Nejste přihlášen/a.
Zdravím, měl bych krátkou otázku - v zádveří, které jsme přistavěli z Ytongu k domu a kde se nachází schodiště, je dost vysoká vlhkost cca i rok po stavbě. Rosí se tam okno i dveře (oboje hliník), ale je pravda že je tam tak 14 stupnů. Schodiště bylo celé vylévané betonem a je dost velké (20 schodů, šířka cca 130 cm). Poté bylo obloženo dlažbou. Jiný zdroj vlhkosti v daném místě mě nenapadá, tak nevím jestli je to ale možné, aby to rok po dokončení ještě uvolňovalo vodu?
Ne nemůže.Příčina je ve špatném větrání a nízké teplotě.Za předpokladu,že je udělána vodorovná hydroizolace a nikde nezatéká atd.
Měřeno nikoli, pouze informace od různých stavebníků, Či zkušenosti různých subdodavatelů, kteří na mé stavbě neměli žádný podíl. Mimoto např. přímo Vekra mi při montáži sdělila, že dle jejich zkušeností se okna rosí první rok až dva podle obsahu vody v konstrukci. Se stejnou informací pracují lidé na tomto fóru i jinde... samozřejmě to může být všechno špatně, Ale mám více než rok od stavby vlhkost je stejně kolem 65% v průměru, S větráním několikrát denně.
Teoreticky muze. Nizka teplota, mene se vetra. A hlavne je tam dlazba, pres kterou vlhkost nemuze ven.
Chemicky je tvrdnutí betonu hydrogenace.cement z obsahu vody zvyšuje pevnost,tvrdnutím se voda z betonu ztrácí.Protoře tvrdnutí,chemická rakce trvá asi 14 dní,po tuto dobu se neustále snižuje obsah vody v betonu.Po skončení tvrdnutí ,pokud vodu ještě nepřidáváme,už snížila natolik,že už příliš neovlivňuje vlhkost v okolí.Vysoká relativní vlhkost okolního vzduchu bude mít jinou příčinu.Na závadu by tato relativní vlhkost byla v případě,že by ovlivnila rosný bod.Ten ovšem závicí na teplotě,takže tam,kde hrozí vlhnutí stěn a předmětů ,je nutno "přitopit" - zvednout teplotu těchto předmětů§.
Já měl podobný problém, protože naše chodba má jen malé topení a slouží jako "předchodba", na rosení dveří taktéž hliníkových, jsme si u zvykli. Ono když je tam taková zima, tak asi i zcela normální relativní vlhkost bude vést k rosení.
Ve vlhklém prostředí dokonce betonové schodiště nevyschne nikdy. Jestli je do sklepa a tam máte špatnou hydroizolaci nebo dokonce žádnou, tak je to docela možné. Jinak novostavby obecně vysychají cca 2 roky přirozeným způsobem. Pokud se topí, dá se dokonce vysušit objekt i mnohem dříve v řádu několika měsíců
Vzdy, ked otvorite dvere do "zadveria", tak pustite teply vzduch z domu do chladneho priestoru, kde na chladnych plochach tepelneho mostu (kovovy ram okna / dveri) skondenzuje. Teplomer ukazuje 14, to budu mat kovove povrchy 10 - 12. Viete si to overit pozicanim bezkontakt teplomeru, akym meraju ludom teplotu pri vstupe do objektov kvoli kovidu. Na nete mate tabulku rosneho bodu pre rozne vlhkosti vzduchu.
Riesenie : vykurit zadverie tak, aby sa teplota na kovoch dvihla nad rosny bod. Vymenit oknno za plastove, zlepsit tepelnu izolaciu, aby ste zbytocne neplatili za kurenie. Postaci aj maly radiator napojeny ako novy okruh cez alpex rury, to je rychla montaz.
Jak jsem psal tak i já mám tento problém, a vyměnit nové, velmi drahé hliníkové okno za plast...to raději budu utírat
Jinak souhlasim - staré domy měly také chladné chodby, často nevytápěné, a nic nikde nekondenzovalo, protože nebyly tak dobře utěsněné. Já to budu řešit lokální rekuperační jednotkou (nejspíš). Je to za 20 tis a mělo by to vyřešit..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.