Nejste přihlášen/a.
Bydlím v bytě s kuchyní,kde není digestoř. Nevařím často, ale co se stane se skříňkou, která je nad sporákem, je tedy dost vysoko, ale stejně pára z vaření k ní dojde. Co se časem stane s lakem a nemůže se skříňka poškodit? díky
Píšete sice o laku, ale předpokládám, že jde o lamino. Tomu samozřejmě pára rozhodně neprospívá. Nejhorší je, když se dostane pod hrany desek, proto je dnes koupelnový a dobrý kuchyňský nábytek olepován PUR lepidlem, které je těmto vlivům značně odolnější. Jenže je to drahá technologie, proto většina výrobců lepí EVA lepidlem, které je proti páře málo odolné. Takže se vlhkost pak dostane pod hrany, deska nabobtná a pak se začně rozpadat.
@promon Děkuji za tenhle komentář a vysvětlení. Píšu o 4 roky později, ale předpokládám, že za tu dobu se lamino (á la IKEA) v odolnosti vlhkosti nikam neposunulo. Dalo by se v takové situaci -- tj. lamino nad sporákem bez digestoře -- nějak zamezit bobtnání desky, například překrytím lamina něčím jiným? Třeba plechem nebo plexisklem (nějakým horkuvzhodným)? Nebo třeba něčím zalepit jen ty spáry a okraje, kudy se vlhkost dostává pod ty hrany?
Pára škodí určitě. Vzhledem k tomu, že píšete, že je skříňka dost vysoko, dodporučuji osadit digestoř. A pokud není možné osadit digestoř do odsávacího průduchu, nebo by s tím byl větší problém, doporučuji osadit aspoň digestoř recirkulační, která zachytí páru a ta se na skříňku nedostane. Takto to máme, jak v naší malé kuchyňce, v podkrovním kuchyňském koutu a i v menší kuchyňce na chatě.
Jinak (to už je sice o něčem jiném, ale má to souvislost) osobně, všem co vaří na elektrice a mají občas problém při vaření s větším množstvím páry, "vřele" doporučuji používat na vaření a dušení automatický elektrický tlakový hrnec. Mimo jiné výhody (rychlé a úsporné vaření, bez nutného hlídání) má totiž i tu výhodu, že z něj, při vaření, vůbec žádná pára nevychází. Tlak je řízen vypínáním ohřevu a ne odpouštěním páry jako u běžných papiňáků. A vzhledem k tomu, že vaření a dušení je nejčastější úpravou v kuchyni, omezí se tím i podstatně množství páry. Opět využíváme jak doma, tak i na chatě.
Pokud jen namontujete digestoř nad skřínku,páry z vaření se neodstraní.Neznám digestoř,která by měla filtr na zachysení a snížení vlhkosti.Výfuk páry,mimo kuchyň si vyžádá nemalé investice .
JABRAKA
Souhlasím s tím, že recyklační digestoř neodstraní vlhkost z prostoru, reletivní vlhkost v místnosti se určitě zvýší. Ovšem odstraní vlastní páru a její možnost se srážet na okolních předmětech, třeba na té skříňce a způsobovat škody provlhnutím těchto předmětů. Zvýšenou relativní vlhkost ze vzuchu (v prostoru místnosti) je pak nutno snížit běžným odvětráním tohoto prostoru. A dokladuji to vlastní mnohaletou zkušeností - viz původní odpověď (byt, chata, mobilheim). V mnoha případech to opravdu stačí.
Jinak opět poznamenávám, že je dobré i eliminovat vznik páry při vaření používáním dnešních možností dokonalejších "technologií" vaření, které páru netvoří.
To je pozoruhodná myšlenka, Bohumile. Já vyrábím a montuji kuchyně už přes 25 let, ale rád se nechám poučit, co že s tou párou vzniklou vařením ta recirkulace udělá? Jako že ji nějak anihiluje?
Je pravda, že pokud si na horní skříňku pověsíte digestoř s recirkulací, dost tím onu skříňku ochráníte, protože ta digestoř ji foukne většinou kuchaři do xichtu. V té digestoži je jen a pouze uhlíkový filtr, ale ten tu páru nesežere.
Jediné řešení je skutečně udělat někde odtah ven z bytu/ baráku. To jediné vyřeší vlhkost vznikající vařením.
Je ale pravda, žee pokud je někdo takový masterchef, že si v kuchyni ráno uvaří kafe v kávovaru a večer ohřeje nějakou hotovku v MW, tak ten může fungovat i v kuchyni bez digestoře a to třeba i trvale.
promon- "chcačky nechcačky" musím ještě reagovat.
