Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Obracím se na vás s dotazem a o odbornou informaci. Zvažuji v domě výměnu rozvodů potrubí na pitnou vodu. I rozvod trubek k bojleru na ohřev teplé vody. Původní potrubí je z pozinkovaných trubek o průměru 3/4". Některé jsou již dnes zanesené. Plastové potrubí nechci. Nevím jak by se chovalo měděné potrubí, pokud je vhodné na pitnou vodu? Chtěl by jsem potrubí nerezové. I když by byla cena několikrát vyšší. Část původního potrubí ve zdech by jsem nechal, výměnu by jsem asi provedl později dle potřeby a stavu tohoto potrubí. Tak že část potrubí by zůstalo původní z pozinkovaných trubek, bojler původní, baterie chromovaná mosaz a zbytek rozvodů z nerezových trubek. Je taková kombinace možná? Nebude to něčemu vadit při provozu, používání, montáži atd.? Dělá někdo v ČR rozvody na pitnou vodu, pro rodinné domky, v nerezu? Za odborné informace děkuji.
Dobrý den. Instalatér, s dlouhodobými zkušenostmi, mi říkal, že v nerezu je rozvod vody možný, ALE bojler by také musel být v nerezu a i zbytek potrubí, jelikož nerez by reagoval s ostatními jinými kovy a rozkládal je. Vznikala by jakási reakce? To mě zajímalo hlavně, zdali někdo takovou zkušenost má? Nebo to co mi řekl instalatér není pravda?
Pracovat s nerezem na vodoibstalaci si nedovedu představit.Nerez ocel je zhruba 4 x tvrdší jako pozink.Myslet si,žese vyhnu usazování kamene z tvrdé vody je naivní.Ten se usadí na mědi,potzinku i částečně plastu.Ze zkušenosti je životnost rozvodů nejdelší u plastů.instalovaného svařením.Nakonec ,co se týče koroze,existují přípdy elektrochemické koroze,které podléhají i titanové konstrukce.
JABRAKA
Rozvod pitné vody v rodiném domě jsem si svařil z potravinářské nerezi 1.4301.Kompletní svařenec s minimem šroubovaných spojů,Sváry Tigem a formovány argonem.Izolece ve zdech a v podlaze Armaflex.Cenu vám neřeknu protože mám k nerezu pracovně přístup.Za 11 let žádný problém.Ani vodní kámen se neusazuje ale to záleží jakou máte městskou vodu.
Ano, kombinace je mozna. Vyrobcu vodovodniho potrubi a fitinek je vice Sanha, Viega, Comap. Jedna se o system lisovani spoju, ktery je spolehlivy. Schopna instalaterska firma Vam urcite vodoinstalaci v RD zrealizuje.info Viega viega.cz/...
A co vlnovec? Taky nad tim přemýšlím,na trhu se nabizi nerez tvarovky zavitove ale jake je k tomu potrubi nejak nemůžu najit.Dalsi moznost je PVC a lepeni kde vychazi vetsi průřezy než u ppr, ale neznam nikoho kdo by s timle delal.Do mědi se me moc nechce i kdyz se to muze ale rozvody vody taky instalateri nedelaj i kdyz topeni a plyn běžně.
Lepené PVC je oproti PPR dražší a technologicky náročnější, ale má podstatně menší dilataci. Vody v mědi bych se taky nebál
Zdravím.O nerezu tu bylo napsáno dost,ale chtěl bych varovat před vaším záměrem ponechat část původního potrubí v pozinku.Bratranec si nechal asi před pěti lety vyměnit v domku komplet vodovodní trubky do plastu až na asi 2,5m v pozinku na jednom ze dvou WC,firma mu tvrdila,že je to zbytečné je v perfektním stavu atd.,no zrovna minulý týden flek na zdi takže týden před vánoci rozkopat zed a výměna,byl hodně naštvaný na sebe i na firmu že se nechal ukecat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.