Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vecne břemeno u nemovistosti

Od: petula* odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, momentálně řešíme v rodině problém ohledně věcného břemene, které je součástí nemovitosti( cesta ke garáži). Před několika lety při koupi nemovitosti toto věcné věcné břemeno nebylo zapsáno do katastru nemovitostí. Dnes se snažíme o prodej nemovitosti a problém je, že vlastník věcneho bremene nekomunikuje.
Nevíte někdo o jiném způsobu jak toto trápení vyřešit?
Díky za rady

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Trápení je pochopit o co vlastně jde. Tedy jde o věcné břemeno cesty. Ale kdo a co prodává, to tedy není jasný ano trošku.

hodnocení

4x

Asi Vám rozumím. Chcete prodat barák a cesta, která vede do garáže, která patří k tomu baráku je někoho jiného. Doteď to nebylo třeba řešit, protože to bylo od dávna, jenomže teď chcete nemovitost prodat a vyšlo najevo, že ta cesta patří někomu jinému. Majitel té cesty může klidně vlastnit jenom tu cestu a možná ještě nějaký pozemek k tomu a vůbec tam nemusí bydlet. Jenomže nový majitel by s ním později mohl mít problém, když to není uvedeno v katastru, jako věcné břemeno a také by ho majitel té cesty nemusel pustit do té garáže. Takže je nutné se domluvit s majitelem cesty, aby bylo do katastru uvedeno to věcné břemeno na tu cestu. Za to se platí, protože to asi bude muset přijít někdo vyměřit. A to nebude chtít platit ten majitel té cesty. Musíte mu nabídnout, že uhradíte veškeré výlohy, jinak asi nebude ochoten komunikovat.

etula® ve 20.12.20 16:54 napsal:

To je samozřejmě na koupi nové nemovitosti

Myslím si, že chce koupit nemovitost a banka mu nechce dát úvěr.

petula*
hodnocení

Ano ano, přesně tak..vypadá to, že jiný způsob zde není , problém je , že majitel vůbec nekomunikuje. Výlohy problém zaplatit není, bohužel dostat ověřený podpis ano

petula, "Ano ano, přesně tak" ale co je to přesně, chcete koupit či prodat?

Milane, paní to píše v otázce. Před lety koupili nemovitost a v té době nikdo tu cestu neřešil. Asi to v té době nebylo potřeba. No a dnes se paní snaží tu samou nemovitost prodat a zřejmě realitka, nebo někdo jiný při kontrole údajů zjistil, že v katastru není zapsáno věcné břemeno od majitele té příjezdové cesty. A to ta paní potřebuje získat. Podle mne to bude v prodeji nemovitosti hrát docela velkou roli.

Suzi, asi jsem ovlivněn znalostí podobného případu, kdy soused chtěl koupit barák, ale musel chodit po mém pozemku. Nebylo zřízeno věcné břemeno, já jsem svolení nedal. Bance stačila smlouva osmlouvě budoucí, soused pak dostal půjčku, bakák koupil a s ním uzavřel smlouvu na nájem "uličky".

Kdo dá dobrovolně svůj pozemek pro užívání jinému?

jenda2*
hodnocení

2x

Dotaz asi říká tot: náš barák nemá věcné břemeno přijezdu, když ho prodáme, nový majitel se do něj třeba nedostane, protože vlastník onoho břemene - cesty, na nás kašle a nereaguje. Takže jediná možnost je podat žaloba o zapsání do katastru. On sice vlastník cesty ji může zprůchodnit pouze pro pěší ale např. hasiči či sanitka tam neprojede.

Je to přesně 50:50. Město prodalo náš vjezd o domu a nový majitel ji ihned zatarasil. Ro jsme se nedostali do garáže a nakonec jsme museli vybudovat jinou cestu z našeho pozemku. Pokus jiná cesta není, majiteli soud věcné břemeno nařídí, nicméně par let to může trvat. To je častý problém z minula. Nikdo nepřemýšlel do detailů.

hodnocení

0x

Vůbec jsem nepochopil kdo má věcné břemeno a kdo má problém. Když tam břemeno nebylo před roky, tak kdo ho tam dal.

Vyřešit to lze, zrušením věcného břemena, ale to musí být shoda obou stran, nebo rozhodnutí soudu.

doplněno 20.12.20 17:02:

Zkusím popsat co asi chápu.

Vy chcete koupit dům, k němu vlastní není přístupová cesta a banka chce, aby bylo zřízeno věcné břemeno ve prospěch Vás?

petula*
hodnocení

Věcné břemeno není zapsáno v katastru nemovitostí, ale momentálně při prodeji nemovitosti musí být dodatečně zapsáno pouze za souhlasu majitele, který ovšem není k zastižení, bez tohoto podpisu banka nedá ani úvěr..

Stále mě to není jasný. Když prodáváš, tak přeci nepotřebuješ hypotéku.

petula*
hodnocení

To je samozřejmě na koupi nové nemovitosti ...chapu, že toto nejde popsat vše v jedné větě, ale děkuji za Vas čas :)

Nevím jak ostatní, ale já ti stále nerozumím. Kdo chce prodat, kdo chce koupit, kdo si chce vzít pujčku...

hodnocení

0x
Tak to prodejte i s tím břemenem...

petula*
hodnocení

Dobrý den, vše se vresilo, podpisy mame, všem děkuji za čas a přeji krásné Vánoce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]