Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem nové ventilátor, protože starý přestal fungovat. Má připojení na 3 vodiče - viz obrázek. Po připojení nic, pokud držím vypínač, tak ventilátor pouze cuká, ale netočí se. Zkoušel jsem zapojení dle obrázku a nic, zkoušel jsem napojit modrý a černý přímo na ventilátor a nic. Rozdělal jsem tedy vypínač - viz obrázek a zjistil jsem, že za ním je nějaká krabička - nejspíš časovač. Jak tedy zapojit ventilátor S DOBĚHEM, aby fungoval?
Děkuji, jsem bezradný.
jasně tlačítko má svoje, takže fáze v krabici jde na tlačítko a z tlačítka na bílý časovače, a fáze jde ještě přímo na černý.
Z knedého jde fáze na větrák a pak k větráku jde ještě N modrý. A po stisku by se měl rozběhnout. popisuji ten poslední CS3-4
jinak pokud nevíš jak ten tvůj tak nafotit ještě z druhé strany, nebo koukni jestli nemá nějaé typové čéslo, co je na netu má více svorek tak se to musí domyslet..
Takhle: s tím CS3-4 mi větrák jen cukal, tak jsem to vyndal, takže tlačítko jen sepne a vypne, a přestože to má být ventilátor z doběhem, tlačítko ho zapína a vypíná a žádný doběh není.
Tlačítko: 2x černý, 1x hnědý drát, u ventilátoru 1x černý, 1x modrý, 1x žlutozelený(ten je odpojený, zaizolovaný).
modrý u ventilátoru na jeden vývod ventilátoru to je OK, z druhého asi vede ten černý k tlačítku do krabice. nastavil jsi si nějaký čas na časovači?
Máš v tom trochu zmatek. Tebou vybraný ventilátor žádný časovač nepotřebuje, už je v něm osazený. Pro tebe je ale zbytečný(tenhle ventilátor), protože ho máš špatně zapojený. Kabel k němu musí obsahovat dva černé (trvalé napětí+impuls od tlačítka) modrý N a zelenožlutý. Proto vyměň ventilátor nebo aspoň vyhoď elektroniku a vlož pod tlačítko buď ji nebo výše zobrazený CS3.
Ten plošňák je časovač: L= fáze (tralá), N= nulák, T=impuls. Záleží, co je to za časovač, některé se spouštějí tlačítkem, některé mají doběh po vypnutí a některé se spustí na stanovanou dobu až po vypnutí. Tlačítko a po vypnutí není totéž, ten po vypnutí potřebuje delší impuls k sepnutí (několik sekund). To lze nahradit delším podržením tlačítka, ale obsluha to musí znát.
Pokud máte časovač už v tlačítku, pak by mohlo být řešením časovač ventilátoru vyhodit, ale může být, že časovač není k ventilátoru vhodný. Takže bych nejdřív zkusil připojit ventilátor bez časovače napřímo (např. šňůrou přímo do zásuvky) a pokud bude chodit, tak ho stejně zapojit místo starého ventilátoru. Pokud nebude chodit ani napřímo, je vadný ventilátor, pokud napřímo poběží a přes váš časovač (ten v tlačítku) ne, tak může být špatný nebo nevhodný časovač.
Tip: Proč jste vlastně kupoval nový ventilátor? Není to náhodou tak, že vám odešel časovač a vy se snažíte na vadný časovač připojit nový ventilátor? Zkuste ten starý ventilátor napojit šňůrou do zásuvky a pokud bude chodit, je to jasné.
CS3-4 je obyčejný časovač. Neumí doběh po zhasnutí světla na WC.
CS3-1 je na doběh ventilátoru. Ale je to jedno, pokud si větrák zapínáte extra sám a vyhovuje to. Taky dle stávajícího zapojení, které nevíme.
Petrklíč, pleteš střídavé a stejnosměrné napětí, vypínač s tlačítkem a sám netušíš, jak to správně funguje.
Jak tedy máme radit?
CS3-4 je časové spoušť ovládaná tlačítkem, kdy po stisku může dle nastavení DIP přepínačů spotřebič třeba 10 minut běžet. Ve schématu místo žárovky dej ventilátor.
Ventilátor zapoj tak, aby při připojení běžel stále a nepoužíval vlastní systém doběhu (tedy pokud chceš připojovat ten CS3-4 modul).
tohle je sice hezký /Dále opakuji- 2 černé (multimetrem změřeno 240v) jdou do tlačítka spolu s třetím drátem, kde napětí není./ akorát nevíme co kam vede to víš jenom ty, a k tomu doběhu...kdyý má ventilátor vlastní doběh proč tam rvát další pod tlačítko? Možná jsem vůl ale logiku mi to nedává
Panejo, časovač tam právě dělá ten doběh, být tam musí. Zapoj to přesně podle obrázku Gumidka z 15:14. Pak pomocí VADASKY hledej chybu. Pokud něčeho z toho nejsi schopný, zavolej odborníka. Jak píšu nahoře, tvoje instalace neumožňuje použití ventilátoru integrovaným časovačem.
to je jak u blnéch...vyndá časovač a chce aby to časovalo...Bože, ty to vidíš... žádná rada nepadá na úrodnou půdu...končím..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.