Nejste přihlášen/a.
Slo by to prerobit na ako tak kulturne riesenie zhruba podla noriem, cez impluzne rele a tlacitka s vratnou pruzinkou, nie cez spinace. Potom by stacili hnedy a cierny. Dalsia cesta je prejst na bezdrotovu technologiu.
Chapem autora otazky : chce svietit a jedine, co je je zle, su farbicky umelej hmoty na kabli. Ziadne laikom pristupne fazy na neizolovanom kove tam nebudu, Aj revizak, kym neotvori krabicu, nameria vsetko v poriadku. Vysekavat kable, lebo kedysi nejaky fuser pouzil, co mal po ruke, to by som tiez nerobil. Riziko pre elektrikara nie je : 1. pracuje na vypnutom okruhu 2. ak je taky blby, ze netusi pruser pri zltozelenom na schodistaku, skor ci neskor ho aj tak nieco zabije
Chlapi,hezky to přeznačení obhajujete. Já zažil týpka,co věšel obrázek a převrtal káble. Spojoval jsem to v krabičce a blbec jsem to nepřeměřil. Od ZŽ jsem dostal šlehu. Mea culpa,ale fakt jsem nečekal,že tam někdo pustí fázi. A teď,pane kolego - Vy to tak přeznačíte,fungovat to bude... Někoho to potom praští a otázka bude znít - kdo to udělal? Obhájíte se,když majitel řekne,že Vy?Já ne,nemám oprávnění se v tom hrabat... Proto bych si to nelajsnul.
No jo, ony celé generace elektrikářů na základě tisíců nejrůznějšídh průserů, úrazů a zmařených životů vymýšlely a zdokonalovaly bezpečnostní předpisy, aby byla elektrika co nejbezpečnější a ono to vlastně není potřeba. Vždyť ty předpisy se dají libovolně obcházet, co na tom, že to občas někdo nepřežije. Hlavně že mi svítí žárovka na stropě. Já o té zelené fázi vím a že po mně třeba přijde někdo jiný mě nezajímá.
Ta zelená bužírka samozřejmě nikoho nezabije, ale zabít může to, co je pod ní, protože to tam nikdo nečeká.
Omlouvám se, ale zase jeden sebevrah. Jinak už se to říci nedá
Ani nenapíše, co to má dělat
Pozor! Tazatel nepíše, že to má být schodišťový vypínač!
Pokud si nebudeme hrát na barvy vodičů, tak postup je ten, že musíte zapojit všechny tři vodiče včetně toho zeleného. Odpojíte všechny tři od vypínače a zkoumáte zkoušečkou na který vodič jde fáze od jističe a ten zapojíte jako první.. Pak jdete na druhý vypínač a zapojíte ten, na kterém jste si tam poslal tu fázi. Jen vypínače musí být minimálně střídavé č.6. Pak zbývá dopojit ten zbytek. Pokud má ten zelený fungovat jako fázový, bylo by potřeba ho přeznačit elektrikářskou páskou hnědou, černou nebo šedivou.
Kdo neumí měřit fázovkou ať to raději nedělá!
Plácáš nesmysly. Jestli neznáš normy, tak neraď. Protože barvy vodičů nejsou pro srandu. Přeznačovat zelený vodič je zakázáno. Nechápu, že si někdo dovolí radit ke hrubému porušování předpisů. To si odborník nikdy nedovolí. Ani tvůj sebevědomý nick tě k tomu neopravňuje.
Jak píše Ferax. Je to nebezpečné a zelenožlutý se nesmí přeznačit.
Vyjímkou je vodič PEN.
Barvy nejsou pro srandu. Při opravě to může elektrikáře zabít.
ra20z.
Zelenožlutý jako takový se nesmí přeznačit a využít ho tedy jako fázi.
Pokud je použit místo PE jako PEN a je třeba na stejné liště, lze ho přiznačit doplněním modré krátké návlečky (bužírky).
...
ČSN EN 60446 čl.3.3.3 a ČSN EN 60446 ed.2 čl.5.3.3 Vodič PEN
Pokud jsou vodiče PEN izolovány, musí být značeny jedním
z následujících způsobů:
zelená/žlutá po celé délce navíc s modrým označením na
zakončeních, nebo
světle modrá po celé délce navíc se zeleno/žlutým označením na
zakončeních.
POZNÁMKA 1 Výběr metody nebo metod, které mají být v jednotlivé
zemi použity provede příslušná komise.
POZNÁMKA 2 Doplňující značení na zakončení může být vynecháno
v případě systémů vedení pro distribuci elektrické energie
k veřejným nebo podobným rozvodným systémům, použitým například
v průmyslu, v elektrických spotřebičích, pokud jsou odpovídající
požadavky zahrnuty v příslušné výrobkové normě.
gumid a on v tom vypínači někde bude PEN? Nebo tam bude v ZŽ fáze... na kterou zelenožlutý přeznačit nesmíš...
(PS gumid to píše dobře, to je jen poznámka aby to někdo nepochopil že to přeznačit může..) Přeznačit ZŽ a nacpat na něj fázi prost NE
Odborník si právě dovolí, když ví, proč je to tak napsané. Takže zatímco vy jste neporadili nic, jen se odkazujete na nesmyslné předpisy. Všem je přeci jasné, že ten zelenožlutý nikam jinam než od vypínače k vypínači neleze. A nevidím důvod, proč by se to takto nedalo udělat! To není elektroinstalace na revizi! To že tam dal někdo jiné barvy ještě neznamená, že to nelze provozovat. Už se tu už řešily jiné věci s barvami a kdo se vyzná umí i poradit i opravit nebo alespoň zprovoznit norma nenorma.
Při zapojení schodišťáku bude muset použít (současném stavu nepoužitý) zž jako fázi (vypínač (přepínač - vypínač č.6) bude mít tři fáze, jednu přívodní a dvě přepínací odvodní na další přepínač na zdi).
Na poradně snad v této oblasti nezle radit nějaká provizoria, ale dle norem nebo raději vůbec či obecně "zavolej elektrikáře".
Ten ZŽ klidně může být propojený s vanou. Pokud jsi kabel neměl celý vysekaný tak nevíš odkud kam vede a jestli tam někdo něco nedobastlil..
Ten předpis není nesmyslný, ale má svůj význam, a odborník který to nedodrží není odborník ale nebezpečný debil (líný natáhnout nový kabel). Pak tu jsou dotazy typu "koupil jsem barák po elektrikáři a celá elektrika tu je zmrskaná"..
ingjirimares® - píšeš nesmysly, odborník má právě odpovědnost, tak něco takového neudělá. Když nehodláš repektovat předpisy, tak se nemontuj do elektrotechických věcí a dělej to, čemu rozumíš. A tuhle rubriku nech odborníkům. Nehraj si na něco, co nejsi. Svými hloupostmi pouze mystifikuješ neznalé, kteří to pak budou brát jako "správnou" radu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.