Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilátor koupelna nelze zapojit

Od: petrklic® odpovědí: 33 změna:

Koupil jsem nové ventilátor, protože starý přestal fungovat. Má připojení na 3 vodiče - viz obrázek. Po připojení nic, pokud držím vypínač, tak ventilátor pouze cuká, ale netočí se. Zkoušel jsem zapojení dle obrázku a nic, zkoušel jsem napojit modrý a černý přímo na ventilátor a nic. Rozdělal jsem tedy vypínač - viz obrázek a zjistil jsem, že za ním je nějaká krabička - nejspíš časovač. Jak tedy zapojit ventilátor S DOBĚHEM, aby fungoval?

Děkuji, jsem bezradný.

Ventilátor koupelna nelze zapojit
Ventilátor koupelna nelze zapojit #2
Ventilátor koupelna nelze zapojit #3

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

jasně tlačítko má svoje, takže fáze v krabici jde na tlačítko a z tlačítka na bílý časovače, a fáze jde ještě přímo na černý.

Z knedého jde fáze na větrák a pak k větráku jde ještě N modrý. A po stisku by se měl rozběhnout. popisuji ten poslední CS3-4

doplněno 13.12.20 17:32:

jinak pokud nevíš jak ten tvůj tak nafotit ještě z druhé strany, nebo koukni jestli nemá nějaé typové čéslo, co je na netu má více svorek tak se to musí domyslet..

hodnocení

Takhle: s tím CS3-4 mi větrák jen cukal, tak jsem to vyndal, takže tlačítko jen sepne a vypne, a přestože to má být ventilátor z doběhem, tlačítko ho zapína a vypíná a žádný doběh není.

Tlačítko: 2x černý, 1x hnědý drát, u ventilátoru 1x černý, 1x modrý, 1x žlutozelený(ten je odpojený, zaizolovaný).

111®

fotky dej, tlačítka jak je zapojeno a krabice a časovače

111®
hodnocení

2x

modrý u ventilátoru na jeden vývod ventilátoru to je OK, z druhého asi vede ten černý k tlačítku do krabice. nastavil jsi si nějaký čas na časovači?

hodnocení

Nenastavil, předpokládal jsem, že je tam nastavený nejkratší interval.

dusger*
hodnocení

2x

Máš v tom trochu zmatek. Tebou vybraný ventilátor žádný časovač nepotřebuje, už je v něm osazený. Pro tebe je ale zbytečný(tenhle ventilátor), protože ho máš špatně zapojený. Kabel k němu musí obsahovat dva černé (trvalé napětí+impuls od tlačítka) modrý N a zelenožlutý. Proto vyměň ventilátor nebo aspoň vyhoď elektroniku a vlož pod tlačítko buď ji nebo výše zobrazený CS3.

hodnocení

?
Ventilátor je NOVÝ a MÁ doběh, proč ho mám vyhodit?
Výše jsem uvedl, že jsem časovač odstranil! Elektřinu dělali v bytě než jsem ho koupil novou(nevím jdo). Dále opakuji- 2 černé (multimetrem změřeno 240v) jdou do tlačítka spolu s třetím drátem, kde napětí není. U ventilátoru je černý, modrý a nulák.
A teď NORMÁLNÍ odpověď, díky ti.

Normální odpověď.

Zapojení je triviální.

Volej elektrikáře.

111®

asi tak bych to už viděl taky...konečná...*zed*

makk
hodnocení

2x

Ten plošňák je časovač: L= fáze (tralá), N= nulák, T=impuls. Záleží, co je to za časovač, některé se spouštějí tlačítkem, některé mají doběh po vypnutí a některé se spustí na stanovanou dobu až po vypnutí. Tlačítko a po vypnutí není totéž, ten po vypnutí potřebuje delší impuls k sepnutí (několik sekund). To lze nahradit delším podržením tlačítka, ale obsluha to musí znát.

Pokud máte časovač už v tlačítku, pak by mohlo být řešením časovač ventilátoru vyhodit, ale může být, že časovač není k ventilátoru vhodný. Takže bych nejdřív zkusil připojit ventilátor bez časovače napřímo (např. šňůrou přímo do zásuvky) a pokud bude chodit, tak ho stejně zapojit místo starého ventilátoru. Pokud nebude chodit ani napřímo, je vadný ventilátor, pokud napřímo poběží a přes váš časovač (ten v tlačítku) ne, tak může být špatný nebo nevhodný časovač.

