Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce staré palubové podlahy

Od: kpz3 odpovědí: 10 změna:

Právě provádím rekonstrukci ložnice v domě z roku 1938 a nemohu se rozhodnout jak co nejlépe ( i levně) vyrovnat podlahu. Pokoj jsem zvětšil o půdičku cca 1,6m kde byla podlaha shnilá (zatékalo), prkna jsem vytrhal až na škváru. Nyní mám podlahu v místnosti z podlahových palubek 30mm a nedoplněný prostor cca 1,6m. Původní palubky jsou celkem dobré jenom v jednom místě vržou. Podlaha je směrem ke středu místnosti prohlá. Při délce 6m to dělá asi 20 mm ve středu.
Na hotovou podlahu chci položit koberec.
Jak mám postupovali? Dík za každou radu

Rekonstrukce staré palubové podlahy

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Docela dobře je viditelná situace,dobrá fotka.To se to hned lépe radí!

Především bych se zeptal,zda je ta stěna pod šikminou zateplená?Pokud ne,zvenčí se musí zateplit kontaktním systémem.Doplnil bych palubky,ale nejprve nahodit cihlovou stěnu,palubky bych včetně těch,co jsou uvolněné a vrzají novými vruty přišrouboval k trámkům.Když je to odkryté,tak bych veškeré dřevo sanoval prostředkem proti houbám a plísni.Okolo hotové zdi bych nechal 2 cm mezeru a zapěnil bych ji.Pokud bys chtěl tu prohnutou podlahu srovnávat,třeba bys chtěl v budoucnu plovoučku,řešil bych to tak,že v místě prohnutí bych odstranil hřebíky,nebo vruty,podle toho,čím jsou připevněné,a několika vyvrtanými otvory bych dospodu vstříknul pěnu.Až to pěna nadzvedne,tak bych to zase vruty zafixoval.Neustále hlídat rovinnost.

Koberec zvol z těch dražších,ty levné belgičáky jsou tak na dva roky.Ideální jsou ty silnější zátěžové.Pro koberec to rohnutí není problém.

JABRAKA

kpz3
hodnocení

zadní stěna není nahozená schválně 30cm před ní se bude stavět příčka, která se zateplí. Z vnější zdi je už zateplená. Ohledně podpěnění. Pokud bych podpěnil prkna v místě prohnutí, ztratily by kontakt z podsypem a začala by se pronášet nebo ne?

jabraka*

To srovnání jsem uvažoval spíše pro případ,kdyby ses rozhodl pro tu plovoučku,jinak je přetlak pěny dosti impozantní a pěna po ztvrdnutí se vyrovná pěnovému polystyrenu.Je potřeba odstranit v nejnižším místě pár hřebíků a nahradit je vruty,ty zajistí doraz,podle vyznačené roviny.Nejlépe laser vodováhou kontrola.To dozdění provedeš z ytongu,doufám.Pak už doteplovat nemusíš.kvůli rosnému bodu uvnitř zdiva.Zvenku by to potřebovalo aspoň tolik,kolik je ve střeše.

JABRAKA

standam*

Asi bych nejprve zjistil proc vznikl pruhyb, je take mozne, ze nektery tramovy polstar bude sloze ze dvou. Zde se to vetsinou resilo nabitim dvou prkem podel spoje a zde to klesa.

Predpokladam, ze mas asi nosne tramy - zaklop - nasyp - volne vlozene tramky v nasypu.

Podel tramku bych to odebral, vypodlozil a stahnul sroubem k nosnemu tramu.

Ja to resil jinak, ale nejprve doporucuji zjistit, proc je podlaha prohnuta.

hodnocení

0x

KrabičkaPoslední Záchrany3 , :)

"( i levně) vyrovnat podlahu." toto nejde, levně to nezvládnete, nevím, zdali tou pěnou, jak radí Jarda, ale fakt si to nedovedu představit, jak to Jarda udělá.

Ale pokud potřebujete srovnat starou podlahu, musíte jí rozebrat. nebo položit na ní jinou.

kpz3
hodnocení

nebráním se žádnému postupu pokud nebudete navrhovat zbourání podlahy. Můj předpoklad je udělat něco se starou podlahou a položit 1 vrstvu OSB desek 15 mm. Jenom pořád nevím co s tím průhybem. s tý pěny mám docela strach

těžko Vám popíšu, jak a čím podložit OSB, ale podle sklonu je třeba volit podložky. Sololit, překližka, lamino a podobně, zkrátka v pruzích srovnat do výšky a pak OSB, položit ekoflex, mirelon, plovoučku.

Jestliže se ale podlaha prohýbá stále, je to třeba řešit tím nevhodným způsobem pro Vás.

kpz3

Možná si nerozumíme. Podlaha je stabilní, jenom ke středu místnosti je podlaha prohnutá. Jinak se ani nehne.

Vida, jak si rozumíme, takže jen podkládáním pruhů podle sklonu a tloušky. Klidně ty pruhy můžete fixovat pěnou.

ICQ 55180641

standam*

nasel jsem foto kde byl pruhyb viz. foto (spojene tramy), pokud ti podlaha vrze tak dalsi vrstvou osb se toho nemusis zbavit.

Jestli muzu poradit... sundej prkna( to mas hned), zjisti stav, tam kde je pruhyb bych dal podel tramu (ne obe strany) coulova prkna vyrovnal do stracena rovinu. Hrebikem zajistil a pres tramek obe prkna sesrouboval. Na tramky dej mirelon nebo jine penove tesneni a zpet prkna, ktera bych prisrouboval k tramkum.

Nebo jak radi Milan, ale urcite ne PUR penu. PUR pena je dobra vec, ale neni vsemocna.

Rekonstrukce staré palubové podlahy #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]