Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou svorku na vodič průřezu 7mm2

Od: zdenek2® odpovědí: 10 změna:
Mám v garáži vodiče průřezu 7mm2 spojené jen tak spletením a omotanou páskou. Chtěl bych je spojit nějakou svorkou.
Nevím ale jakou na tento průřez?
Budu spojovat vždy jeden vodič průřezu 7mm2 s několika vodiči menších průřezů (2.5, 4mm2).
Jaké svorky na to použít?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tady máte 0,5 - 6mm2 ...jak jste přišel na 7mm2? Bývá 6 nebo 10mm2, mezitím nic neznám...pokud se jedná o rozvod elektro...pak ještě 5x , a jsou tam i čtyřnásobné...vše do instalační krabice. Všechny jsou s páčkou...i na slaněný vodič

Video

hodnocení

Spočítal jsem si to. Průřez = poloměr vodiče na druhou x 3,14.
Je to podle vzorce výpočtu plochy kruhu = pi x r x r
No a průměr je 3mm, poloměr 1,5mm takže průřez vodiče (plocha kruhu) je cca 7mm.
Nemám ponětí, co se vyrábělo počátkem 80. let.

Vodiče o průřezu 7mm2 neexistují, ani neexistovaly. Zde máte tabulku pro převod. Za celou mojí praxi (45 let), jsem se s nimi nesetkal.

Jakou svorku na vodič průřezu 7mm2

A průměr jste měřil na rovném, nezkrouceném úseku vodiče posuvným měřítkem - šuplerou? Není to třeba okolo 2,8mm? Nevím, že by se kdy vyráběly kabely, dráty s přůřezem 7mm2; už v roce 1966 jsme se učili vyráběné průřezy vodičů začnu 1,5 2,5 4 6 10 16 25mm2 ...atd (7mm2 tam nebylo), jmenovité proudy pojistek - tam byla jedna změna vůči současnosti a to 15A, nyní 16A...atd., barvy vodičů soustav - ty se za tu dobu změnily...ale i těch "vašich 7mm2" by se do svorky mělo vejít, bývá tam určitá malá rezerva průměru, a to dělá +0,2mm...ale bude to ŠESTKA

hodnocení

Tak já to půjdu přeměřit ještě jednou jinou přesnější šuplerou, byla tam tma, vypnutá elektrika, svítil jsem si baterkou. Tak uvidíme.
hodnocení

Měl jste pravdu. Měření přesnější šuplerou ukázalo průměr Cu vodiče cca 2,7mm, čili je to 6mm2. Tím je dotaz vyřešen.
Díky.

hodnocení

2x

Jste asi blbě počítal, 7 mm2 neexistuje, bude to šestka.
Na spojení můžete použít wagosvorku nebo běžnou čokoládu.

hodnocení

0x

Vodic 7mm2? Bude to v krabici nebo volne? Treba tahle svorka? shop.elektro-sychra.cz/... a nebo shop.elektro-sychra.cz/...

hodnocení

Není něco levnějšího? Mně úplně stačí převést ten vodič 7mm na tenčí 2,5mm a ten si pak rozbočit wago svorkami. Ono v té garáži není nic než světelný okruh s led žárovkou 10w a jedna zásuvka. Tyhle tlusté Cu vodiče tam dali začátkem 80. let, když se žádné svorky na tak tlusté vodiče nejspíš nevyráběly.
Wago svorky na 7mm2 se nedělají?

Zkuste Wagosvorky na 6mm, jsou levnejsi...a kdyz tak se daji pouzit i na neco jineho, pokud by to nepasovalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]