Nejste přihlášen/a.
Informoval jsem se u výrobce. Prý evropská unie vydala nějakou normu a ty okna tuto mezeru v těsnění mít musí, kvůli CO2. Osobně v tom žádný problém nevidím. Jo a ty okna mám německý profil Salamandr s trojsklem. Spotřeba plynu proti dřevěným "větracím" oknům 50%. Mám je zatím 8let a spokojenost.
Hele cuckare, když se ptáš na směrnici EU, tak se asi musíš poptat, či koukat někde jinde. Mě, když ty okna dělali, tak mě na můj dotaz tak odpověděli. Víc mě to nezajímalo a ani nezajímá. Když jsem zjistil, že se tady o tom diskutuje, tak jsem napsal, co mě řekli. Nejsem konstruktér plastových oken, tak nemohu nic víc vědět. Jináč přeji všem klidné prožití koronavirových, mezisvátečních i novoročních dní. Jo a bacha, prý se koronavirus podepisuje i na mozku, tak se dobře chraňte a nechte se očkovat. To jen kvůli tomu, aby tady mohla ještě být nějaká legrace z debilních otázek, či odpovědí. Dobrou noc.
Nějak se nemohu zbavit dojmu, že to je to samé jako mikroventilace. A jak známo, mikroventilace je peklo, tu by měli úředně zakázat.
Mám starý okna, kde všude možně táhne. Nechám si udělat nová okna, je úplně jedno, jestli dřevo, plast či cokoliv jiného a pak je našteluju tak, aby mě opět všude táhlo? Aby se trvale ochlazovala špaleta a mohla na chladné špaletě vesele klíčit plíseň?
Není lepší třikrát čtyřikrát denně pořádně větrat?
Jsou někteří, kteří těsnění i vyndají, dokonce jsem řešil případ, kdy provrtal rámy, aby neměl utěsněný byt. Nevidím jediný důvod, aby tam nebylo těsnění celé dokola. Okna mají být těsná, nikoliv dírovaná.
Třeba ten co to odřezal uvěřil některým radám...
ra252® - při správných dispozicích bytu a občasném větrání, žádné vlhko ani plísně nehrozí. Máme již několik let plastová okna, jsou dobře utěsněná a není žádný problém.
Norma říká - minimální výměna vzduchu v místnosti s lidmi - všechen vzduch jednou za dvě hodiny nebo 25 m3/hod na osobu. Platí vyšší hodnota.
ra252,
Každý NIKDO, nechce bydlet ve vlhké plesnivé díře ..nevím co to má společného s chybějícím těsněním. Nechcete snad sdělit, že takto malá díry vyvětrá byt?
To snad mají všechna okna, nebo mají plísně ostatní?
Samosebou, že uvnitř. Mimochodem, kvalita vzduchu v bytech je řádově horší, než venku a mnohokrát překračuje normy pro venkovní prostředí. V EU to zatím nevědí, a tak nám nezakázali bydlet.
Koncentrace CO2 venku je 350-400ppm, v centrech velkých měst 450ppm. Povolená koncentrace v bytech je 1000ppm, ale skutečné hodnoty jsou běžně čtyřnásobné, tedy 4000ppm.
Jednak je rozdíl CO2 polykat a dýchat ho a jednak záleží na koncentraci. Pro CO2 je nejvyšší přípustná koncentrace 45000ppm a v Ostravě na ulici je 450ppm, tedy 100x méně. Ale i na CO2 lze zemřít. Stejně jako třeba alkohol v malém množství nevadí, ale je možné se jím otrávit. Fakt je, že v té Ostravě si větráním vylepšujete CO2 za cenu zvýšení pevných částic ve vzduchu. Řešemí je se odstěhovat na venkov nebo si pořídit nucené větrání s filtrací.
Nejsem odborník, ale neřekl bych. Mějme sterilní netečný jemný prach. Když ho lžíci spolknete, projde trávicím traktem v podstatě bez změny a vyloučí se, ale když ho rozptýlíte do vzduchu a budete dýchat, bude se vám usazovat v plicích a časem začne dělat problémy.
Mimochodem - jisté minimální množství nezávadného prachu ve vzduchu je pro zdraví potřebné.
Provozovatelé moderních budov s opravdovou vzduchotechnikou takový prach nakupují a do vzduchu přidávají ..
Fabriky, kde se setavují oprické přístroje nebo tvoří elektronika či přímo čipy procesorů a jiné musí mít naprosto bezprašné a sterilní prostředí.
Jestli je to v kuchyni, tak je to kvůli plynovému sporáku, pokud jinde, tak asi jako větrání, protože trvalé větrání je nezbytné (ale možno řešit i mikroventilací).
Trvalá mikroventilace zabraňuje vlhku v místnosti a plýsním. Není to výmysl. Proč se vyrábí tato zařízení?
Mikroventilace a rekuperace je úplně něco jiného.
Mnohokrát dokázáno, že trvalá mikroventilace okna je špatně.
OK a včem je to tedy špatné? Spousta lidí ani na oknech nepřepíná zimní a letní režim. Takže jim okny stejně trošku táhne i když mají těsnění kolem dokola bez přerušení.
milancukrar: Ano, věrat se má, když je potřeba a potřeba je to trvale. Často propagované nárazové větrání je vhodné maximálně na to, když připálíte guláš. Škodliviny (zejména CO2 a vlhkost) jsou produkovány trvale a proto je třeba větrat také trvale.
Nárazové větrání se propagovalo dříve, kdy okna byla netěsná a 1-2 výměny vzduchu za hodinu byly zajištěny i při zavřených oknech. Nárazovým větráním se vyvětraly pachy, které nárazově vznikly (z vaření, kouření...). Dnes jsou okna minimálně 10x těsnější a trvalé větrání je nutné nějak zajistit. Bohužel stále všude slýcháme bludy o nárazovém větrání a to i od rádoby odborníků. Pak se lidi diví, že mají doma plísně (vysoký obsah CO2 tam mají taky, ale ten nevnímají).
Mám to také takto u oken z bau bau . Nic neplesnivý , žádný studený luft . Nepoznáte vubec že to máte . Nemám mikroventilaci a takto je asi zajištěno aby došlo k minimálnímu odvětrání . Zatímco u mikroventilace vám 0,5cm odskočí celé okno , takto je vše zatěsněno a jen u nahoře stropu cca 10cm těsnění chybí . Mezírka tam je tedy naprosto minimální . Dále nefouká studený luft dovnitř , ale logicky teplý ven (je to u stropu) . Studený si musí najít cestu někde dole , pravděpodobně dveře.
Dále nefouká studený luft dovnitř , ale logicky teplý ven (je to u stropu)
takže nedojde tou mezírkou k výměně vzduchu?
Nebo mi chcete sdělit, že tak malou dírkou se vyvětrá vlhkost v bytě?
Pane cukrář . O žádné vlhkosti jsem nemluvil . Jen píši , že je zde velký rozdíl oproti mikroventilaci . Já mám naopak v zimě problém s nízkou vlhkostí .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.