Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval poradit. Běžecký pás mi doma vyhazuje (nepravidelně) při zapínání jističe zásuvek v daném pokoji. Je nějaká rada jak to pořešit. Servisák pásů mi poradil, že by mohlo momoci vyměnit daný jistič B za C pro zásuvky v tom jednom pokoji, kde je běžecký pás. Momentálně tam je Hager MBN116 B16. Pomohla by výměna za MCN116 C16?
Díky
Pás mám Domyos 900C z Decathlonu. Příkon 1500W. Většinou to vyhazuje, když je zaplá LCD TV. Hlavní jistič je Hager CD 441J. Rozvody mají cca 10 let - nový barák. Díky.
Pokud máš hlavní jistič vyšší než 16A (jako že máš), tak tam hravě v zásuvkovém obvodu vyměň jistič za 16C a ani nemusíš zjišťovat dál co a jak.. !
A budeš mít pokoj. Pravdou je, že i výměna B za nové B může pomoci, je to prostě kus od kusu, ale takhle máš jistotu a není tu nic proti ničemu..
Už jsem se s tím setkal, výkonnější pásy mají docela dost silný motor..
Zkusil bych zrevidovat a poutahovat vsechny spoje v zasuvkach a krabickach daneho zasuvkoveho okruhu. Problemem by mohl byt soubeh spotrebicu. Nepisete, kolik ma bezecky pas prikon...
Jedna z funkcii istica je ochrana pred nebezpecnym dotykovym napatim na spotrebici. Podla normy musi vypnut v nejakom case, ak sa jednoducho povedane dostane faza na kostru. Vo vacsine pripadov vyhovie tato ochrana aj po vymene B za C, ale nemusi to byt pravidlo, radit bez merania a znalosti instalacie v byte nepovazujem za zodpovedne.
Nepletiem, jedna z funkcii istica je ochrana pred skratom / nadprudom, druha ochrana pred nebezpecnym dotykovym napatim, hadajte, co asi chranilo ludi pred zavedenoim chranicov? Bolo to spojenie kostry s PE / PEN a istic, ktory odpojil v stanovenom case obvod pri poruche "faza na kostre". Stara CSN 34 1010 je plna obrazkov na tuto temu.
Asi se budu muset více rozepsat. Jistič je elektrický přístroj určený k spínání a ochraně elektrických obvodů a zařízení proti nadproudům. Účinek elektrického proudu na lidské tělo je 20mA, kdy začínají svalové křeče a nad 30mA fibrilace srdce. Když si vezmu, že běžné nejmenší jističe jsou 10A (neberu ovládací okruhy), tak musí projít tělem více jak 10A, aby jistič vypnul. To už člověkem trochu zacloumá, ale obecně máme výkonové jističe (naposledy jsem instaloval se jmenovitým proudem 1600A). A to bych chtěl vidět, jak to člověk vydrží, aby vypnul. Minulý rok jsem si podal packu s jističem na 800A a on nevypnul. Jistič tudíž nemůže nikdy plnit funkci ochrany před nebezpečným dotykovým napětím.
A teď norma ČSN 33 2000-4-41 ed.3 platná od 1.2.2018 Ochrana před úrazem elektrickým proudem. Už z názvu je patrné, že není problémem napětí, ale proud. V běžné praxi se však stéle uvádí nesprávně "Ochrana před nebezpečným dotykem".
V článku 412 jsou jako prostředky základní ochranny při poruše uvedeny: základní izolace, přepážky a kryty, zábrany, ochrana polohou, omezení napětí, omezení ustálení dotykového proudu a náboje a řízení potenciálu. Jako ochranná opatření jsou uvedeny kombinace ochranných prostředků základní ochrany a ochrany při poruše, kdy ochrana automatickým odpojením od zdroje je uveden chránič s reziduálním proudem do 30mA. O jističi jako prvkem automatockého odpojení z hlediska ochrany před nebezpečným proudem zde není ani zmíňka. Z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem se můžeme ještě rozepsat i z hlediska jednotlivých časů vypínání a jednotlivých soustav, ale to by zabralo několik stránek. Jistič jistí vedení, ale nechrání člověka před úrazem. Při nevyhovující inpedanci vám jistič nevypne a stále vede elektrický proud.
no to nám nejdříve napiště kolik je tam zásuvek celkem a jaké spotřebiče další jsou připojeny a s jakým výkonem...a jejich souběh..
