Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se použít podlahové topení ve vyšších patrech?

Od: pepnudl* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den bydlíme ve starším domě a momentálně řešíme jak vytápět chodbu v prvním patře. Uvažovali jsme že bychom pověsili klasické radiátory na zeď ale nikde by nevypadali dobře, potažmo by překáželi. Tak nás napadlo podlahové vytápění, problém je že podlaha není vylívaná betonem ale skládá se z trámů na kterých jsou přibytá prkna. Bohužel se mi ale nepodařilo najít jestli se vůbec podlahové vytápění ve vyšších patrech dělá. Nevíte o tom něco? Budu rád i za vaše zkušenosti. Děkuji předem

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Do patra to jde. Pouvazujte o suchem sytemu podlahovky. Bez betonu.

clas, vynikající . 1* a*palec*

pepnudl*
hodnocení

Děkuji mockrát, jen se bojím že při instalaci to celé spadně, nemám moc představu o tom jakou nosnot má ten strop ze spodu má. I tak mockrát děkuji.

Však to nepokládej na strop dole. Musíš začít vlastně odshora, jak je silná skladba topení a na tu sílu přišroubovat na boky trámů nějaký příložky, na ně nějaký prkna či desky, který to vlastně ponesou a teprve potom položit topení. Když prostor ke stropu vyplníš izolací, jen dobře.

pepnudl*
hodnocení

To je velice dobrý nápad, mockrát děkuji

hodnocení

2x

První patro není nic extra vysoko a nevidím sebemenší důvod, proč by to nešlo udělat. To že není beton bych bral jako výhodu, ono bourat beton není jen tak. Ale stejně budeš muset prkna vytrhat a je možný, že tam trámy budou dělat neplechu. Ale vše jde udělat, když se chce. Jen najít šikovný lidi.

pepnudl*
hodnocení

No ja si právě nejsem jist jak to mezi ty trámy upevnit tak aby to nespadlo do přízemí, přece jen to něco váží a většinou se to ještě zalívá betonem, což v našem případě není možné.

Jinak ty prkna se stejně můsí vyměnit, proto právě přemýšlíme že by se to spojilo s instalací topení. Ale i tak děkuji za radu.

Na beton zapoměň. Vůbec není nutný.

Bude to trochu pakárna, ale při troše šikovnosti to pujde udělat jen mezi trámovím.

hodnocení

2x

Neexistuje, NEJDE. Podlahové topení lze udělat i v patře. Přesněji podle přesné skladby současné podlahy a možné výšky podlahy.

Klidně i suchou stavbu.

hodnocení

2x
Já osobně bych se svého projektanta zeptal na tepelné ztráty oné místnosti a pak bych se ptal, zda je vůbec technicky reálné tu chodbu pomocí podlahového vytápění vytopit.
Ono to totiž dost často nelze, zejména u starších domů.
Ale já už jsem takový starý "rýpal"..
pepnudl*
hodnocení

Jakého projektanta máte přesně na mysli?

Jinak jedná se o ještě kamenný dům, se silnými zdmi, relativně novou plechovou střechou, která bohužel není zateplená, a plocha chodby je lehce přes 70 metrů čtverečních.

Toho projektanta, který by Vám měl dělat projekt ÚT. Při vší úctě k Vám, nepředpokládám, že máte potřebné znalosti k návrhu a výpočtům v oblasti vytápění.
pepnudl*
hodnocení

To naprosto souhlasím, rád bych proto na to najal nějakou firmu, která se o všechno postará, jen jsem si právě nebyl jist jestli se něco takového vůbec dá udělat, vždy jsem se s podlahovým vytápěním setkával jen v novostavbách kde byli zality do betonu.

jabraka*
hodnocení

0x

Problém podlahového topení v patře je skutečně značný.Obzvláště,když nejsou stropy příliš vysoké.Topení všetně izolace znamená povýšit podlahu o 30 cm.A co pak dělat s ostatními podlahami v bytě.Také povýšit?Budou to značné investice.A další problémy.

JABRAKA

Jardo, ale to nemusí zvedat o takovou výšku, klidně i stejná výška. Jaké další problémy myslíš?

Ale je pravda, že bych chodbu asi osadil radiátory, nežlli složitosti topení radiátory a podlahovka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]