Já nikoho nechci poučovat, pouze sděluji své dlouholeté osobní zkušenosti. A co se týče recyklační funkce digestoří (mnoho těch podvěsných má funkce obě, jak pro odsávání ven, tak i recyklační možnost), tak bych neviděl pak důvod, proč by tento systém výrobci vůbec realizovali, pokud by to význam nemělo. A mimo uhlíkového filtru je v těchto digestořích i filtr z netkaného textilu, jenž má možná právě také navíc tu určitou schopnost, že tu klasickou páru, v její viditelné struktuře váže a vzduch který pak z digestoře vystupuje, už páru, v tom, když to řeknu možná trochu blbě, "viditelném spektru" neobsahuje. Ale jak jsem psal, že by odstraňoval tu vlastní vlhkost, to určitě ne, to by nakonec musela z digestoře kapat voda. Ale pak se hlavně už ta vlhkost nikde a na ničem nesráží (možní i vlivem ztráty tepla), a je vyfoukávána většinou nahoru do volného prostoru (a ne kuchaři do xichtu). Ale mám i jednu digestoř tohoto typu a z ní nechávám odsátý vzduch vyfoukávat zadním výstupem určeným do odtahu a pak kanálkem za digestoří bokem. A rovněž z tohoto již žádná pára nejde a ani se v tom kanálku nesráží.
Je jasné, že pokud bude hospodyně vařit ve třech hrncích, bez poklic a naplno, třeba 2-3 hodiny, je velký rozdíl, než když vaří v jednom, nebo ve dvou, s poklicemi a při dosažení varu stáhne výkon tepelného zdroje tak, aby se páry vytvářelo co nejméně. Nebo, jak jsem psak rovněž, omezí se tvorba páry použitím automatických varných zařízení, která tuto páru vůbec nevytváří, nebo minimálně. O tom žádný "dišputát".
No a nakonec, i ve velkých kuchyních pro školy a podobně, t.zv."vyvařovnách", v dnešní době, už používají na vaření rovněž většinou velkobjemové várné hrnce, nebo "komexy", které jsou těsně uzavřeny a rovněž žádnou páru nevytváří. A odsávání mají většinou spíše nad smažícími pánvemi, ale zda hlavně pro odsávání pachů ze smažení. A to jsou zase i mé zkušenosti, z bývalé praxe, kdy jsem se, při své činnosti, v těchto prostorách často pohyboval.
V profi kuchyni by takováto digestoř s recyklací byla určitě na h .. nan nic.
Problém tazatele pak ale je, komu z nás má pak věřit. A tak zase jde o to, získat vlastní zkušenost. Teprve potom zjistí, kdo z nás měl pravdu.
Místo takové digestoře ovšem víceméně postačí ventilátor, který stoupající páru odkloní. Nejlépe na okno. Nejlépe jednoduše zasklené a nejlépe s okapem.
Bohumile, ono fakt není až tak podstatné, jestli je pára, či vlhkost vidět, či ne. Důležité je, že zůstává v místnosti, kde pak, zejména v zimě páchá problémy á la rosící se okna, plíseň v rozích a podobné chuťovky. A ať tomu věříte, nebo ne, recirkulace je jen šidítko, protože žádnou vlhkost nijak a nikam neodvede - nemá jak a kam. S tím fokáním do xichtu - věřte že píšu ze zkušenosti - přeně takovou digestoř má známý z naší ulice, předělával jsem mu kuchyň, měl tam podvěsnou digestoř (Mora? ) kde odtah ven šel normálně nahoru přes almárku, pokud se to přehodilo na recirk funělo to z mřížky směrem dopředu nahoru.
Obecně je recirkulace u digestoře asi něco takového, jako udělat si sprchový kout bez odpadu. Když se ,,trošku´´ osprchujete, je vše OK, voda vyschne, že...
Jenže když navrhuji, nebo realizuji kuchyň, tak musím mít na zřeteli, že se v ní bude VAŘIT. A tomu musí provedení odpovídat, ne aby zákazník musel přemýšlet, jestli si ke snídani může uvařit dvě vejce, protože tři by už mohly být moc. Případně aby pak sháněl jakési odvlhčovače typu Ceresit a pod.
Ale ano, sám jsem realizoval nejednu kuchyni, kde byla použita právě recirkulace na digestoři. Zákazníkovi sice vysvětlím, že je to blbost, ale když na tom trvá a vyžaduje to - proč ne. Je ale pravdou, že většina takových má pak kuchyni za čtvrtmega jako ,,dizajnovku´´ ve které se pak vaří tak maximálně ty vejce k snídani
promon- kdyby jsi si přečetl pořádně mou reakci na Tvůj komentář z 09:38 hodin, tak jsem tam popsal, že tu zvýšenou relativní vlhkost z prostoru je nutno odvětrat, což zase nebývá takový problém, třeba oknem. A že do té recyklační digestoře je vtahována pára a z ní již žádná pára nejde a nic se nikde nesráží, je fakt. Máme to takto nejméně 10 let a nikde žádná plíseň ani jiné následky. A vaříme bežně, každý den a minimálně pro dva lidi.
Nikdy jsem netvrdil, že není lepší řešení digestoř s odtahem. Ale v případech, že odtah je nerealizovatelný, je recirkulační digestoř vždy lepší, než žádná.
Ale nemá se cenu dál dohadovat. Ty máš svůj názor, já mám své dlouholeté zkušenosti.
Digestoř ve svém bytě (5-ti patrový cihlák) sice mám (starší kuchyně), ale už dávno bylo na schůzi SVJ odhlasováno, že se nesmí používat, protože jsou vyvedeny do stoupaček (barák někdy z 60. let) a nikdo z nás není zvědavý na pachy sousedovic kuchyní. V případě rekonstrukce je zakázáno instalovat digestoře s vývodem do společných prostor (stoupaček). Řešením může být recirkulační digestoř.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.