Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypinac, rozdiel 1 vs 1/0 tlacitkovy?

Od: rider* odpovědí: 13 změna:

Ahoj,

urcite pozname kazdy klasicky vypinac 1ckovy, OK, ale aky je "tlacitkovy" 1/0? Aky je v tom rozdiel? Dneska som nan narazil v obchode a akosi si nie som isty, kam je takyto vypinac tlacitkovy 1/0 pouzit? Nejake zasadne vyhody? Nevyhody?

Klasicky sa vypne/zapne ostava v polohach. 1/0 ale len klikne nadol a okamzite vyskoci nahor, ako to teda funguje? A co sa deje so svetlom, je tam nejaky casovac a svetlo sa rozsvieti len na urcity cas?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

berger*
hodnocení

4x

1/0 je tlačítko k tomu,aby se vracelo,je tam pružinka. Používá se třeba k ventilátorům,zvonkům a.p. Mmchdm,pokud tu pružinku vytáhnete,chová se jako normální vypínač č.1

111®
hodnocení

4x

to je tlačítko ne v pravém smova smyslu vypínač, používá se pro schodišťáky, nebo časované ventilátory atp.i z lasického vypínače jde udělat vypreparováním jedné, té správné, pružinky

rider*
hodnocení

U zvoncekoveho vypinaca predpokladam, ze je vyuzitie to ze nebude zvonit 3h kym ho clovek neda do druhej/vypnutej polohy.

Ale aky vyznam to ma u schodistoveho vypinaca? Ten 1/0 sa hned vypne? Alebo az po case? Lebo je sice pekne ze sa mi vrati do povodnej polohy automaticky, ale tlacitko stlacim pruzinka urobi svoje a vypinac je opet vypnuty? To by sa mi akoze svetlo rozsvietilo na 1sekundu?

Ne! Používá se ke spínání buď časového spínače, nebo paměťového relé...

Očekávám, že tu bude za chvilku dotaz, co je to časový spínač a co je to paměťové relé...

rider*
hodnocení

Skor by som pridal otazku, ked to ma byt schodistovy vypinac... je znaceny ako schodistovy vypinac... schneider napriklad priamo take vyraba s ikonami vytlacenymi na vypinacoch - zvoncek, schodistovy, symbol svvetielka, kazdy sa predava zvlast. Preco napr. ten schodistovy uz nema casovy vypinac/rele v sebe, ked je zjavne ze sa bude musiet pouzit?

Doplnene: u vypinaca zvonceka to je jednoznacne, ziadne dalsie doplnenie tohto vypinaca tlacitkoveho nie je zapotreba a plni svoju funkciu tak ako udava. Ale u toho schodistoveho moc nie... bez dalsich sucasti...

Preto, lebo viacero tlačítok ovláda jedno časové relé, ktoré zapne svetlo a po vypršaní času ho zase vypne. Vyjsť po tme na poschodie, aby ste si rozsvietili nad schodami je trochu nepraktické. Preto máte tlačítko na každom poschodí.
rider*
hodnocení

a stale v tom nevidim moc zmysel... panelak tu vlastni asi malokto...

preto su klasicke schodistove vypinace... ale tu sa baviime o 1/0 teda tlacitkovom schodistovom vypinaci... ten je troska iny...

111®
hodnocení

0x

proč? co takhle zapnout vlasní hlavu? Kolik by jich takových bylo v paneláku, když stačí jeden časovač v hlavním rozvaděči?

Zamysli se o možném použití než položíš otázku..

rider*
hodnocení

Tvoj uvedeny priklad je ale asi jediny realny... ale ktory bezny obcan stavia panelak aby to vyuzil?...

V domacnosti, v dome kde by si take nieco chcel pouzivat? A mat extra nato natahane kably? Alebo to mas na kazdy schodistovy vypinac extra kabel? Asi nie... Na svetelnom okruhu budes mat doma mozno aj 5-6 svetiel od izieb, po chodbu az kupelnu.

111®
hodnocení

0x

jiní rádcové ti dali jiné příklady..tak si pořiď vypínače co budeš ovldat mobilem, a možná si je naprogramuješ i jako tlačítko...

a můžeš si ho dát do biedtu aby ti neoprskával nadarmo i tehdy, když tam nesedíš...*smich*

vsevidiaci
Tento komentar asi moc nema zmysel, jedine zeby vasa priatelka bola na baterky a chceli by ste ju ovladat dialkovo vypinacom.. Ale zjavne ani to sa Vam nepodarilo.
111®

já mám tak starou koc, že jakákoliv imlantace by byla kontraproduktivní...:-P

peter*
hodnocení

0x

Jedna z moznosti, ako nahradit schodistaky radenia 6 - 6 alebo 6 - 7 - 7 ... - 6 je impulzne rele ovladane cez tlacitka 1/0.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]