Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Veliká vlhkost v bytě - co s tím?

Od: erer odpovědí: 56 změna:

Dobrý den, známí bydlí v bytě v paneláku v prostřed v posledním 4-tém patře,

Tvoří se mu tam mimořádně velká vlkost. Okna jsou neustále mokrá a stále parapet vytírají hadrem...Z rámu přímo kape voda.. Bílé těsnění je celé plísní černé\i to středové\. Viděl jsem to, nechtělo se mi tomu ani věřit!

Problém mají ve všech 4 oknech i balkonové. Sousedit tento problém namají.. na Schodišti jsou okna v pohodě, těsnění čisté a suché.

Nastěhovali se do něj před 8 lety, problém byl už tehdy.. sundali částečně rámové těsnění, ale zlepšení nebylo. Jsou z toho nešťastní, už vyzkoušeli snad všechno.. Byt je v jejich vlastnictví, zkoušeli na bytovou srpávu, aby jim pomohli, ale nic se neděje.

A přitom v bytě nejsou stále, většinou se domů vracejí kolem 18 hod. Děti nemají

Doporučená řešení která vyzkoušeli:

Pravidelné větrání - vůbec nepomohlo

prádlo - žádné sušení v místnostech neprobíhá

špatné usazení oken - špalety jsou pěkně schovány, zevnitř nedávno znovu zapraveny

parapet - v pořádku

mikroventilace - kličku neutahujou úplně

Zkusí teď vyměnit těsnění, ale obávám se, že problém je jinde.

----Myslím, že bude třeba vyměnit dvojskla- je to dobrý nápad?

---- nebo pak už si pozvat nějakého soudního znalce aby udělal měření

Co myslíte? děkuji mkoc za rady :)

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je třeba delší dobu sledovat a měřit teplotu a vlhkost v problémovém místě. Nikoliv v prostředku místnosti, ale na okně. Pak se zjistí, že povrchová teplota okna je pod hodnotou rosného bodu. Musí se zvýšit povrchová teplota na oknech. Vyměnit dvojskla za trojskla je vynikající nápad a určitě to pomůže.

Podle Vašeho popisu mají sousedé nejhorší okna co existují.

Mikroventilace je špatné řešení, to je jen na léto.

Měří pravidelně vlhkost?

sundali částečně rámové těsnění***proč ho sundali?

erer
hodnocení

Vlhkoměr jsem jim poradil, zatím nezkusili.

Pokud radiátory fungují jak mají, tak se teplota sráží se studeným vzduchem a to na vnitřních rámech..

... asi to jsou nejhorší okna co může, ale mate mě tam to středové těsnění...To se přeci do levných oken nedává

...jj tato mikroventilace je hloupost

...rámové těsnění sundali proto, že si mysleli že takto ten problém vyřeší..
ejspíš to měla být druhá mikroventilace., aby vlhkost z bytu utíkala ven.

Je možné , aby byl problém v usazení skel?problém pod lištou, která se doťukává ke sklu?

Bez prohlídky na místě nejde dělat závěry.

Vlhkoměr jsem jim poradil, zatím nezkusili...po 8 letech bydlení s vlhkostí a plísní nemají zřejmě zájem cokoliv řešit. To je pak těžké. Je nutné zjistit co se v prostoru děje a na to pak reagovat nějakým opatřením.
jenda2*

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 23. 12. 2020 17:33:36
Já Vás několikrát varoval.

hodnocení

3x
Mikroventilace v zimě - rám a křídlo se nemá jak vyhřát, protože je neustále ochlazován. Taktéž sklo i ostění a překlad. Vlhko a chlad = plíseň. Chybné těsnění tomu ještě víc pomáhá. Vlhký vzduch se sráží na studeném povrchu, jako když vytahnete pivo z lednice. Co k tomu dodat? Nikde problém nevidím. Větrání v zimě se provádí nárazově, okna dokořán na několik málo minut a třeba několikrát denně. Pokud se vrací až večer, nejspíš tam nebude velká vlhkost. Když otevřu ráno okno, na vnějším skle se okamžitě srazí vlhkost a časem sklo osychá. Až vlhkost ze skla zmizí úplně, je vyvětráno, nesráží se další vlhkost. Zavřu okna a topením se vnitřní rám, sklo ohřívá. Kdybych nechal mikro a vytrhal těsnění, budu mít to samé.
doplněno 23.12.20 19:39: pramos.cz/...
erer
hodnocení

Jj...v celku souhlasím...jenže

Problém byl ještě dřív než to těsnění vyndali.. To že ho vyndali, tomu určitě spíše uškodili, než pomohli.

Kdyby to těsnění nechali, tak bych si myslel, že je třeba výměna těsnění...To že ho sundali, mi vzdali vítr z plachet a já jen tápu proč se tak okna potí..

Nic nezhoršili. I tak větrají málo.

