Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení lampičky - třížílový kabel

Od: kejikl® odpovědí: 25 změna:

Zdravím elektrorádce.

Koupil jsem dětem na eshopu lampičky na zeď nad postel a až přišly, zjistil jsem že jsou uzemněné a bez kabelu.
Existuje nějaké hotové kabelové řešení s vypínačem na kabelu?
Nebo jak by se to dalo řešit? Mám pouze zásuvku, do které jsem chtěl lampičku zapojit. :(

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

jsou uzemněné a bez kabelu...

Kdo není natvrdlý, tak pochopí, že lampička má uzemňovací svorku a že nemusí být bezdrátová...

Taky to neznamená, že se nedá legálně zapojit na pohyblivý přívod s vypínačem! Nedělal bych z toho žádné drama...

Nejhorší je smrt na vyděšení!

hiawata®. 1* a *palec*

hodnocení

7x

Nevím proč rádci odborníci hledají problémy-fázi bych připojil na kolik s přerušením na průběžný vypínač,,nulák na objímku žárovky bez přerušení,zemění na zemnicí svorku na lampičce opět bez přerušení vodiče.konce lanka bych řešil nalisováním dutinky nebo pocínování. jednoduché, funkčí a bezpečné!

S dieselem celkem souhlasím. Pokud je to provedeno odborně, není důvod, proč by to nebylo možné. Ale takto:

1. Použít "šňůru" max. (dříve) CYLY 3Cx0,5-max.0,75 (ne silnější- nešlo by projít šňůrovým spinačem).

2.Pak vhodný průběžný šňůrový spinač. V něm, přes kontakt, připojit fázový vodič L. Ostatní vodiče jako průchozí, bez přerušení.

3. Pokud není průchod-vstup do lampičky boční, zhotovit jej a do něj gumovou průchodku pro přívodní šňůru.

4. V lampičce, v totmto průchodu do ní, zevnitř, zabezpečit proti vytržení šňůry, tuto šňůru vhodným způsobem (objímková svorka).

5. V lampičce, spínači a i ve vidlici konce vodičů procínovat a připojit tak, aby ochranný vodič (žlutozený) v lampičce i vidlici byl vždy o trochu delší, než vodiče L a N. Vodič L, spínaný, musí být připojen v lampičce na spodek v objímce.

6. Pokud by, ze zadní strany, byl volný přístup (nebyla zakryta), pak doplnit pevným krytem z izolačního materiálu (tvrdý plast, plexi a pod.).

jofa*
hodnocení

6x

Zadejte si do vyhl. Flexo šňůra s vypinačem a vyjede vám spousta obchodů. Délku, barvu si zvolíte, nebo navštívit elektro, kde by jí měli mít. Zapojit bude snadné i pro amatéra, kutila.

*palec* rozhodně lepší řešení, než to bastlit. Pár dodělávaných vypínačů jsem viděl, a byla to docela tragédie *smich*

akorát se teda dívám, že s vypínačem jdou běžně koupit dvoužíly, ale na žádný třížílový jsem zatím nenarazil...

Potom možná bude nejjednodušší koupit něco takového emos.cz/... a třížílovou šňůru bez vypínače. Ale záleží, jak dobře je dostupná zásuvka.

jofa*

Určitě a navíc lacinější, než kupovat díly jednotlivě.

Nesuhlasim, laik to moze pokazit na mnozstvo sposobov. Nema doma lisovacie klieste na dutinky a nastrka prstami stoceny lankovy vodic do cokolady. Lampicka nie je bez kabla nahodou, je to zamer vyrobcu, nie je urcena na take pouzitie. Vznikne nebezpecny bastl.

jofa*

Tak musí poslat odkaz co to má přesně za lampičku. Jinak flexo šńůra je pro zapojení ocínovaná a dutinky nepotřebuje.

Většina flexo šňůr má na koncích vodičů nalisované dutinky už z výroby, ale nemusí to být pravidlem. Tak jako tak dávám za pravdu Peterovi, že ta lampička pravděpodobně není vůbec určená k připojení na pohyblivý přívod, protože kdyby byla, byl by tam osazen z výroby. Sobě do pracovny bych si to klidně dal (50/78 Sb. §7), ale dítěti vážně ne.

hodnocení

4x

jsou uzemněné a bez kabelu.

