Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektromagnetický ventil na bojler

Od: petrzecevic odpovědí: 18 změna:
Dobrý den. Prosím o radu. Máme RD a v něm vytápění kotlem na tuhá paliva, zároveň kotlem topim na teplou vodu do bojleru. Problém je v tom že když nezastavím jednu páku tak mi čerpadlo přes noc vybere vodu i z bojleru a ráno je bez teplé vody (v noci netopíme) Dalo by se na jednu z těchto trubek dodělat nějaký elektroventil který by to při určité teplotě zastavil? Děkuji za rady.
Elektromagnetický ventil na bojler
Elektromagnetický ventil na bojler #2
Elektromagnetický ventil na bojler #3

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kotle mají trojcestný ventil, kdy elektronika přednostně dobije TUV a až pak přepne do radiátorů.

Zde se na to asi nemyslelo, takže kotel je pevně dobíjen s radiátory a zároveň je s nima i chlazen, že?

petrzecevic
hodnocení

Ano přesně tak to je. Mám takovou vizi že bych na tu spodní páku dal elektromagnetický ventil který by zapínál podle teploty kotle kde by byl termostat. Třeba při 60 by to bylo zaplé a kdyby ta teplota spadla pod 50 tak by se ten ventil uzavřel.

To by asi šlo, ale v praxi se spíš dělá ten třícestný ventil, aby se zásobník dobil samostatně. Kdyby se dobíjel společně s radiátory, tak by to trvalo déle a navíc není moudré při dobíjení zásobníku topit po baráku (neekonomické a nekomfortní výkyvy teplot v místnostech).

Ještě jsou zásobníky, které se natápí spirálou elektricky a topný had na radiátory ho dotápí jako doplněk. Tam to asi je jedno, že by ten trojcesťák nebyl a byl by tam jen ten el.mag. ventil pro odpojení.

hodnocení

2x

Záleží na umístění ale teplou vodu z bojleru je schopná vytáhnout i samotížka.Řešil jsem to samé, pomohla instalace elektromagnetického ventilu na topnou vodu před bojler . Otevírá přes termostat na vstupu topné vody do bojleru se sériově zapojeným rozpínacím termostatem na bojleru - zavře při dosažení nastavené teploty TUV nebo poklesu teploty topné vody.

petrzecevic
hodnocení

Samotižku mám uzavřenou,tu zapíná pouze při výpadku proudu,jinak to valí jenom přes čerpadlo.

Ale i po vypnutí čerpadla se topná voda točí samotížkou, po vychladnutí radiátorů začne bojler fungovat jako zdroj topné vody

kenav

Pokud je to spravne připojený tak to nemuze samotiz vytahnout.Ale honit to cerpadlem a jeste takhle to nemohl delat topenar

@kenav

Bohužel, fyzika je fyzika a voda si prostě dělá co chce, ne co si myslíme že bude dělat. Jediné funkční řešení v mém případě bylo osazení elektroventilu, nepomohly spádové smyčky ani zpětné klapky . Záleží na umístění bojleru vzhledem k dispozici baráu

hodnocení

0x

Dalo by se. Zde jsou doporucena zapojeni rojek.cz/...

asd1
hodnocení

0x

Je několik řešení i jednoduchých. Záleží jak máte zapojený kotel - samotížka, čerpadlo atd.

Kvete ti šroubení na vstupu studený vody do boileru (to zelený) = dotáhnout, možná začne stříkat tak mít náhradní těsnění (jde vyměnit i bez vypouštění boileru). Moderní "eko" těsnění se musí někoikrát dotahovat...

petrzecevic
hodnocení

Díky za radu. Pokusím se ho dotáhnout. Uvidíme zkusím to s tím elektromagnetickým ventilem, jsem zrovna v karanténě takže se snažím vyřešit věci na které jindy není čas
asd1

Hoď sem schema jak to máš zapojené, pak se dá radit co bune nejlepší.. Jinak jen obecné rady a řešení najdeš na schematech (běžně dostupné na webu výrobce kotlů).

prikld1

Jak čerpadlo přes noc vybere. Snad i to čerpadlo má kotlový termostat a ten snad spíná a vypíná třeba při 60°C. Pochopitelně když čerpadlo neběží, údajně má být bojler správně připojen aby trubky byly ve spádu vzhůru od připojení k bojleru, tak může dojít k vycirkulování přes samotíž. Tomu by měla zabránit zpětná klapka, neboť proudění vody je opačné.

hodnocení

0x

No a to čerpadlo vám běží pořád?Nejsnadnější by snad bylo ho ovládat termostatem

Čemu to pomůže? Vypne čerpání do topné soustavy, kde je bojler s radiátory současně.

Bojler bude studený a radiátory natopené. Čerpadlo odstaví a bojler samospádem začne radiátory vychlazovat. Po zapnutí čerpadla bude vytopení radiátorů bojler zase brzdit.

Plechový radiátor se nahřeje ihned, ale bojler plný studené vody bude fungovat jako chladič.

petrzecevic
hodnocení

Čerpadlo mám na termostat a zapíná při určité teplotě. Ale jak píše pán tak tohle mi to právě dělá.
prikld1

Pleteš si pojmy. Asi myslíš uzavřený obtok. Jenže samotíž jede i přes vypnuté čerpadlo. A právě proto, že v bojleru je teplá voda, ta ohřívá topnou trubku a voda vycirkuluje opačným směrem. Tomu by měla zabránit zpětná klapka.

skaba
hodnocení

0x

Dobrý den, použil jsem zónový ventil a k němu termostat na potrubí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]