Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zakoupili jsme nový kombinovaný sporák. Při shánění nové plynové hadice mě překvapilo, že v různých prodejnách na trhu není prakticky k dostání hadice s 2x F koncovkou, tedy 2x vnitřní závit (G 1/2"). Na sporáku je matka s vnějším závitem a na uzavíracím ventilu je taktéž vnější závit.
Dvěma nezávislými instalatéry mi bylo sděleno, že hadice s 2x F koncovkou údajně nesplňují normu a je zakázáno je používat. Co jsem z diskuze pochopil, tak údajně mohlo či mělo při manipulaci se sporákem docházet k určitému povolování spoje vlivem krutu hadice. Pokud má hadice obě matky otočné, tak dle mého názoru tento problém odpadá. Tudíž nezbývá nic jiného, než dát vsuvku nebo kolinko a připojit M-F hadici.
Na internetu se dá hadice s 2x F koncovkou ještě sehnat, má obě matky otočné a selským rozumem mi přijde lepší tato varianta připojení, protože má navíc těsnění i na druhé straně, tudíž tím odpadne případná netěsnost. Navíc při nasroubovani kolínka do připojení prakticky přidám spoj navíc.
Dále jsem na utěsnění pořídil teflonovou pásku v domnění, že bude těsnit lépe než klasická koudel, ale při pročtení zdejších diskuzí jsem se dozvěděl pravý opak. Ještě prý je možnost tuto pásku stočit jakoby na silnější nit a namotat do jednotlivých závitů. Potom je tedy možnost použití klasické koudele. Fermež nemám, maznul bych buď vazelinou nebo olejem. Co je lepší? Ke které variantě se prikláníte vy?
Děkuji za názory a přeji hezký den.
Prikláňam sa k variante nechať prácu na vyhradenom plynovom zariadení na plynárovi s odpovedajúcou kvalifikáciou.
Já se přikláním k použití teflonové pásky nebo teflonové nitě. Při trošce zkušeností to těsní stejně jako koudel.
Koudel je taky způsob těsnění, který lze použít, ale už je překonaný (i když to ti, kteří s ní pracují celý život nechtějí slyšet).
Ten závit samec na konci hadice je kuželový, takže při dotahování se do závitů nejprve dostane těsnící páska a ta se potom zvětšenou částí kuželového závitu zmáčkne a vyplní a utěsní všechny mezery.
A doufám že víš, že připojování plynového spotřebiče má dělat odborník.
Dostanete různé rady, musíte si vybrat sám, co je pro Vás nejlepší. Ještě nikdy jsem nevolal plynaře k výměněně hadice.
Upravil bych vývod za kohoutem tak, aby tam šel konec hadice a druhý konec s převlečnou maticí na sporák. Konopí se již dlouho nepoužívá, ani fermež. Napakujete závit tím, co se používá na vodu, kde je daleko vyšší tlak.
Nakonec vše pečlivě zkontrolujete, vezmete jarovou vodu a hledáte bublinky. Druhý den opět zkontrolujete jarovou vodou.
1. Montaz plynovodu neni pro kutily. Hrozi nebezpeci vybuchu. 2. Na utesneni zavitu plynovodu, jedine polyamidove vlakno Loctite, zadny teflon, konopi.
tazatel ale nechce montovat plynovod, ale jen připojit novou hadici. To musí zvládnout šikovný kutil, stejně jako to určitě zvládně většina poradců zde a nejsou plynaři.
Milan Cukrar- Nemohu s Vami souhlasit. Montazni predpisy zneji jasne, kazdopadne trestne pravni zodpovednost ma kazdy, kdo zasahne do instalace, at kutil nebo plynar.
clas, nepočítal jsem s tím, že budete se mnou souhlasit, ale zeptám Vás, Vy si hadici vyměníte sám, nebo budete volat plynaře?
Samozrejme vymenim sam, i zmerime netesnosti merakem na plyn, jsem plynar. Montujeme vodu, topeni, plyn, elektro.
Blahopřeji, já nejsem plynař, půjčím si taky měřák (říkám tomu čuchař) a ještě několikrát jarovou vodu.
@milancukrar - Nejde o prostou výměnu hadice, ale montáž nového spotřebiče. Tu by měla provést oprávněná firma, protože se od "razítka" odvíjí např. záruka.
Ještě jsem nikdy neslyšel, že kvůli zapojení od neplynaře, někdo neuznal reklamaci sporáku. To by ta výměna hadice musela mít přímý vliv na závadu. A to se nestane.
Reklamoval někdo někdy kombinovaný sporák?
Takže dneska přijede na zapojení plynař, zítra elektrikář?
Většina lidí si to zapojí sama. Jen nešikovní volají servis.
Záruka se odvíjí od prodejního dokladu.
Záruka se neodvíjí od razítka ale řídí se zákonem. Kolonky a různý kecy v záručáku na záruku nemají vliv, takže vyběhnou jen s tím kdo se nechá nebo se neumí bránit.
Neodborné zapojení není "nezapojil to odborník" ale špatně provedené ať už to zapojoval kdokoliv, tj. neodborné zapojení je i když to profík udělá blbě a potvrdí zapojení v záručáku Jediný rozdíl je že pak můžete po profíkovi vymáhat náhradu (akorát obvykle se vám vysměje že od něj to bylo dobře a někdo to předělal až potom...)
Pokud nemáš před hadicí bezpečnostní ventil, tak hadice nesmí být gumová ale jen nerez vlnovec.
Pokud tápeš čím a jak to utěsnit, tak to nech na plynaři. Nebo si nastuduj kompletní problematiku šroubových spojů na plynu a až pak si hraj na kutila.. Po montáži je nutný ověřit těsnost, zase pokud nevíš jak tak se v tom nehrab (čichačka nebo mydlinky)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.