Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bodové svítidlo ( samovolně zhasíná a rozsvící )

Od: jankrasa odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, prosím o radu. Mám na chodbě asi šest bodových světel ( ne LED ) a tyto se sami od sebe po dvou hodinách svícení zhasnou, 10 minut nesvítí a poté se zase rozsvítí... Světla jsem nemontoval já, tudíž nevím jak jsou zapojená a ani nevím zda mají nějaké trafo, či něco takového. Na půdu, kde bych to mohl zjistit není přístup.. Mohl by jste mi někdo poradit, proč se toto děje? Může být tato závada způsobena některou ze žárovek? Jinak světla jsou tam cca 6 let a až do minulého týdne fungovaly bez problému. Mockrát děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud jsou to halogeny, tak bych to viděl na špatný kontekt někde na spoji kabelů, Tato světla se protahovala často nad SDK podhledy, přičemž z jednoho trafa se táhly vodiče k řadě světel, přičemž se to spojovalo na ,,čokolády´´. Takže bych pro začátek postupně vytahal světla a podotahoval šroubky.

olinl
hodnocení

0x

Pokud jsou bodovky na 12 V a napájeny přes elektronické trafo, tak tam bývá elektronická "tepelná pojistka" (po vychladnutí se opět zdroj zprovozní). Svícení v chodbě dvě hodiny na halogeny bych považoval za přepych, dal bych LEDky, vyrábí se i na 12V..

jankrasa
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. A myslíte, že kdybych halogeny vyměnil za ledky, že by se to přestalo přehřívat a vypínat? V opačném případě bych musel vyměnit asi celé trafo že? Děkuji

Záleží na zdroji. Z niektorých sa LED napájať vôbec nedajú. Iné (spínané zdroje) potrebujú minimálny odber, inak sa zdroj vypne. Na ktorý sa nemusíte so samotnými led-kami dostať. Tu pomôže nechať jeden-dva halogény ako záťaž.

Začal by som odpojením 1-2 halogénov na zmenšenie záťaže. A tiež by si to zaslúžilo revíziu zapojenia. Napr. či sú všetky spoje dobre podoťahované, prípadne či je zdroj dimenzovaný pre Váš počet svetiel.

111®
Pozor. Halogen je na stridakk, led je SŠ napětí. Je třeba zjistit co je u hslogenu jestli trafo nebo ss uzdroj
111 nemáte pravdu, doma mám ledku na 12V ac a po připojení na DC jen problikne, je potřeba se divat na štítek ledky coje napsané jestli ac nebo dc nebo obojí.
111®
Sakra už blbnu, jasně, žárovka ne součástka

111®
hodnocení

0x

nestačí vyměnit za LED ale musíš také vyměnit zdroj pro LED...takže prostá výměna vlastních žárovek je málo...to ti nepojede...možná kdyby tam jeden halogen zůstal ale vyzkoušeno to nemá..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]