Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
doporucite vhodny postup pri nateru okna?
Aktualne je z vnitrni strany ramu nicim neosetrene drevo. Puvodne byl lak, ktery se oloupal, zbytek jsem zacistila smirglem. Drevo je momentalne mokre, na oknech kondenzuje voda. Jedna se o cca 20 let stare veluxky v objektu, ktery je vyuzivan jen obcas. Okna jsou na zapad, v zime dlouho trva nez je osusi slunicko, v lete do nich naopak prazi. Puvodni lak ale na vnejsim ramu drzi bez problemu. Okolni dreveny obklad je natreny lazurou, ram jsem si myslela, ze bych vzala tou samou lazurou a dala jeste bezbarvy lak. Je to blbost? Predpokladam nutno cekat na vyschnuti dreva?Jsem absolutni laik...
diky
Já bych zavolal panu Patočkovi z Veluxu, telefon 724 106 245, aby se zastavil a kouknul se na případnou výměnu křídla za trojsklo, popřípadě správný nátěr. Páč asi máte GZL 306(308)/0000 (1054). Nebo co je na štítku?
Jen bych mu volal až příští rok, páč je na dovolené.
Třeba v okolí máte jiného "Veluxáka", který je blíže.
Natírat jedině suché okno.
Doporučený postup je dost náročný.
Musíš vysadit celé křídlo a místo křídla střešního okna tam dát fólii nebo něco, aby ti tam nezatékalo.
Pak přemístíš křídlo do nějaké vytápěné místnosti a tam z rámu křídla demontuješ všechno (kování, plechování, dvojsklo, těsnění, zavírání) až ti zbyde pouze dřevěný obdélník.
Ten necháš v teplé místnosti vyschnout a brusným papírem obrousíš původní vrstvu laku na všech plochách.
Jaký lak použít ti neporadím. Snad to poradí výrobce okna. Já jsem před roky takto zrenovoval celé střešní okno a pro nátěr jsem použil lodní lak.
Pokud na okno pálí slunce, tak na léto kup vnější markýzu a natáhni ji před okno.
Já si na okno na zimu montuju ještě polykarbonátovou desku. Ta mi vytvoří další vzduchovou mezeru a tak se okno nerosí.
@colombo Dobrý den.S polykarbont.deskou dobrý nápad.Mohu se zeptat desku dáváte z jaké strany? A jak jí máte přichycenou? Díky
Muje střešní okno má po obvodě z místnosti zahloubení po celém obvodu. Do toho zahloubení mám uřiznutý dutinkový polykarbonát. Po obvodu mám z hliníkových profilů vytvořené lišty ve tvaru písmene Z (dva hliníkové vingle snýtované dohromady) a přišroubované do křídla okna.
Samože polykarbonát je ze strany místnosti.
Podobný problém jsem řešil s oknem od jiné firmy. Nejprve jsem v létě na 14 dnů dal dvě okna truhláři - podle mých představ a objednávky měl okno oddělat od dřeva, řádně vyčistit, obrousit, nalakovat (lodním lakem). Dovezl mi to s tím, že demontáž možná nebyla, že to jen očistil a nalakoval pár vrstev. Do roka to bylo vlastně stejné jako před opravou.
Dřevo uvnitř už je chycené a poškozené - oprava bude složitá a hlavně dočasná.
Vyřešil jsem to výměnou kompletních oken. Bohužel - rozměry mých oken už nebylo možné vyrobit ani na objednávku - takže se řešilo vložením jiných - menších, tj. oprava sádroše a střechy...
U vás to Velux může vyřešit velmi jednoduše - výměna oken v rámu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.