To je úplně jedno. Pokud je otevřené mikro, nepomůže ani pět těsnění, ani pětisklo. Rám je prostě chladný a proto se potí.
Volat někoho s termokamerou, abych zjistil, že mám studený rám a ostění, zvláště překlad je zbytečné. Pokud dál budou používat mikro polohu, tak je to jediná cesta k prochladnutí. Pokud je cinzak zateplený, tak má zateplené určitě i venkovní ostění určitě aspoň do poloviny rámu. Taky to těsnění tam není na parádu, je tam proto, aby tesnilo. A jelikož netesnilo kvůli mikro, utvorila se na něm plíseň, protože je tam vlhko a chlad zároveň. Teplota v místnosti pak až takový vliv nemá, protože i když netopim v jedné místnosti, plíseň na těsnění nemám a ani vlhko. Podobně jako u vás v paneláku na chodbě. To by už muselo být pořádně vlhko, třeba v koupelně a než jsem manželku odnaucil nepoužívat mikro v zimě, tvořila se plíseň nejčastěji na překladu těsně nad oknem, těsnění bylo ok, protože mikro nebylo otevřené dlouhodobě. Doporučuji zavřít okno úplně, dát tam těsnění a vyčkat pár dnů než se srovná teplota ostění a rámu s prostředím. Pokud málo topí může to trvat i dva tři týdny. Pak dejte vědět.

jabraka*
hodnocení

3x

První problém,vysoká relativní vlhkost.Pokud někde neteče voda z prasklé trubky,pak není žádný důvod vysoké "relativní vlhkosti"Problém kondenzace vody na studených plchách je záležitost rosného bodu.Ten je určen dvěma prvky - teplotou a tou vlhkostí.Rosný bod lze odstranit buď snížením relativní vlhkosti,u vás to nejde,pak je nutno zvyšovat teplotu,ař přestane voda ze vzduchu kondenzovat.Domnívám se,že díky tomu,že nejste celý den doma,také netopíte.Což je značná chyba,protože se prochladí zdi i ostatní předměty a když se vrátíte,dýcháním vytvoříte zvýšenou vlhkost,která pak kondezuje.Pokud myslíte,že se tím ušetří,pak se hrubě mýlíte.Teplo,které musíte po zbytek dne dodávat,aby se teploty optimalizovaly,je větší,než to,které by se dodávalo i během dne,kdy doma nejste.K tomu se přidá i problematický rosný bod.

JABRAKA

hodnocení

2x

Pozvěte stavebního inženýra, který se zabývá technikou prostředí . Ten by se měl zaměřit na kvalitu obvodového pláště, kvalitu oken, poruchy zatékání střechou, vnitřní teplotou, vlhkostí vzduchu, pak rovněž je dobré zaměřit panely termokamerou. Dále funkčností a účinností topení, topným režimem, možnostmi regulace. V neposlední řadě pak režimem užívání bytu (akvária, nadměrné praní a sušení prádla, časté koupání a pod.)

erer
hodnocení

...když tak přemýšlím, tak nejprve by měli opravdu sehnat nějakého odbornýho technika..a pak teprve jednat..

a útracet..za správnou nápravu...

...vyměnit skla ...a pak následně kupovat nova okna ...to bych si na svědomí nevzal.

..jak bych takového správného inženýra měl najít? jak se prezentují...či jmenují s touto specifikací?

Jak jsem již nastínil, znalecké kanceláře se soudními znalci v oboru stavebnictví - obor technika prostředí staveb. Ale nemusí to být nutně soudní znalec. Stačí průměrně zkušený stavební inženýr který se zabývá poruchami staveb

hodnocení

2x
Na dálku těžko radit. Ale obecně řečeno jsou chladný skla a jistě i rámy. Navíc mě zcela uniká smysl vyndání těsnění.
Nejlepší by bylo vyměnit celá okna. Nějaký silný profil, tedy 88 mm a do toho trojsklo.
Jdou vyměnit i samotný skla, ale většinou to bývá kompromis, neb rám je dělaný na dvojsklo a tak musí být trojsklo slabší aby se vešlo. Případně nechat udělat slabší zasklívací lišty. I když, v paneláku asi budou plastový okna a tam netuším, jak to je s lištami. Dělám do dřeva.
Samozřejmě, pokusit se zjistit zdroj vlhkosti.
erer
hodnocení

Jj jsou plastové...

výměnu oken jim raději ani neříkám. V paneláku mají všichni stejný okna, ale problém mají jen oni..

Ty trojskla snad zkousnou... Lišty jsou různé..co vím..