To je nejaka novinka, bezdrotove uzemnenie? Ked citam kombinaciu "deti + niekto, kto sa zjavne nevyzna v elektrike", tak mozem poradit len jedno, dat to spravit odbornikovi. Zivoty vlastnych deti si tak malo vazite? Tie lampicky su asi urcene na pripojenie na pevny rozvod (CYKY trci zo steny a ma kdesi vlastny vypinac). Ak tam chyba odlahcovania spona proti vytrhnutiu kabla, tak lampicka nie je urcena na pripojenie snurou do zasuvky (ani odbornikom). Riziko : deti vytrhnu pri hre kabel a budu tam obnazene konce vodicov pod napatim.

Pravda, tato možnost mě vůbec nenapadla. Kdyby byla určená na pohyblivý přívod do zásuvky, tak by jím byla osazena z výroby.

To taky není pravda, nemusí být vybavena přívodní šňůrou! Zejména když je to lampa na zeď! Vždy záleží na provedení!

hodnocení

4x

Vždy se udivuji, co odborníci najdou za problém s připojením čehokoliv. Místo toho, aby našli řešení...

Milane, zatím jsme se nedozvěděli jak lampička vypadá a jak má řešený vývod pro kabel. Vy byste dal k posteli svým vnoučatům lampičku, u které hrozí při menším zatahání za kabel jeho vytržení a úraz elektrickým proudem? Na trhu je hromada lampiček určených k připojení do zásuvky, které mají kabel s vidlicí originálně vyveden.
Řešení samozřejmě existuje, ale až potom, co nám tazatel ukáže, co vlastně koupil. Do té doby je opatrnost na místě.

Miki, zbytečný dotaz, stejně se můžu zeptat i já Vás. Že Vy, jako odborník, najdete řešení, aby děti nevytrhly kabel? V žádném případě nevytrhly!

hodnocení

0x

Hoďte sem odkaz, co jste vlastně koupil?

hodnocení

Díky všem za rady, pro upřesnění fotky.
Pokud by to nešlo udělat tak aby to bylo bezpečný, zkusím lampičky vrátit ( je to víc jak 14 dní :( )a vzít jiné.

Zapojení lampičky - třížílový kabel
Zapojení lampičky - třížílový kabel #2

Přesně takové jsem to předpokládal. Pokud by jste vše provedl tak jak píši, bylo by to bezpečné. A pokud by byly ty lampičky pevně uchyceny na zdi, za ten montážní držák, pak by ani nebylo nutné to zadní víčko. Pouze ze spodní strany základny provrtat větší otvor, do něj vložit tu vhodnou malou gumovou průchodku, chránící "šňůru" proti hraně plechu krytu a uvnitř šňůru zafixovat proti vytržení a pak vše zapojit podle mého návodu, pak není co řešit. Ono většina tykovýchto lampiček, které chcete uchytit přímo na zeď, je takto řešena. S přívodním kabelem a se spinačem se vyrábí většinou pouze lampičky buďto "stojací",nebo s klapkou k uchycení na poličku.

Tak tahle lampička skutečně není určena pro pohyblivý přívod. Upravit by samozřejmě šla, ale aby byla bezpečná, byla by úprava neúměrně náročná a přesto, že mě lektřina živila hezkých pár let by mě to nestálo za to. A už vůbec bych to nedoporučoval laikovi.

Tato lampička je na pevno na zeď či strop, nemá mít pohyblivý přívod. Samo, že to lze předělat, vše je o šikovnosti.

dusger*
hodnocení

0x

Před mnoha lety jsem stejné svítidla přidělával na tyhle kramlíky tak nějak, jak píše Bohuš. Ale jsem, snad, si myslím, šikovný kutil a dokážu pracovat hezky a bezpečně.

Zapojení lampičky - třížílový kabel #3

To už nyní nemusí. Lampičky s klapkou, k uchycení na poličku, se běžně vyrábí i s připojovací šňůrou a spinačem.;)

111®
hodnocení

0x

jo jsou uzeměné takže třída I. nemají uspůsobení na externí vývod, patří na pevnou instalaci ze zdi...upravit nedoporučuji...
lépe vrátit...

voltik

Souhlas, tyto lampicky jsou na zeď , kde už je jenom svételny vývod, v podstatě lustr na boční stěně . Nijak se nemají zapojovat na pohyblivý přívod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]