Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, známí bydlí v bytě v paneláku v prostřed v posledním 4-tém patře,
Tvoří se mu tam mimořádně velká vlkost. Okna jsou neustále mokrá a stále parapet vytírají hadrem...Z rámu přímo kape voda.. Bílé těsnění je celé plísní černé\i to středové\. Viděl jsem to, nechtělo se mi tomu ani věřit!
Problém mají ve všech 4 oknech i balkonové. Sousedit tento problém namají.. na Schodišti jsou okna v pohodě, těsnění čisté a suché.
Nastěhovali se do něj před 8 lety, problém byl už tehdy.. sundali částečně rámové těsnění, ale zlepšení nebylo. Jsou z toho nešťastní, už vyzkoušeli snad všechno.. Byt je v jejich vlastnictví, zkoušeli na bytovou srpávu, aby jim pomohli, ale nic se neděje.
A přitom v bytě nejsou stále, většinou se domů vracejí kolem 18 hod. Děti nemají
Doporučená řešení která vyzkoušeli:
Pravidelné větrání - vůbec nepomohlo
prádlo - žádné sušení v místnostech neprobíhá
špatné usazení oken - špalety jsou pěkně schovány, zevnitř nedávno znovu zapraveny
parapet - v pořádku
mikroventilace - kličku neutahujou úplně
Zkusí teď vyměnit těsnění, ale obávám se, že problém je jinde.
----Myslím, že bude třeba vyměnit dvojskla- je to dobrý nápad?
---- nebo pak už si pozvat nějakého soudního znalce aby udělal měření
Co myslíte? děkuji mkoc za rady
Je třeba delší dobu sledovat a měřit teplotu a vlhkost v problémovém místě. Nikoliv v prostředku místnosti, ale na okně. Pak se zjistí, že povrchová teplota okna je pod hodnotou rosného bodu. Musí se zvýšit povrchová teplota na oknech. Vyměnit dvojskla za trojskla je vynikající nápad a určitě to pomůže.
Podle Vašeho popisu mají sousedé nejhorší okna co existují.
Mikroventilace je špatné řešení, to je jen na léto.
Měří pravidelně vlhkost?
sundali částečně rámové těsnění***proč ho sundali?
Vlhkoměr jsem jim poradil, zatím nezkusili.
Pokud radiátory fungují jak mají, tak se teplota sráží se studeným vzduchem a to na vnitřních rámech..
... asi to jsou nejhorší okna co může, ale mate mě tam to středové těsnění...To se přeci do levných oken nedává
...jj tato mikroventilace je hloupost
...rámové těsnění sundali proto, že si mysleli že takto ten problém vyřeší..
ejspíš to měla být druhá mikroventilace., aby vlhkost z bytu utíkala ven.
Je možné , aby byl problém v usazení skel?problém pod lištou, která se doťukává ke sklu?
Jj...v celku souhlasím...jenže
Problém byl ještě dřív než to těsnění vyndali.. To že ho vyndali, tomu určitě spíše uškodili, než pomohli.
Kdyby to těsnění nechali, tak bych si myslel, že je třeba výměna těsnění...To že ho sundali, mi vzdali vítr z plachet a já jen tápu proč se tak okna potí..
První problém,vysoká relativní vlhkost.Pokud někde neteče voda z prasklé trubky,pak není žádný důvod vysoké "relativní vlhkosti"Problém kondenzace vody na studených plchách je záležitost rosného bodu.Ten je určen dvěma prvky - teplotou a tou vlhkostí.Rosný bod lze odstranit buď snížením relativní vlhkosti,u vás to nejde,pak je nutno zvyšovat teplotu,ař přestane voda ze vzduchu kondenzovat.Domnívám se,že díky tomu,že nejste celý den doma,také netopíte.Což je značná chyba,protože se prochladí zdi i ostatní předměty a když se vrátíte,dýcháním vytvoříte zvýšenou vlhkost,která pak kondezuje.Pokud myslíte,že se tím ušetří,pak se hrubě mýlíte.Teplo,které musíte po zbytek dne dodávat,aby se teploty optimalizovaly,je větší,než to,které by se dodávalo i během dne,kdy doma nejste.K tomu se přidá i problematický rosný bod.
JABRAKA
Pozvěte stavebního inženýra, který se zabývá technikou prostředí . Ten by se měl zaměřit na kvalitu obvodového pláště, kvalitu oken, poruchy zatékání střechou, vnitřní teplotou, vlhkostí vzduchu, pak rovněž je dobré zaměřit panely termokamerou. Dále funkčností a účinností topení, topným režimem, možnostmi regulace. V neposlední řadě pak režimem užívání bytu (akvária, nadměrné praní a sušení prádla, časté koupání a pod.)
...když tak přemýšlím, tak nejprve by měli opravdu sehnat nějakého odbornýho technika..a pak teprve jednat..
a útracet..za správnou nápravu...
...vyměnit skla ...a pak následně kupovat nova okna ...to bych si na svědomí nevzal.
