denním chleba jsou dřevoobráběcí stroje, přispěju i já svým názorem. Především - smrk není vhodný pro podobné mřížky. Je nevhodný pro svou strukturu, pokud z něj vyřežete něco takového, bude to velmi náchylné na rozlámání. Proto to bude chtít buď nějakou překližku, kde jsou vlákna jednotlivých vrstev křížem k sobě, pokud jde o větší tloušťku obrobku používá se biodeska třeba z olše

biodeska.cz/...

Co se týče vlastního obrábění - za mě je to jednoznačně frézovat na CNC. Vzal bych to napřed nějakou SK frézou o průměru 8mm a pak to dočisti menším průměrem, nebo lépe gravírovacím nástrojem, který umožní i čištění rohů.

Pokud jde o ruční výrobu - tou horní frézkou to bez šablony neuděláte, takže jedině vyřezat lupénkovou, nebo přímočarou pilou a pak dodělat třeba těmi dláty - ale i na to je lepší jiná dřevina, než smrk - třeba ta olše.

hodnocení

0x

V první řadě bych použil modelářskou (leteckou) překližku. Řezal bych ručně - lupenkovou pilkou, i když v tomhle rozsahu by to asi byla pakárna.

Já bych si počínal stejně, problém je, že v rozměru 600 x 500 to klasickou lupenkovou pilkou nedá, musel by to rozdělit tak na čtvrtiny.

jabraka*
hodnocení

0x

Asi bych tento problém řešil oklikou.ten vzor bych vyřezal z překližky a nalepil na rovnou desku.Po zatmelení a natření barvou je to výrobek na sto let.

JABRAKA

hodnocení

0x

Mohu též přispět svojí troškou do mlýna? Jak je psáno, nejjednodušší a nejrychlejší by bylo řezání lupenkovou pilkou (omezení velikosti formátu) a následné podlepení nebo CNC frézování, dle potřeby a poloměru nástroje s následnou úpravou rohů.

Napadá mne, jak vylít vaničku i s dítětem. Spojil bych výhody technologie lupenkové pilky s výhodami CNC frézování. Tvarovou desku bych nechal říznout CNC laserem, když dodáte výrobci vektorová data, nebude to žádná nereálná částka a pak bych to slepil s deskou plnou. Teď zní otázka, jak hluboký má reliéf být a z čeho to říznout. Obrys bude samozřejmě v drtivé většině kolmý na povrch. 3D laserů, tedy s možností naklopit hlavu bude dle mého jak šafránu a budou drahé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]