Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bydlení v mobilhaimu - spokojenost?

Od: natyna odpovědí: 29 změna:

Uvažuji o koupi mobilhaimu pro celoroční bydlení. Máte s tím někdo zkušenost?Jste spokojení ,nebo naopak , co vam na tom vadí? Jakou firmu pro koupi by jste mi mohli doporučit? Díky.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Mimo soutěž pro p.Cakla a Feraxe. O co je bydlení ve svém mobilheimu na svém pozemku horší, než bydlení v rádoby svém bytu v paneláku?Ten jehož fota co jsem dal nahoře má větší podlahovou plochu než standartní 3+1 ,jediné, že to není dvakrát vhodné pro rodinu s dětmi ,ale pro starší manžele jejichž děti mají své rodiny?.

hodnocení

4x
Co se týká umístění mobilheimu na pozemku, je nutný minimálně t. zv. "Územní souhlas" odboru výstavby, místně příslušného městského úřadu. Pokud by se jednalo o přípojky (elektro, voda, plyn, kanalizace) pak o stavební povolení.
Při koupi mobilheimu pro bydlení a i rekreační, pozor, musí vyhovovat vyhlášce o stavbách a to zejména že vÿška stropu musí být minimálně 250 cm. Což mnoho mobilheimů nesplňuje.
Začít každopádně dotazem a žádostí o ten územní souhlas pro uvažovaný pozemek.
Osobně jsem narazil na problém že u nás byla vyhlášena "aktivní povodňová zóna" a zaražena veškerá možná výstavba a ani mobilní na podpěrách nechtějí povolit. Blokuje to rozhodnutí životního prostředí, na základě rozhodnutí příslušného "povodí".
Co se týká nákupu, ta já mám dobrou zkušenost s Euro-mobilní domy. Dobrá nabídka i ceny a velmi komunikativní jednání.
Jinak osobně si myslím, že jako skromné bydlení a pro nenàročné obyvatele, je to plně dostačující. Pouze pro celoroční užívání bych to ještě dodatečně zateplil a vybavil vhodným a levnějším vytápěním.

hodnocení

2x
Zalezi, jak ten mobilheim bude velky. Byl jsem v tom parkrat ubytovany v holandsku a za me, pokud bych tam bydlel jen se zenou, tak to bohate staci. Jeden mobilheim jsme meli ve skotsku, ale nevim jestli to bylo dane vnitrni strukturou, nebo byl uzsi, ale uz to bylo celkem stisnene. Mozna to jen klamalo, protoze v jednom byla kuchyn jako kk a v druhem +1.

hodnocení

0x

Osobní nemám jen z návštěv,kamarád si jej pořídil v Mackovicích a je spokojený-úpravy co provedl jen jiný "gauč" v pokoji+ krbovky a k nim přistavěn venku komín ,zateplení 16cm EPS70F,na mobilem pak ještě pargola .osobně bych do toho klidně šel,ale trochu jinak než on.

natyna
hodnocení

Díky za odpověď,nevíte ještě náhodou od kamaráda, jestli mobilhaim podléha povinnostem stejnym jako stavba?

id

ANO, to vím 100%. Začněte přemýšlet z druhého konce. Jaký pozemek? Jaké podmínky vám dá stavební úřad, úřad od úřadu se podmínky mírně liší.

mobilhaim je stavba, takže začněte na stavebním úřadě, za jakých podmínek můžete ve Vaší lokalitě toto postavit.

Přesně jak píšíp.Milan a pí.Id.navíc taky píšu ,že bych na to šel jimak. On šel od konce k začátku-pouzemek,mobilheim ,IS a další.Naštěstí malí vesnice spadající pod větší a na úřadu nedělali problém,Ty měl jen z ČEZ-em.

Pro info dvě fota, v barvě žel nemám (poslední jen v lepidle)

Bydlení v mobilhaimu - spokojenost?
Bydlení v mobilhaimu - spokojenost? #2

K těm fotkám. To provedení dodatečného zastřěšení, na nosných svislých stojkách a navíc s tím šikmým zevětrovámím, to tedy hezké moc není. To asi taky myslíš. Spíše bych ty stojky zabudoval do toho silného zateplovacího oplášťování a přichytil je možná i k plášti mobolheimu, třeba i dobrým lepícím a pružným tmelem. Na ně pak ty pozednice a svázal je přes původní střechu příčnými vazníky. No a na pozednice běžně krovy, laťování a na ně lehkou plechovou střechu s přesahem. Bylo by to dostatečně staticky pevné a rovněž určitě i pěknější.;)

To jsem nedělal,dělal to tesař.A střecha je lehká plechová .

Myslím, že je to takový krásný příklad, jak by se dalo využít armádních přebytků. Stavební úřad by měl nařídit u těchto staveb, aby byla povinnost přes ně hodit maskovací síť..a následně by před kolaudací byla jediná podmínka a to ta, aby ona "stavba" nebyla vidět ani ze vzduchu, ani ze země. Pokud by vidět byla, bralo by se to jako nesplnění podmínek.

hodnocení

0x
Na dovolené se v tom dá týden vydržet, ale bydlet bych v tom teda nechtěl.
jendad

Je bytová krize. Znám lidi co bydlí v garáži . Prostě s dnešním platem a vysokými cenami je to těžké.

O co je lepší garsonka 28 m2 za pořizovací cenu jak kde , ale např. 500 000,- nebo nájem za 8 000,-?

