Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prosí m o asistenci s výběrem ochrany proti přepětí do novostavby RD

Od: phr odpovědí: 6 změna:

Prosím o pomoc s výběrem ochrany proti přepětí do novostavby ŘADOVÉHO RD.

Řadový RD 5+kk.

Vím že budeme sdílet se sousedními domy zemnící pásek.

Hromosvod má každý dům svůj.

Také přípojku k el. sítě ČEZ.

TV anténa není. Televize bude přes optiku.

Procházel jsem nabídky ochran do rozvodové skříně. Vyrábí to hodně výrobců (Eaton, Schneider, Saltek, Dehn, ...) nabídek je hodně a i když jsem si o tom něco přečetl nedokáži posoudit co je pro mne vhodné.

Některé stojí 3 tisíce, jiný 10 tisíc.

V současném základním standartu domu nemáme žádnou z těchto ochran (jen proudový chránič).

Můžete mi prosím sdělit kolik by to asi stálo a navrhnout co přesně koupit?

Prosím o radu kterým výrobcům se raději vyhnout, a naopak které upřednostit. (Na základě vašich zkušeností)

Mám zájem ochránit rozvody aspoň proti přepětím a výkyvům v el. síti. (Aby se nemusely kupovat přepěťové ochrany v prodlužkách)

Děkuji moc!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Koupil bych si DEHN, Satek nebo EATON. Ty se tak nejčastěji montují.

jenda2*
hodnocení

0x

Proti úderu blesku nebo kulového blesku nemáte šanci něco ochránit, v síti přepětí snad nikdy ani nebylo.

jarin*

Nechápu, že někdo musím komentovat něco, čemu evidentně vůbec nerozumí. A ano mimozemšťany taky neexistují. Nikdy jsem žádného neviděl.

111®
hodnocení

0x

moc toho neporadím jen ochrana na prodlužce je poslední možná a jako taková nemá vpodstatě smysl pokud nejsou ochrany předchozí: Obecně stupně ochryn jsou 3.

1. na vstupu do domu

2. na rozvaděči bytovém

3. na zásuvkách, případn prodlužkách

Co jsem byl na školení, doporučil bych Saltek, ti se tím zabývají primárně.
Napište jim co by stál návrh...

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud nemám a neužívám nějaká speciální elektrická zařízení,která vyžadují přesná napájecí napětí,pak bych si s tím hlavu nezatěžoval.

JABRAKA

hodnocení

0x
Doporučil bych vám obrátit se na projektanta elektro. Nejde ani tak o výrobce těchto zařízení, ale jsou tam určité zásady montáže, které, když nedodržíte, budou vám poměrně drahé ochrany skoro na nic, neochrání ani jako základ. A pokud máte přívod elektřiny kabelem a je to i z kabelového rozvodu, nebývá až takový problém, jako při rozvodu po sloupech...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]