Zdravím, problém je takový: -okno je zavřené, nelze otevřít i když je klika v poloze pro otevření. -pouze se pootevre ve spodní části, v horní je zamčena. -při otočení kliky nahoru se ventilačka neotevre. Zůstává zamcena. Jedná se o okno zn. Otherm Moc děkuji za pomoc.
Celkem prekérka. Začal bych tím,že bych sundal kliku a obhlédl,v jaké stavu je ten hranol. Občas bývá omletý,občas se pohne a nedosáhne do kliky... Jak staré je okno? Jde mi o to,že pokud více,než deset let,mohlo by jít šroubovákem vypáčit zvenku,pokud tam je přístup...
doplněno 15.12.20 20:08:
To videjko jsem našel v tomto vláknu,koukněte... Teď ještě toho horolezce.
berger*
Patnáct let... Je šance,že ty čepy,které to zajišťují,jsou ve tvaru válce. Novější jsou hříbky.Nevybavíte si,co tam máte? Fotka kování z vedlejšího okna? Ty válce jdou snadno,mslm,že někde tady na poradně je i odkaz na videjko... Páté patro - hledejte horolezce,chlapy od rizikového kácení,ti se výšek nebojí...
Tak okna jsou cca 15let, ovšem zvenku to nepůjde, jsme 5 patře. Hranol vypadá celkem v pohodě. Jestli není zapadlá ta zdířka pro hranol? Je to možné? Ale přijde mi, že tam zapadne. Jen nejde otočit dolů (na 6hod).
jít to bude muset nějak,servisák si s tím taky musí poradit. Možná se to neobejde bez vysazení z pantů, ale jak na to neporadím , ale budu sledovat, co by mne mohlo potkat..
Tak video pomohlo, vložil jsem plochy šroubovák do skviry a trochu zabral a okno se otevřelo.. jednoduché pro zloděje.. Ovšem teď zase nepůjde dovřít, odemknout, protože kování se nahoře neposouva.. Takže ještě vyřešit tohle (jo a klika, směr dolů nejde) Každopádně díky za tip na otevření..
Kování se nahoře neposouvá - hledejte závadu v převodovce. Pokud se dole posouvá a nahoře nikoliv, převodovka převádí pohyb do čepů pouze v dolní polovině. Je třeba rozdělat převodovku a zkontrolovat ozubení. Někdy jsou jen povolené šrouby a v převodu pouze vyskočí ozubení.
Když máte okno otevřené, vidíte tam páčku? Pokud ANO, přitlačte ji k rámu a klikou otočíte z polohy 1/2 páté na šestou hodinu...mohlo dojít k poruše a zablokování polohy kliky...dejte vědět výsledek
apopav*
Jo to tam mám, zkoušel jsem přitlačit k rámu, ale klika se nehne ani na tu "půl pátou"
Pravděpodobně se bude jednat o poklesnutý pant, který je ve spodní části okna.
Odstraníme z pantu krytku, shoha nasadíme imbus a otáčíme až se prověšený pant přizvedne. Průběžně zkoušíme pootáčet klikou až půjde okno otevřít. Tady je třeba zdůraznit, že budeme potřebovat speciální imbus (myslím o velikosti 6mm a dosti dlouhý aby se dostal až k pantu), po otevření okna je třeba promazat všechny kovová táhla i kliku. Ať se zadaří..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.