Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny.Řeším elektrické vytápění jedné místnosti na chalupě 20 m2.Chtěl bych se zeptat, jestli má někdo ponětí nebo lépe osobní zkušenost s akumulačními panely.Jde mi o to,jestli takový panel místnost v pohodě vytopí a jak vůbec funguje.Je to tak,že nějaký čas akumuluje teplo a pak po vypnutí stále teplo udržuje(jak dlouhou dobu)?
Dobrý den. Ve dvou místnostech jsem vyměnil cca před 7.lety klasické přímotopy za akumulační panely. Investice se rozhodně vyplatila. Topí totiž úplně jinak, než přímotop, spíše jako klasický radiátor. V místnosti celkově daleko lépe udržuje teplo a teplo je rovněž příjemnější a je více naakumulované i ve zdech. Přímotop "funěl" teplý vzduch a jakmile se vypnul, tak bylo za chvíli zima, navíc mě nevyhovovalo ani přímotopové víření prachu. Akumulační panel vydrží daleko déle teplý a překryje zejména hodinové výpadky, kdy je vypnuta "levná" přímotopová sazba. Na podzim radiátory třeba přes den vypínáme, ale cca od konce listopadu jej již nevypínáme a běží až do začátku dubna, nebo dle potřeby. Pouze nastavíme vhodnou teplotu. Úsporu finanční vyjádřit neumím, ale rozhodně a bezpochyby je spotřeba nižší než u přímotopu!
Dobrý den,děkuju za odpověď.Tak nějak jsem si představoval,že by to mohlo fungovat.Nemohl byste prosím napsat značku,výkon a kolik metrů čtverečních v pohodě kamna vytopí?
Mám akumulační kamna Zefyr. Nevím, jestli se ještě vyrábí. Byla to menší firma z Českého Meziříčí a kompletovala to z německých součástek. Vypadají stejně jako Thermotec Ag. Na značce však asi vůbec nezáleží, protože princip je stejný. Místnost mám 4,5 x 5 m, výška stropu cca 3m. Zde mám "radiátor" o výkonu 2kw, váží cca 50 kg a má rozměry 100x65x8 cm. Druhá místnost je o malinko menší a tam mám rozměrově stejný radiátor, ale o výkonu 1,5kw
Dobrý deň, prosím, aká je povrchová teplota plechov? Je možne na nich udržať ruku bez popálenia?
Teplota plechů je samozřejmě odvislá dle venkovní teploty a s tím spojené tepelné ztráty. Teď v 11.20hod je venku relativně teplo a radiátor je vlažný. Pokud však bude -10°C, tak bude rozpálený tak, že na něm ruku neudržíte, ale to je myslím i u jakéhokoli jiného radiátoru. Teplota v místnosti je však stále stejná cca 23°C. Přesněji by Vám to však musel spočítat martincakl. Já zde pouze prezentuji vlastní zkušenosti s těmito akumulačními panely, o což se zajímal "pegos2", který zde původní dotaz vznesl.
Akumulační panel si představuji jako desku,která má tepelnou kapacitu,naakumuluje teplo a ohřívá se od ní vzduch v místnosti.Jestli tazatel nemyslí zářivé panely,které fungují jako infrazářič.Takové jsem před několika lety zkoušel,a mohu říci,že mě nenadchly.Pro vytápění větší místnosti totiž infrapanel o příkonu 1200 W je jen k tomu,aby v zimě při -10 stC nezamrzla voda.Panel hřeje jen v místech,kam dopadne jeho záření.Okolo je všude zima.Pokud jde o ložnici,dá se použít tak,že se zavěsí 2 m nad postel,člověk v posteli je v teple.Jen nesmí vystrčit nohu,ta by mu umrzla.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.