..jak bych takového správného inženýra měl najít? jak se prezentují...či jmenují s touto specifikací?
Co zde nezaznělo. Jak topí?
Na jakou teplotu? A celý den stejně nebo pokud nejsou doma tak netopí a zatopí nárazově večer?
Tohle by mohlo hodně vysvětlit.
Večer se zatopí, používáním bytu (vaření, praní, i dýcháním) se zvýší vlhkost, kterou ovšem teplý vzduch je schopen absorbovat.
Ráno se topit přestane, byt vystydne, voda ve vzduchu zkondenzuje na nejstudenějším místě a cyklus se opakuje.
Těsnění do oken vrátit zpět!
Větrat nárazově, dvě okna na opačných stranách bytu, otevřené dveře a nechat pár minut několikrát denně.
Musíte v první řadě zjistit zdroj vlhkosti. Ten odstranit a je po problémech. Zkuste trubky radiátorů, jestli někde neprosakují, dále stoupačky či nějakou prasklinu rozvodu vody.
Zacal by som meranim, za tak 50 CZK sa da kupit na Aliexprese maly teplomer s vlkomerom do terarii, je celkom presny. Do kazdej meistnosti jeden, overit si hodnoty, ci je tam nejaky zdroj vlhkosti. Bezne susim pradlo, sprchujeme sa, varime, staci 2 x denne vetrat 10 min a vlhkost je max 55%..
Po vyluceni zdroja nadmernej vlhkosti by som sa zameral na okna a detaily ich montaze, najskor bude nutna vymena (mozni su tam nejake smejdove). Po montazi kvalitnych okien spravne vetrat.
Není možné, aby měli špatně odizolovaný strop, když jsou v posledním patře? Do toho bytu někudy "táhne" a okna za to asi nemůžou. Nebylo by od věci změřit teplotu zdí a stropu. My máme doma ložnici v přístavbě a dokud se nezatepliy stěny, bylo to hrozné. Ložnice se ani nedala vytopit. Po zateplení jen 5 cm polystyrénem je to v pohodě. Na stropy se hodně zapomíná.
Dobrý postřeh, také mě to už napadlo... budu zjišťovat...
i když se mi to nechce věřit..
Panelák je zaizolovaný...tak snad mají i střechu
Je to poměrně široké téma. Zaizolovaný ano, ale do té izolace mohlo zatéct a je třeba znehodnocena. Na toto téma se dá diskutovat do nekonečna. Pomohl bych i sám pokud by jste byli z Prahy.
Teď jsem dočetl, že je vlhkost na rámu/mezi těsněním. Chápu to správně, že se rosí rám ve falci? Je to vidět jen při otevřeným okně?
To je chválihodné. Pak ovšem zbývá na výběr pouze špatný, vymačkaný těsnění, na křídle. Zudy se může dostávat teplý vlhký vzduch do mezery a tam na chladnější části okna kondenzovat.
Pro začátek bych zkusil zvýšit přítlak kování. Kdyby nepomohlo, tak vyměnit vnitřní těsnění, tedy na křídle.
Teď to tam už nikdo nedodělá, do křídel jo, ovšem do rámů nikoliv. Třetí těsnění se dává u dvoubarevných oken a v těsnění se barvy potkávají.
Ovšem už mě nenapadá, co jiného by to mohlo dělat.
střecha je nejspíše v pohodě. To by asi řešilo více vlastníků bytů. V lednu se ale zeptám.
kytky v místnostech nemají...
Známej má odvlhčovač . Nějakej s kopresorem , asi něco takového odvlhcovace-vzduchu.heure/...
Samozřejmě pořídil sušičku , ale běžný provoz a tolik lidí na tak málo metrech vytváří velké množství vlhkosti a tak pomohlo jedině toto.
Dobrý den, tak se konečně vracím s dalšímy informacemi.
-- Střecha izolace v pořádku
-- ve 4 patře na severní straně maji 5 cm polyš, na jižní straně cca 15 cm.
-- v místnosti nikde není prasklé topení..ani nezatéká
--objevil jsem možnou vadu!
Jak fotky ukazují, je to nějaký profil okna, který vůbec neznám.v prostřed rámu jsou otvory, které jsou už od výroby.. venku žádné otvory \větrácí
ejsou.
Otvory jsou i na křídlech, nahoře po dvou řadách, dole pouze v jedné řadě.
I když jsem okno nejprve před focením umyl jarem...na fotkách je zřejmé, jak těsnění je špinavé, chyceno plísní..hlavně na místech, u rámového profilu nahoře, kde jsou větrací otvory.
Těsnění jsem na jednom okně \zkouška\ dal úplně nové./rám i křídla/
Co si myslíte o těch větracích otvorech, nevíte náhodou co je to za výrobce?
-napadlo mě, že by se ty otvory mohli na zkoušku zalepit lepící páskou,co to udělá... Pokud by to pomohl..mohu později vypěnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.