Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak otevřít zaseknuté okno

Od: apopav* odpovědí: 22 změna:
Zdravím, problém je takový:
-okno je zavřené, nelze otevřít i když je klika v poloze pro otevření.
-pouze se pootevre ve spodní části, v horní je zamčena.
-při otočení kliky nahoru se ventilačka neotevre. Zůstává zamcena.
Jedná se o okno zn. Otherm
Moc děkuji za pomoc.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

berger*
hodnocení

3x

Celkem prekérka. Začal bych tím,že bych sundal kliku a obhlédl,v jaké stavu je ten hranol. Občas bývá omletý,občas se pohne a nedosáhne do kliky... Jak staré je okno? Jde mi o to,že pokud více,než deset let,mohlo by jít šroubovákem vypáčit zvenku,pokud tam je přístup...

doplněno 15.12.20 20:08:

To videjko jsem našel v tomto vláknu,koukněte... Teď ještě toho horolezce.

berger*

Patnáct let... Je šance,že ty čepy,které to zajišťují,jsou ve tvaru válce. Novější jsou hříbky.Nevybavíte si,co tam máte? Fotka kování z vedlejšího okna? Ty válce jdou snadno,mslm,že někde tady na poradně je i odkaz na videjko... Páté patro - hledejte horolezce,chlapy od rizikového kácení,ti se výšek nebojí...

apopav*
hodnocení

Jsou to ty válečky.
apopav*
15.12.20 19:35
hodnocení

Jak otevřít zaseknuté okno

Ještě zkuste ty třecí plochy kolem čepů nastříknout WD sprayem, zlepší to lehkost otevírání

apopav*
hodnocení

Tak okna jsou cca 15let, ovšem zvenku to nepůjde, jsme 5 patře.
Hranol vypadá celkem v pohodě. Jestli není zapadlá ta zdířka pro hranol? Je to možné?
Ale přijde mi, že tam zapadne. Jen nejde otočit dolů (na 6hod).

111®
hodnocení

0x

jít to bude muset nějak,servisák si s tím taky musí poradit. Možná se to neobejde bez vysazení z pantů, ale jak na to neporadím , ale budu sledovat, co by mne mohlo potkat..

Aby šlo okno vysadit z pantů, musí se napřed otevřít. Pak se nahoře vytáhne trn a celé křídlo se zdvihne nahoru ze spodního čepu.

Ale na dálku se nedá moc poradit. Musí se to vidět. Může být vysypaný převod a to je potom peklo otevřít. Občas se u toho i rozštípe samotný křídlo.

Jak otevřít zaseknuté okno #2

apopav*
hodnocení

Tak video pomohlo, vložil jsem plochy šroubovák do skviry a trochu zabral a okno se otevřelo.. jednoduché pro zloděje..
Ovšem teď zase nepůjde dovřít, odemknout, protože kování se nahoře neposouva..
Takže ještě vyřešit tohle (jo a klika, směr dolů nejde)
Každopádně díky za tip na otevření..
berger*

No,ale už k tomu máte přístup...*smich*

Kování se nahoře neposouvá - hledejte závadu v převodovce. Pokud se dole posouvá a nahoře nikoliv, převodovka převádí pohyb do čepů pouze v dolní polovině. Je třeba rozdělat převodovku a zkontrolovat ozubení. Někdy jsou jen povolené šrouby a v převodu pouze vyskočí ozubení.

hodnocení

0x

Když máte okno otevřené, vidíte tam páčku? Pokud ANO, přitlačte ji k rámu a klikou otočíte z polohy 1/2 páté na šestou hodinu...mohlo dojít k poruše a zablokování polohy kliky...dejte vědět výsledek

Jak otevřít zaseknuté okno #3
apopav*
hodnocení

Jo to tam mám, zkoušel jsem přitlačit k rámu, ale klika se nehne ani na tu "půl pátou"

Takže tam bude problém...kování vyrábí kdo? ROTO...? Nebo někdo jiný...?

Tak vypadá celoobvodo/...í ROTO...počkáme, co tam máte...

Montáž

kování

apopav*
hodnocení

Zde pár fotek
Jak otevřít zaseknuté okno #4
Jak otevřít zaseknuté okno #5
Jak otevřít zaseknuté okno #6

Podívejte na katalog, technický popis k/......str.6.2 - 19...pro neznalého to je poměrně složité..

apopav*
hodnocení

Děkuji, ovšem souvisí to nějak s tím že horní čep (kování) se neposouva. Jedna rada výše je o špatném nebo vyhozeném převodu.

Nezbývá, než rozebírat a hledat závadu, nebo...servis oken...

lukas*
hodnocení

0x
Mám podobný problém okno mám na ventilaci a nejde mi otevřít jakože křídlo, jakoby to kování se zasekne tak ve čtvrtce a nejde dál.

jiria
hodnocení

0x

Je to práce tak na cca 10 minut.

Pravděpodobně se bude jednat o poklesnutý pant, který je ve spodní části okna.

Odstraníme z pantu krytku, shoha nasadíme imbus a otáčíme až se prověšený pant přizvedne. Průběžně zkoušíme pootáčet klikou až půjde okno otevřít. Tady je třeba zdůraznit, že budeme potřebovat speciální imbus (myslím o velikosti 6mm a dosti dlouhý aby se dostal až k pantu), po otevření okna je třeba promazat všechny kovová táhla i kliku. Ať se zadaří..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]