Chce to asi zavolat správnou firmu na výměnu skel

jj..určitě ten zdroj musíme najít.

hodnocení

2x

Co zde nezaznělo. Jak topí?
Na jakou teplotu? A celý den stejně nebo pokud nejsou doma tak netopí a zatopí nárazově večer?
Tohle by mohlo hodně vysvětlit.
Večer se zatopí, používáním bytu (vaření, praní, i dýcháním) se zvýší vlhkost, kterou ovšem teplý vzduch je schopen absorbovat.
Ráno se topit přestane, byt vystydne, voda ve vzduchu zkondenzuje na nejstudenějším místě a cyklus se opakuje.

doplněno 24.12.20 11:13:

Těsnění do oken vrátit zpět!

doplněno 24.12.20 11:14:

Větrat nárazově, dvě okna na opačných stranách bytu, otevřené dveře a nechat pár minut několikrát denně.

erer
hodnocení

jakým způbom topí a jakou má teplotu v místnosti nevím...budu vědět až po novém roce.

...než někoho pozveme, nejspíše mu poradím toto:

´´Topit několik dní naplno, aby byla vidět změna na oknech...´´ a vrátit těsnění do rámu.

111®
hodnocení

0x

nené to dostavba? kolik je teplota v bytě?

erer
hodnocení

je to panelák...žádná dostavba...

V bytě mají chladněji než by chtěli. Bude to nejspíše tím, že vyndali jednu řadu těsnění.

jenda2*
hodnocení

0x

Musíte v první řadě zjistit zdroj vlhkosti. Ten odstranit a je po problémech. Zkuste trubky radiátorů, jestli někde neprosakují, dále stoupačky či nějakou prasklinu rozvodu vody.

erer
hodnocení

no právě, že třeba zjistit jádro pudla...tak ten zatím známí není...

Pokud by jim někde teklo, voda, topení...by asi za ty roky viděli. stupačky by se mohli ale prohlédnou :)

hodnocení

0x

Zacal by som meranim, za tak 50 CZK sa da kupit na Aliexprese maly teplomer s vlkomerom do terarii, je celkom presny. Do kazdej meistnosti jeden, overit si hodnoty, ci je tam nejaky zdroj vlhkosti. Bezne susim pradlo, sprchujeme sa, varime, staci 2 x denne vetrat 10 min a vlhkost je max 55%..

Po vyluceni zdroja nadmernej vlhkosti by som sa zameral na okna a detaily ich montaze, najskor bude nutna vymena (mozni su tam nejake smejdove). Po montazi kvalitnych okien spravne vetrat.

hodnocení

0x

Než zjistí něco dalšího - větrat a topit.

hodnocení

0x

Chtělo by to posouzení na místě.Viděl jsem různé "úpravy" , které ve finále znamenaly úplné odizolování bytu od venkovního prostředí - cirkulační digestoř,zaslepené ventilační průduchy...

hodnocení

0x

Není možné, aby měli špatně odizolovaný strop, když jsou v posledním patře? Do toho bytu někudy "táhne" a okna za to asi nemůžou. Nebylo by od věci změřit teplotu zdí a stropu. My máme doma ložnici v přístavbě a dokud se nezatepliy stěny, bylo to hrozné. Ložnice se ani nedala vytopit. Po zateplení jen 5 cm polystyrénem je to v pohodě. Na stropy se hodně zapomíná.

erer
hodnocení

Dobrý postřeh, také mě to už napadlo:)... budu zjišťovat...

i když se mi to nechce věřit..

Panelák je zaizolovaný...tak snad mají i střechu

Nejlepší je půjčit si termokameru a prohlédnout pořádně. Tam krásně uvidíte nejchladnější místa.

Je to poměrně široké téma. Zaizolovaný ano, ale do té izolace mohlo zatéct a je třeba znehodnocena. Na toto téma se dá diskutovat do nekonečna. Pomohl bych i sám pokud by jste byli z Prahy.

Stači půjčit bezkontaktní teploměr a projít strop a hned uvidíte jak funguje tepelná izolace či nezatíká.

torrrent*
hodnocení

0x
Resime neco podobneho. Byt v novostavbe, bydlime tu jiz 3 zimu. Drevena okna s trojskly, vlhkost v byte kolem max. 55% a samozrejme pravidelne vetrani. Topime na cca 22 stupnu, pradlo susime na balkone. Praskle topeni apod snad v byte nemame, navic 55% vlhkost me neprijde nijak strasna, presto nam kondenzuje voda na ramu / mezi tesnenim, zatim se nam to dari drzet tak ze nemame plisen. Ale dle informaci nejsme jediny a ten problem ma vice lidi. Uz jsem take vyzkousel kde co a zatim nic nepomohlo. Ani oknari si nevededi rady

Síla rámu okna? Kolik milimetrů?

torrrent*
26.12.20 19:50
88 mm

Teď jsem dočetl, že je vlhkost na rámu/mezi těsněním. Chápu to správně, že se rosí rám ve falci? Je to vidět jen při otevřeným okně?

torrrent*
Ano presne tak. Skla zevnitr sucha a voda je videt na ramu pouze kdyz se otevre okno

Co mikroventilace? Používáme?

torrrent*
Mikroventilaci nepouzivame samozrejme

A něčemu to vadí?

