Nejste přihlášen/a.
Dobrý den před rokem jsem koupil starší baráček. Kde nebylo ústřední vytápění. Takže začala postupná rekonstrukce výměna oken za trojskla, nové vchodové dveře, zateplení stropů a podlahy. Dům je jen z části podsklepen a obvodové zdi jsou cca 40 cm. Dolní obývák, kuchyň a ložnici o objemu cca 158m3 dále chodba, koupelna a wc 73m3 a veranda, kterou nechal předchozí majitel přistavět. Bohužel její zdi jsou pouhých 30 cm a objem místnosti je 29m3. Horní patro je momentálně oddělěno jelikož se bude rekonstruovat až během příštího roku.
A teď k mé otázce nechal jsem zde udělat plynový kondenzační kotel. Technik na kotli nastavil výstup teplé vody na 55 stupňů. Dům byl přes 2 roky neobydlen a nevytápěn tak říkal, že chvilku bude trvat než se vše nahřeje.
Kotel je ovládán prosotrovým termostatem v obýváku. Bohužel se mi zdá, že kotel má velkou spotřebu. Kotel je protherm panther 25kko. Zatím topíme 2 měsíce. První měsíc jsem dle plynoměru měl spotřebu 290m3 tento měsíc bude asi podobný. Topil jsem tak na max 22-23 záleželo pokud venku bylo víc jak -5 přes noc jsem utlumoval kotel na 18 a ikdyž nikdo nebyl doma. Po příchodu se začlo topit na těch 22C. Kotel mi příjde, že často dle termostatu spíná a vypíná.
Teď mi známý radil ať experimentuji například s teplotou výstupu vody například snížit nebo zvýšit. Topit neustále i například na 20 stupňů max si lehce večer přitopit. Ted to zkouším mít konstantní teplotu na 20 celý den i v noci, ale moc tomu nevěřím.
V budoucnu chci zateplit fasádu, ale do té doby musím najít nějaký kompromis nastavení.
Ono to bude i tím, že předtím jsme byli v bytě kde bylo dálkové ústřední topení a menší objem k vytápění.
Teď první zima vše nové tak mě to trochu vyděsilo. A tu spotřebu máte takovou i po zateplení? Mám v plánu za dva roky zateplit fasádu tak snad by to trochu pomohlo
Takže by bylo lepší dokoupit venkovní čidlo? Kotel umí ekvitermní regulaci. Takže tím čidlem by to mělo topit lépe než na prostorový termostat?
Takže jestli to chápu dobře tak prostorový termostat nechám a jen ke kotli dodělám venkovní čidlo na ekvitermní regulaci a nechám nastavit technikem nějakou topnou křivku? A tudíž když bude venku tepleji tak kotel automaticky upraví teplotu výstupu vody na nižší a naopak?
Dobrý den p. Cakl. mohu se zeptat trochu bojuji se stejným problémem...prosím čím myslíte vnitřní regulaci? Prostorový pokojový regulátor? Regulátor(nikoliv ON/OF) přímo od výrobce ke kotli (junkers) který "hovoří" s kotlem a dokáže dle požadované teploty v místnosti přidávat a ubírat na hořáku (modulovat)? Nebo myslíte uplně něco jiného?
Děkuju
Je to přesně jak píše p Cakl ! A s tím bojuju ! Mám kondenzační kotel první rok.Chtěl jsme si to jen "osahat" abych nekoupil rovnou hodně blbostí kolem... tak jsem si řekl začnu jen s regulátorem od Junkerse do refenční místnosti.Nezateplený domek patro hodně vody systému ( žebrový plecháče) kotel ale jede bez cyklace bez problému voda manuálně ted 38C.
Ale přijedou dcery a děti začne pohyb v místnosti,kecání,kafíčka,Regulátor přeskočí jen tím o + 0.5C vypne kotel a strašně dlouho stojí ! Ale ta teplota v místnosti je a kotel tím prostě nesepne a jim už je chladno..A tím množstvím vody to zase pak"těžce" natápí z vychladnutého systému.To vše musím po sezoně řešit zatím nevím jak...
Ale P. Cakl má pravdu obyčejný pohyb a činost v místnosti vytváří teplo a překmit.
e4zon Díky za názor.Já se samozřejmě nebráním žádnému zkoušení.Takže Váš názor je zkusit vyhodit prostorový regulátor.Koupit jen venkovní čidlo a jet na ekvitermu.To mužu nechat udělat ale přiznám se (nerozumím tomu) že mi moc není jasný jak to pak bude když náhodou nám bude chladno budeme si chtít sami rychle přitopit nebo ubrat? Nebude vlastně čím rychle zvýšit nebo i snížit? Ale přiznávám že ten princip asi blbě chápu.
pokud kotel casto spina a vypina tak je asi neco blbe
taky mame kondenzacni, kdyz rano v 5 zacne topit na denni teplotu, tak vypne az kolem 11, mam nastavene max 40°C, ale on si topi podle potreby, nekdy jen na 20°C coz na radiatorech moc nepoznas, ale plamen jede furt, spotrebu mame takovou ze drevem topime obcas, a to ho mam pripraveneho vic jak 30metru
Takže po přečtení všech komentářů jsem došel k závěru, že na příští zimu koupím u výrobce přímo jejich termostat s ekvitermním venkovním čidlem a uvidíme co se bude dít. Teď zkouším topit na konstantní tepolotu 20C jak přes den a noc akorát k veřeru když je venku po nulou tak přidám na 21C. Zatím se denní spotřeba ustálila na 10-11m3. Když sem topil stylem přes noc nebo když nikdo nebyl doma na 18C a pak to zvedl na 20-21 spotřeba byla cca 9,5 m3
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.