Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Novela zákona o modulových stavbách

Od: sedon® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

plánuji koupit nějakou zahradu nebo zemědělský pozemek a postavit tam modulový dům, ale kamarád mě upozorňil, že je v platnosti nějaký krátký čas novela o těchto "stavbách" a že už to není tak jednoduché.

Nevíte, co se změnilo?

Pokud bych to zjednodušil, pokud je v katastru zakreslená nějakýá chatka nebo cokoli, ať už se jedná o zemědělský pozemek nebo zahradu a pokud bych místo ni umístil modul a dodržel víceméně původní velikost, neměl by být probém, ne?

A pokud není, platí ohlašovací povinnost a můžu to tam plesnout, pokud se jedná o objekt bez základů nebo co je teď jinak?

Vím, hodně jsem tady ten dotaz zjednodušil, ale zajímali by mě jakékoli informace, co kdo víte nebo i nějaká diskuse a zkušenosti na toto téma.

Děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Začnu drobností: "pokud se jedná o objekt bez základů" Vůbec není důležité, aby (ne)měla stavba základy. Od základů se to neodvíjí. Postavíte na zahradu maringotku na bydlení a je to stavba.

hodnocení

No ale takto to dříve nebylo, ne? nebo z čeho tedy vznikla ta výhoda modulových domů a nepovinnost mít stavební povolení? Kdybyste měl 100% pravdu, tak se to tady 10 let nediskutuje a lidi to nědělají.

Nejsem fakt expert, ale maringorka ze své podstaty určitě stavba snad není.

o ale takto to dříve nebylo, ne? ***Zákon č. 183/2006 Sb. platí hodně roků

Nejsem fakt expert, ale maringorka ze své podstaty určitě stavba snad není.

Právě že nejste axpert a znalec, tak to nevíte. kdybyste se o to zajímal, tak zjistíte, že píšu naprostou pravdu.

Až si přečtete několik rozsudků soudů, třeba 31A 3/2014 - 79, zjistíte že mám opravdu pravdu. Nebo stačí hledat na vyhledávačích.

Jen jeden odkaz

ceska-justice.cz/...

hodnocení

"...V okamžiku, kdy tento výrobek ztratí svoji mobilitu, tj. pokud by bylo záměrem jeho majitele osadit jej na pozemek s tím, že má začít plnit jako svůj základní účel funkci stavby (např. pro bydlení či rekreaci), pak takový výrobek plně podléhá povolovacím režimům dle stavebního zákona.Jiný komentář (Potěšil, L.,Roztočil, A., Hrůšová, K., Lachmann, M.: Stavební zákon - online komentář.3. aktualizace. Praha : C. H. Beck, 3/2014. K §2.) pak také trefně dodává, že jde zejména o tzv. mobilheimy, kdy se používají objekty, které jsou na místo dovezeny a slouží k bydlení, aniž by před tím muselo nutně dojít k montáži nebo jiné stavební činnosti. pokračování31A 3/2014 8Důvodem přiblížení výrobků plnících funkci stavby ke klasickým stavbám je shodný následek, potažmo účel jejich užívání. Z toho důvodu není na místě je posuzovat odlišným způsobem..."

Tak to jsem pěkně v prdeli teda. Potom tedy nechápu, proč je kvůli tomu takový humbuk. V tom případě asi lidé tedy jen spoléhají na to, že vše proběhne v tichosti úřadů.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 20. 12. 2020 15:12:49
Prosím, volte slušná slova. Děkuji.
hodnocení

33]Soud tedy jednoznačně shledává, že tento objekt, jako celek, není mobilní, nelze ho přemís ťovat po pozemních komunikacích, a při pokusu o jeho přemístění by bezpochyby došlo k jeho destrukci (viz zejména zapuštění 2 nosných trámů do terénu, které jsou základem pro nosnost "střechy" nad maringotkou)

No ale moment, takže tedy shledal, že není mobilní. Pokud by byl (maringotka má kola a není přes ni střecha), už by se to možná řešilo jinak.

Ne, není to tak, i maringotka je stavba, pokud k tomuto účelu slouží. Ale je jen na Vás, budete-li hledat informace, nebo jen nadávat a vybírat některá větná spojení.

Četl jste, co sdělil pan Křeček?

Jděte na Váš stavební úřad a tam jim sdělte svůj dotaz.

hodnocení

" ..Kromě dřevostaveb jsou také čím dál oblíbenější mobilní domy a kontejnerové bydlení. Mobilní dům (nebo také mobilheim či mobilhome) nestojí přímo na zemi, ale má kola nebo podstavec. Jeho výhodou je, že na něj většinou nepotřebujete stavební povolení.."

csas.cz/...

Všimněte si, že jsem nepoužil "stavební povolení". Musíte lépe číst, co píšu. Pak musíte zjistit co vlasně chcete.

Ta reklama spořitelny je poněkud legrační, protože právě na to, co mají na obrázku, hypotéku nedají ..

Jak píše ra252 a ještě zvýrazním Váš text.že na něj většinou nepotřebujete stavební povolení.."
hodnocení

Vím, že jsem se neptal na povolení, ale teď mě to na to přivádí - co je tedy rozhodující pro případ, že to povolení potřebuju a kdy ne?

hodnocení

Tím sed vracím na začátek, kdy máte pravda v tom, že stavba je tedy i maringotka. Ale pokud jsou případy, kdy na ni potřebuju povolení a kdy ne, tak kde je rozdíl? Jak se to posuzuje? Pokud se na to dá jednoduše odpovědět. Děkuji.

To je vše popsáno ve stavebním ákoně.

id
hodnocení

0x

Jen dodám, že na žádnou "půdu"si nemůžete plesknout stavbu, byť bez základů, bez součinosti s úřady. Přečtěte si třeba toto

estav.cz/...

No, může, ale bude chytré, když si pod tím nechá kolečka, aby s tím mohl odjet, až přijdou ouřadové ..

ra252, ani kolečka nepomůžou, když budou úředníci mít přehled...

Pár dní na svém pozemku parkovat bude ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]