Lenulakr gagarsonka za půl mega? Kde?zatím jsem nejlevnější na prodej viděl za víc jak milion!

hodnocení

0x

Připadal bych si jak v maringotce. Za mě ne.

jarin*
Jak píše milan aj. je to stavba, musí to schválit SU. ALE, neni to tak beznadějné jako klasická stavba. Známému se to podařilo uskutečnit, kde klasická stavba neprošla kvůli odporu přistěhovalců z okolí a kvůli "povodí", leží to kousek od potůčku. Ale i tak to byl obrovský a dlouhý boj.

ferax- maringotka to určitě není. Dispozičně bývají velmi prakticky a pěkně řešené, včetně sociálního zařízení, kuchyní, ložnic i obývacích místností. A pokud jsou i ve velikosti šíře 4m a délek i 12-15 m (až 60 m2), pak jsou i velice prostorné a srovnatelné s menšími byty v bytových domech nebo panelácích. A je to v přírodě a máš tam podstatně větší klid.:)

S maringotkou je to opravdu nesrovnatelné.

el
hodnocení

0x
Pozemek máte? Zajděte si na místní stavební úřad, tam vám nejlíp poradi.
U nás ve městě na stav. úřadě je mobilní dům sprosté slovo.
Známý se radši nikoho na nic neptal a rovnou si to na pozemek postavil, dneska už u toho má docela velkou zastřešenou terasu a el. přípojku. Je to cca 5 let. Zatím ho nikdo neudal tak má klid. Už je v důchodu a domek využívá rekreačně a má za to, že než ho to donutí někdy odstranit on už tu nebude.

...Tak dům vezme a odveze - proto se to jmenuje mobilní dům...

kam ho odveze? Na jiný pozemek? Vždyť je to skoro nereálné...a pak ho opět poveze zpět? Kolikrát za rok?

Ale ano Miláne, i já o této alternativě uvažuji. Pokud je více pozemků ve vlastnictví i třeba někoho jiného (příbuzných, nebo kamarádů) tak to není problém. Pouze je nutné opět podat žádost na SÚ o ten území souhlas, doložený pouze souhlasem majitele toho pozemku. A pokud tomu, na tom jiném pozemku, nic nebrání, pak je převezeni mobilheimu "brnkačka". Ale pochopitelně to, nějakou tu tisícovku, danou vzdálenosti převozu, stojí. Toto prakticky žádná jiná stavba, vyjma montované domky, neumožňuje. A není nutné nic složité demontovat.
Pochopitelně jde o to, že by jej musel odstranit. Nebo jej může zase prodat někomu, kdo s jeho umístěním nebude mít problém.

Bohumile, jasně, v pohodě, vše lze. Jen převoz mobilhaimu je velice nákladné, páč se jedná o speciální přepravu s povolením, páč se jedná o přepravu nadrozměrného nákladu. A jen povolení stojí tisíce...

Ale proč ne, každý rok bydlet jinde.

V tom, že je to "brkačka" jsem to trochu přehnal. *nene* Máš Milane pravdu a díky za upozornění. Neuvědomil jsem si, že jde o přepravu nadrozměrného nákladu, která je definována max. šířkou 2,55m, kterou mobilhemy překračují. Což je u nás problém. Bohužel pouze u nás. V zahraničí (Německo a Rakousko) jsou údajně, v tomto případě, podstatně benevolentnější. A tak jsme zase u nás "papežštější než papež". Takže ta přeprava, pokud to není někde v blízkosti, kde je přepravní firma, jež má "trvalku" povolenku na nadrozměrné náklady, tak se prodraží jejím dojezdem, případně se zkomplikuje tou jednorázovou žádostí, v případě přepravce, jenž má sice vyhovující přepravní prostředek, ale nemá to povolení. Ale tady je vidět, že i takovéto diskuze mohou být, poměrně významným a dobrým přínosem v informacích. *palec2*

el
To byl jen takový příklad jak mobilní dům někdo provozuje, osobně nic proti tomu nemám, má to na svém dost velkém pozemku a nikomu tím nevadí. Ale města, a hlavně příměstské lokality nechcou vidět obsypané zahrady pozemky těmito domy.
Jsou koumaci co najdou nějakou klíčků jak to legálně umístit na pozemek. Ale jako stavbu pro trvalé bydlení tohle stavební úřad těžko povolí.

Bohumile, jsem rád, že si rozumíme. O přepravě nadrozměru málo lidí ví, dokonce mi volal kámoš, že veze bazén 3 metry široký, jak to má označit. Nedal si říci a u RK ho zastavili za 2000Kč.

27.12.20 18:52

*palec2*

hodnocení

0x

Co se týká vnějších pohledů a vybavení, většina prodejců, na svých stránkách, uvádí mobilhemy které mají "na skladě" v nabídce, včetně aktuálních cen. Přikládám náhled do jednoho skromnějšího. Mimo tyhle uvedené prostory na fotkách, ještě ložnice větší s dvoujlůžkem, dvěma skříněmi a pracovním stolkem, ložnička dětská s "patrákem" dvojlůžkem a skříní a sociální zařízení s umyvadlem, sprchový koutem a splachovacím WC. Je to ale pouze "letňák", a bohužel nepovolitelný pro bydlení (strop 2 m). Pro občasné přebývání by se mi docela líbil.

Bydlení v mobilhaimu - spokojenost? #3
Bydlení v mobilhaimu - spokojenost? #4

hodnocení

0x

Co jsem byla v mobilheimech vadily mi nízké stropy, takový stísněný pocit. Jinak po zateplení a odizolování to může být dobrá volba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]