Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
v bytě, kam jsem se nedávno nastěhovala, mám problém. Jde o zápach, který se line z digestoře. Mívám ho plnou kuchyň, vím, co kdy sousedé vaří (a včera to byla snad kravská lejna... , musela jsem odejít z kuchyně a čekat, až s vařením skončí a důkladně vyvětrat, nedalo se tam vydržet ). Už jsem vyčistila filtry, bylo mi řečeno, že to může pomoct, ale nepomohlo. Vyplatí se koupit filtry nové nebo mám zavolat opraváře, v čem může být problém? Nemáte někdo zkušenosti, prosím? Moc děkuji.
S tím asi nic neuděláte. Nejspíš zfušovaná vzduchotechnika bez zpětných klapek a pořádného odsávání na střeše. Můžete maximálně zacpat odtah digestoře hadrem, ale pak ji samozřejmě nebudete moci používat.
Vzduchotechnika zfušovaná nebude,fungovala roky a roky. Do té doby,než tam začali cpát motorové digestoře a ventilátory...
Nepíšete v jakém domě bydlíte. Ale asi to bude panelák se zanedbanou vzduchotechnikou. Odsavač na střeše po třiceti letech bez údržby zdechnul a někdo si nainstaloval ilegální digestoř a fouká svůj smrad sousedům ..
Je to secesní činžovní dům v Praze a majitel o jeho stav docela dbá... Tak jsem tímto problémem nemile překvapena.
Řešení je více. Pokud chcete na čas vyřešit problém, s pachy, můžete instalovat pachotěsnou klapku, jak píše Mikihans s cenou kolem 800 Kč. Tuším, že cena bude o něco nižší. Např. v Hornbachu jsem kupoval nedávno. Je opravdu dokonalá, ale nikdo neví, jak dlouho bude fungovat. Ty odsávací cesty se časem zanedbanou údržbou zamastí , pak zapráší a klapka se zasekne v nějaké nevratné poloze. Dá se tomu předejít pravidelnou výměnou tukových filtrů.
Další řešení je vyhodit všechny digestoře na trase VZT potrubí a osadit Meidingerovu hlavici - turbínu, která samovolným pohybem odsává vše v trase. Nesmí se pak osazovat digestoř s vlastním motorem, nejsou potřeba žádné klapky.
Nebo osadit na střeše centrální ventilátor a spinače do každé kuchyně.
existuje i membránová zpětná klapka a není nijak drahá, je o dost lepší než klasická. Např. datart.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.