Tip: Proč jste vlastně kupoval nový ventilátor? Není to náhodou tak, že vám odešel časovač a vy se snažíte na vadný časovač připojit nový ventilátor? Zkuste ten starý ventilátor napojit šňůrou do zásuvky a pokud bude chodit, je to jasné.

hodnocení

Nový jsem kupoval, protože jsem nevěděl o časovači v tlačítku a starý vent. již nefungoval.
Jelikož však nemám vhodnou kabeláž u ventilátoru, nechám ho napojený, tak jak je a dám zpět časovač. Snad bude funkční, jinak jste měl pravdu a neodešel ventilátor, ale časovač.
Děkuji za odpověď. Mějte hezký den.

hodnocení

0x
Chybí obrázek. Pro vyzkoušení bych zkusil napojit ventilátor přímo na flexo šňůru do zásuvky, aby se vyloučil problém v něm. Pokud v zásuvce bude fungovat, tak řešit dál.
Jinak to vypadá, že by mohl být časovač špatný.
Vyfoťte nejlépe i ten časovač a jak je vše zapojené.
hodnocení

A to je jedno + či -?

+ a - se přehodí 50x za minutu

Bože můj, radši nic nepište! Ve střídavém proudu žádné +a- neexistuje. A navíc je frekvence 50Hz, ale ne za minutu ale za vteřinu!

dexx, no tak jsem se překlep, no *vtip*

hodnocení

0x

Dejte obrázek a schéma zapojení...

doplněno 13.12.20 12:12:

Samotný ventilátor běží?

hodnocení

Jsou tam, děkuji.

pavelpodlezl
hodnocení

0x

L je stálá fáze T bude fáze s časovače (doběh)

ja1
hodnocení

0x

Podle mně :

L a N přímý přívod 230V

T - spínací tlačítko (spíná fázi)

M v kroužku - vývod k motoru

trimrem "TIMER + nebo - se nastavuje doba chodu větráku.

hodnocení

0x
Kromě toho je to ventilátor s čidlem vlhkosti, může se stát, že pokud se vlhkost zvýší, ventilátor se rozběhne... Pro jistotou dejte typ ventilátoru...podívám se..
hodnocení

Je to dospel styl WC s doběhem. Tento:

palmat.cz/...

Ventilátor koupelna nelze zapojit #4

hodnocení

Tak pokud rozpojím a zapojím černý na L T a modrý na N, ventilátor jede, ale jen pokud držím vypínač.

Tedy po odpojení časovače ve vypínači- foto.

Ventilátor koupelna nelze zapojit #5

CS3-4 je obyčejný časovač. Neumí doběh po zhasnutí světla na WC.

CS3-1 je na doběh ventilátoru. Ale je to jedno, pokud si větrák zapínáte extra sám a vyhovuje to. Taky dle stávajícího zapojení, které nevíme.

Ventilátor koupelna nelze zapojit #6
berger*

"pokud držím vypínač" - no jistě,to není vypínač zapnuto/vypnuto,ale tlačítko.

hodnocení

Ventilátor má svůj vlastní vypínač, nespíná se se světlem, tak nevím, kde to našel?

Petrklíč, pleteš střídavé a stejnosměrné napětí, vypínač s tlačítkem a sám netušíš, jak to správně funguje.

Jak tedy máme radit?

CS3-4 je časové spoušť ovládaná tlačítkem, kdy po stisku může dle nastavení DIP přepínačů spotřebič třeba 10 minut běžet. Ve schématu místo žárovky dej ventilátor.

Ventilátor zapoj tak, aby při připojení běžel stále a nepoužíval vlastní systém doběhu (tedy pokud chceš připojovat ten CS3-4 modul).

111®
hodnocení

0x

tohle je sice hezký /Dále opakuji- 2 černé (multimetrem změřeno 240v) jdou do tlačítka spolu s třetím drátem, kde napětí není./ akorát nevíme co kam vede to víš jenom ty, a k tomu doběhu...kdyý má ventilátor vlastní doběh proč tam rvát další pod tlačítko? Možná jsem vůl ale logiku mi to nedává

hodnocení

Asi jsi, když jsem dvakrát psal, že jsem časovač vyndal. Proto jsem to psal, protože časovač tam už byl.
Měl jsem ventilátor s doběhem, který přestal fungovat, vyměnil ho, nový nešel, rozdělal jsem vypínač, našel časovač, ten vyndal a i tak doběh nejde.
dusger*

Panejo, časovač tam právě dělá ten doběh, být tam musí. Zapoj to přesně podle obrázku Gumidka z 15:14. Pak pomocí VADASKY hledej chybu. Pokud něčeho z toho nejsi schopný, zavolej odborníka. Jak píšu nahoře, tvoje instalace neumožňuje použití ventilátoru integrovaným časovačem.

Dusger*palec*. Poslední věta vystihuje vše!

111®

to je jak u blnéch...vyndá časovač a chce aby to časovalo...Bože, ty to vidíš... žádná rada nepadá na úrodnou půdu...končím..

berger*

Těším se,až si přečtu,že už to fachčí. A že k tomu potřeboval jen kousek hnědé izolepy...*alene*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]