To je chválihodné. Pak ovšem zbývá na výběr pouze špatný, vymačkaný těsnění, na křídle. Zudy se může dostávat teplý vlhký vzduch do mezery a tam na chladnější části okna kondenzovat.

Pro začátek bych zkusil zvýšit přítlak kování. Kdyby nepomohlo, tak vyměnit vnitřní těsnění, tedy na křídle.

torrrent*
Oboji jiz provedeno. Pritlak temer maximalni. Tesneni ac pouze 3 roky stare vymeneno a bez efektu. Kondenzaci pricitam tzv. kominovemu jevu, kdy je v hornich patrech vyssi tlak a ten skrz okna tlaci vzduch ven. Ale to uz je provlem odvetrsni cele budovy, s cimz asi nic uz neudelame

Dvě těsnění nebo tři?

torrrent*
Dve tesneni

Teď to tam už nikdo nedodělá, do křídel jo, ovšem do rámů nikoliv. Třetí těsnění se dává u dvoubarevných oken a v těsnění se barvy potkávají.

Ovšem už mě nenapadá, co jiného by to mohlo dělat.

torrrent*
No nas take ne, takze jsme se smirili s velmi castym vetranim a v mrazech otirani ramu od vody, plisen nemame. Nakonec to taky jde a clovek je aspon nuceny poradne vetrat

Tak pořádným větráním několikrát denně se nic nezkazí. Naopak,

Středové těsnění se přidává jen u oken vyšších řad nebo pro pasivní domy. Anebo na přání zákazníka. Vždy je to o penězích a snaze investora ušetřit. Má to ale výhody, že komoru mezi dorazovými těsněními rozděluje na teplou a studenou, kování je v té teplé a voda zůstane v té studené části nebo vyteče ven. U dvojitého těsnění ve vyšších patrech z důvodu vyššího náporu větru může pronikat vlhkost nebo voda dovnitř rámu. Ale zase máte výhodu díky 88mm profilu, že se nesráží vlhko uvnitř na skle.

hodnocení

0x

Topit naplno, větrat co nejvíc. A na jaře řešit střechu. Pravděpodobně zatéká.

Možná jsem něco přehlédl v tolika příspěvků, potí se jim okna, tak tam zatéká střechou?

26.12.20 21:53

Ano. :)

erer
hodnocení

střecha je nejspíše v pohodě. To by asi řešilo více vlastníků bytů. V lednu se ale zeptám.

kytky v místnostech nemají...

Klidně můžete mít smůlu jenom Vy.

Kdyby teklo střechou, tak to musí být někde vidět.

Záleží na konstrukci střechy a štěstí. Většinou o vidět je. Půl metru škváry a plynosilikátu zachytí dost vody na to, aby měli co vysoušet po celý rok a mapa bude jen v šachtě, kam nikdo nekouknul.

zaseja
hodnocení

0x

Ještě jsem nezaznamenal kolik mají doma kytek

jendad
hodnocení

0x

Známej má odvlhčovač . Nějakej s kopresorem , asi něco takového odvlhcovace-vzduchu.heure/...

Samozřejmě pořídil sušičku , ale běžný provoz a tolik lidí na tak málo metrech vytváří velké množství vlhkosti a tak pomohlo jedině toto.

erer
hodnocení

Dobrý den, tak se konečně vracím s dalšímy informacemi.

-- Střecha izolace v pořádku

-- ve 4 patře na severní straně maji 5 cm polyš, na jižní straně cca 15 cm.

-- v místnosti nikde není prasklé topení..ani nezatéká

--objevil jsem možnou vadu!

Jak fotky ukazují, je to nějaký profil okna, který vůbec neznám.v prostřed rámu jsou otvory, které jsou už od výroby.. venku žádné otvory \větrácí
ejsou.

Otvory jsou i na křídlech, nahoře po dvou řadách, dole pouze v jedné řadě.

I když jsem okno nejprve před focením umyl jarem...na fotkách je zřejmé, jak těsnění je špinavé, chyceno plísní..hlavně na místech, u rámového profilu nahoře, kde jsou větrací otvory.

Těsnění jsem na jednom okně \zkouška\ dal úplně nové./rám i křídla/

Co si myslíte o těch větracích otvorech, nevíte náhodou co je to za výrobce?

-napadlo mě, že by se ty otvory mohli na zkoušku zalepit lepící páskou,co to udělá... Pokud by to pomohl..mohu později vypěnit.

Veliká vlhkost v bytě - co s tím?
Veliká vlhkost v bytě - co s tím? #2
Veliká vlhkost v bytě - co s tím? #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]