Místo běžeckého pásu zapojte do stejné zásuvky rychlovarnou konvici. Ta má 2kW příkon a pokud nevyletí jistič, pak bude problém v pásu. 1,5kW není až tak moc.
Takže vypadává co? Už při zapnutí hlavního vypínače pásu...jistič Hager MBN116 B16 nebo ...chránič Hager CD 441J?
@nonek: píše, že je to chránič nikoliv jistič...takže někde unká proud...pozvat elektrikáře, který to umí změřit, nebo dát do servisu...zkoušet to jinde by bylo možná o život...bez TV to nevybaví? tady asi výměna nepomůže, když lítá chránič, mimochodem, chránič má zkušební čudlík, jistič ho nemá, na chránič jdou F + N , na jistič jen Fáze , tak se koukni pořádně co ti vypíná...
Nenašel jsem ani slovo o tom, že vypadává chránič! Vždy píše jistič 16B! Jenom si spletl hlavní jistič s chráničem, ale nic víc...
no proto jsem se poptal co mu vypadává a nastínil jak to poznat...a když jsem si vygooglil ten typ, vypadl na mne chránič...a jak mám poznat že se spletl?
pořídil jsem si Matrix 7xe. Mám hlavní jistič 3x25A třída B a pás má samostatnou zásuvku jen pro sebe s jističem hodnoty 20. Běžně se stává, že mi vyhazuje celý barák - hlavní jistič a jistič na zásuvku drží. Elektrikář mi to vysvětloval, že snad hlavní jistič se chová jako by byla nějaká chyba a i když jistič na pás drží, tak hlavní to vyhodí. Známý má stejnej pás a má právě na domě 3x25A třídy C a nemá vůbec žádnej problém. Ten měl jen kddyž měl samostatnou zásuvku na pás hodnoty 10 a změnil ji pak na 16A a už žádnej problém, žádný vyhazování. Takže řeším, aby mi ČEZ povolil třídu C. Jestli má někdo jinej nápad nebo jinou zkušenost, tak budu rád.
jak píše @hiawata: kouknout do rozvaděče které a jak silné jističe jsou zapjeny na jednotlivé fáze, dát si to na papír sečíst a podívat se, jestli některá fáze není přetížená, zatížení fází by ělo být pokud možno rovnoměrné. Poud je to jinak tak vykombinovat zapojení tak aby se to vyrovnalo...
Změna z B na C není tak jednoduchá. Musí se udělt analýza vnitřní stě, co v ní vlasně běhá. Jedná se zejména o harmonické a ten pás jich má hodně. Pro správné výpočty je nutno tyto parametry znát a výrbci spotřebních zboží jsou tlačeni, aby tyto údaje uváděli. Výrobci komponentů na požádání údaje zašlou, ale výrobci spotřebních zboží tyto údaje neuvádí. V průmyslu se to řeší běžně, ale v oblasti malospotřebitelů je zatím v plenkách. Analýzu neudělá běžný elektrikář, ale ten kdo se tím zabývá.
no v tom závěru má pravdu, ale mohl také vzít tužku a sepsat co je na které fázi, ach jo to jsou machři
Mapel, to bude v době, kdy si lidi laici sami nebudou elektriku plácat podle youtube a nebudou chctít na dokončení prací moc utrácet za odborníka.
Blbě zaplacený elektrikář na zbastlenou elektriku nedá nic a nemá ani důvod. Odmelouchuje si to a jde pryč.
Jak na něj investor, tak on na něj.
Nic se nezmění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.