Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit zeď v paneláku?

Od: roris* odpovědí: 21 změna:

Zdraví

mohl by mi někdo poradit jak opravit a srovnat zeď v paneláků? Problém je nasledující : na některých místech je vidět panel už bez omítky a jinde zase drží omítka , to samí je i na stropě . Nikdy jsem omítlu nenatahoval tak mám strach aby to nebylo křive . Proto jsem přemýšlel o perlince . Jak se perlinka natahuje a musí se na ní dívat ještě nějaká omítka .

Dík moc za trpělivost s rady

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

1jara*
hodnocení

0x

Překontroluj zda stávající omítka drží. Zdřejmě tam je ve slabé vrstvě, tak zvaná fajnová. Před dalším postupem by to chtělu tu omítku sundat všude.

doplněno 06.02.10 20:57:

Jestli to chcete udělat jak radí Ladislavtik, tak to po obouchání v každém případě penetrujte.

roris*
hodnocení

to asi udělám ale jak je to s tou perlinkou?

ladislavtikal*
hodnocení

0x

dobry vecer perlinka ktera se dava do sterky nebo do lepidla se musi jeste jednou panenetrovat jako pod ni a pak teprv muzete na ni tahat omitku mineralni silkat a tak ale kdyz na ni natahnete stuk muze se stat ze se vam casem treba odloupe inak zkuste tenkovrstvou omitku pouzivam hasit 651 ktera se natahuje a filcuje

roris*
hodnocení

a musím tedy dávat na tu perlinku ještě nějakej štuk nebo stačí jen zarovnat lepidlem a vymalovat?

ladislavtikal*

lepidlo uplne nezarovnate takze musite dat vrstvu stuku nebo tenkovrstve omitky ta je lepsi na spracovani a taky se filcuje stuk se docela taha a maze

1jara*

Když to lepidlo na perlinku natáhnete pečlivě, tak to potom jen obrousíte.

hop®
hodnocení

0x

Můžete upřesnit přibližnou tloušťku odpadlé omítky?

roris*
hodnocení

cca 1,5 mm až na panel a le jinde drží dost a nejde vůbec odloupnout

ladislavtikal*

napenetrovat sesterkovat a kdyz se sterka hodne dobre povede nabilit jinak to muzete pretahnout stukem nebo tenkovrstvou omitkou kdyz se to nahodou nepovede

roris*
hodnocení

kal myslíš že perlinku nemám vůbec dávat? A co k tomu všechno budu pořebovat?

ladislavtikal*

co budete potrebovat zednickou lzici, kybl na mychani, vrtacku s mychadlem sokrat nebo jinou penetraci a ocelove hladitko kterym se natahuje a vodu a stetku na natreni zdi penetraci

hop®

Nemohu tady posoudit, zda je podobná vrstva omítky na celé zdi. Setkal jsem se s odpadlou omítkou v tloušťce okolo 3cm uprostřed zdi. Vymyšlené řešení - omlátit, natáhnout perlinkou s lepidlem a přeštukovat - jsme po osekání zdi museli přehodnotit, v rozích zdi měla omítka asi 2 milimetry (křivý panel). Takže očistit, napenetrovat a znovu nahodit do roviny. Pokud nechcete riskovat podobnou "akci", asi bych zkusil zaházet jen odpadlou omítku (pokud je zeď jinak rovná).

ladislavtikal*
hodnocení

0x
Štukování kvalitními materiály

Těchto zbytečných nákladů a zklamání vás mohu ušetřit, rozhodnete-li se pro úpravu stěn stěrkou Rigips Rimano UNI a PRIMA. Z povrchu panelů se odstraní staré tapety, vyspraví se největší nerovnosti, nanese se první vrstva stěrky UNI, která vyrovná hrubší negativní nerovnosti (bublinky v panelech) a druhou vrstvou stěrky PRIMA se vytvoří dokonalý hladký povrch, který je možno po zaschnutí ještě místně přebrousit. Je jasné, že velké nerovnosti (spáry nedobře sesazených panelů) nelze úplně odstranit, ale je možné je tzv. roztáhnout do ztracena, takže nejsou patrné.

jabraka*
hodnocení

0x

Na opravy těchto opadaných míst bez problémů používám flexibilní lepidlo.Důležité je použít pro nanášení nerez hladítko a panel napenetrovat.Před malováním se pak na lepidlo nanese slabá vyrovnávací vrstvička finální stěrky.Po zaschnutí se stěna brusnou síťkou srovná,pokud je to potřeba.Podle mé zkušenosti drží tato oprava naprosto dostatečně,je možné použít také sádrový štuk.

Já na konečnou úpravu používám nejraději tapety.

JABRAKA

Jak opravit zeď v paneláku?
roris*
hodnocení

ale jak docílím rovnou zeď když původní je nerovná a ocelové hladítko má cca 50cm . Nebude nová zeď taky zvlněná? a jakou mám udělat tloušťku te nové omítky?

pt®

Perlinka /síťovina/ je výborný nápad, Lepidlem přílepit na zeď a oštukovat. A nebude to mít chybu, pak můžete vymalovat. Řešili jsme tak potřebné stěny /nerovné, popraskané apd./. Jinak jak Vám radí JABRAKA a ladislavtikal. PT /stařenka/

jabraka*
hodnocení

0x

Udělat stěnu rovnou není tak velký problém,pokud jde jen o zaplnění díry po vypadlé omítce.První nanesení lepidla je stejně jen základ,pak se po zaschnutí doplní to stěrkou.Nanáší se co nejmenší vrstva,aby nevznikla boule.Jako u všeho,chce to trochu šikovnosti.Nakonec se vezme to brousítko a stěnu srovnáš.

JABRAKA

roris*
hodnocení

a jak tu udělám se stropem stejně jako zeď? A nespadne mi to z toho stropů?

ladislavtikal*

stejny postup

1jara*

Když budete dávat perlinku tak na lepidlo , po nalepení perlinky znovu na tuto perlinku natáhněte lepidlo. Dobře to uhlaďte jak někdo už psal, nerez hladítkem. Po zaschnutí přechody obruste a můžete malovat. Když to dobře provedete tak už nemusíte natahovat žádný štuk.

petrnedelka
Já myslím, že pokud to oškrábe az na panel...proč si zvyšovat náklady perlinkou a lepidlem...to používám na krivé stěny a starých omítkach. Navíc, dle jeho otázek, pochybuji, jak by to zmákl s lepidlem. Poradně oškrabat...očistit...napenetrovat, a potom buď štuk a zafilcovat...nebo ještě lépe použít hotovou stěrku..natáhnout 1-2 mm film, po zaschnutí mrizkovým brousítkem vzit do rovna a finito..no problém. Pokud je na betoně...preci to už je pohodička. Lepidlo a perlinku...na holý beton, to je dnes zbytečný. Pnutí je pouze ve spoji panelů a tam mu vyjede puklinka i po natažení tohoto všeho...když bude muset. Stěrka HET...brousek...hotovka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]