Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nerezové potrubí na rozvod pitné vody v rodinném domě

Od: magic62* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Obracím se na vás s dotazem a o odbornou informaci. Zvažuji v domě výměnu rozvodů potrubí na pitnou vodu. I rozvod trubek k bojleru na ohřev teplé vody. Původní potrubí je z pozinkovaných trubek o průměru 3/4". Některé jsou již dnes zanesené. Plastové potrubí nechci. Nevím jak by se chovalo měděné potrubí, pokud je vhodné na pitnou vodu? Chtěl by jsem potrubí nerezové. I když by byla cena několikrát vyšší. Část původního potrubí ve zdech by jsem nechal, výměnu by jsem asi provedl později dle potřeby a stavu tohoto potrubí. Tak že část potrubí by zůstalo původní z pozinkovaných trubek, bojler původní, baterie chromovaná mosaz a zbytek rozvodů z nerezových trubek. Je taková kombinace možná? Nebude to něčemu vadit při provozu, používání, montáži atd.? Dělá někdo v ČR rozvody na pitnou vodu, pro rodinné domky, v nerezu? Za odborné informace děkuji.

doplněno 28.12.20 08:07:

Dobrý den. Instalatér, s dlouhodobými zkušenostmi, mi říkal, že v nerezu je rozvod vody možný, ALE bojler by také musel být v nerezu a i zbytek potrubí, jelikož nerez by reagoval s ostatními jinými kovy a rozkládal je. Vznikala by jakási reakce? To mě zajímalo hlavně, zdali někdo takovou zkušenost má? Nebo to co mi řekl instalatér není pravda?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Pitná voda v nerezu se dělá, stejně jako kanalizace. Jak na vodovod tak na kanalizaci jsem nerezové potrubí již projektoval, vždy však na akce většího (daleko většího) rozsahu než rodinný domek.
V principu není problém nerezové potrubí v RD použít, ale ani největší zbohatlík pro kterého jsem TZB v RD kreslil, tam nerez nechtěl.
Že bych v použití nerezu do rodinného domu viděl nějaký smysl, to tedy ne. Je to ale čistě vaše věc, když Vám finanční stránka nevadí.
jabraka*

Pracovat s nerezem na vodoibstalaci si nedovedu představit.Nerez ocel je zhruba 4 x tvrdší jako pozink.Myslet si,žese vyhnu usazování kamene z tvrdé vody je naivní.Ten se usadí na mědi,potzinku i částečně plastu.Ze zkušenosti je životnost rozvodů nejdelší u plastů.instalovaného svařením.Nakonec ,co se týče koroze,existují přípdy elektrochemické koroze,které podléhají i titanové konstrukce.

JABRAKA

ccc*
hodnocení

2x

Takovýho kočkopsa, co chceš dělat nemá smysl a jak to plánuješ dělat. Nikdy hotovo, i zadara je to drahý.. Na tož cena, která k ničemu neprospěje. Dej tam plast. trubky a bude to mnohem lepší a rychlejší.*hi*

samozrejme
hodnocení

2x

Rozvod pitné vody v rodiném domě jsem si svařil z potravinářské nerezi 1.4301.Kompletní svařenec s minimem šroubovaných spojů,Sváry Tigem a formovány argonem.Izolece ve zdech a v podlaze Armaflex.Cenu vám neřeknu protože mám k nerezu pracovně přístup.Za 11 let žádný problém.Ani vodní kámen se neusazuje ale to záleží jakou máte městskou vodu.

Tá cena (vrátane ceny práce) by ma osobne práveže celkom zaujímala. :)

carajimrman
hodnocení

1x

Ja by som skôr uvažoval o Rehau Rautitan alebo klasický PEX-AL-PEX. Ten plast vo vnútri trubky je taký hydrofóbny, kladie velmi malý odpor prietoku a prakticky sa na ňom ani neusadzuje vodný kameň. S PPR trubkami sa to nedá vôbec porovnávať.

to bych bral i já

hodnocení

0x

Ano, kombinace je mozna. Vyrobcu vodovodniho potrubi a fitinek je vice Sanha, Viega, Comap. Jedna se o system lisovani spoju, ktery je spolehlivy. Schopna instalaterska firma Vam urcite vodoinstalaci v RD zrealizuje.info Viega viega.cz/...

Ušlechtilá ocel nemusí být nutně nerez, trubky běžně používané v potravinářství jsou něco trochu jiného

kenav
hodnocení

0x

A co vlnovec? Taky nad tim přemýšlím,na trhu se nabizi nerez tvarovky zavitove ale jake je k tomu potrubi nejak nemůžu najit.Dalsi moznost je PVC a lepeni kde vychazi vetsi průřezy než u ppr, ale neznam nikoho kdo by s timle delal.Do mědi se me moc nechce i kdyz se to muze ale rozvody vody taky instalateri nedelaj i kdyz topeni a plyn běžně.

Lepené PVC je oproti PPR dražší a technologicky náročnější, ale má podstatně menší dilataci. Vody v mědi bych se taky nebál

Netahal bych dlouhé trasy vlnovcem. Je na to nevhodný. Klade vodě odpor a voda víří a kavituje. Navíc se v záhybech může držet nečistota.

Na krátké propoje je supr náhradou opletených hadic, ale není moc na trasy dle mého.

hodnocení

0x

Neexistuje nejde, musíte si v okolí nalézt firmu, která to opravdu umí. Určitě to bude větší firma. Já vím o Ingtopu z Týniště.

ivarcs.cz/...

Nedá mi to, abych se nezeptal, proč ne plast?

kimbert*
hodnocení

0x

Zdravím.O nerezu tu bylo napsáno dost,ale chtěl bych varovat před vaším záměrem ponechat část původního potrubí v pozinku.Bratranec si nechal asi před pěti lety vyměnit v domku komplet vodovodní trubky do plastu až na asi 2,5m v pozinku na jednom ze dvou WC,firma mu tvrdila,že je to zbytečné je v perfektním stavu atd.,no zrovna minulý týden flek na zdi takže týden před vánoci rozkopat zed a výměna,byl hodně naštvaný na sebe i na firmu že se nechal ukecat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]