Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplovodni cerpadlo vilo - jak zapojit

Od: misute* odpovědí: 27 změna:

ahoj potreboval bych poradit jak zapojit cerpadlo ke krbu myslim tim ten kabel co vede z cerpadla na termostat a do zasuvky z cerne krabicky co je umistena na tom cerpadle pokud mozno podrobne dekuji

doplněno 12.02.10 13:43:

takze nevim kaj zapojit ten termostat nebo k cemu jinak vsem dekuji za odpovedi zatim me to jeste nepokopalo

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavka76*
hodnocení

1x

Já bych tam dal ješte stykač,ale na jedno čerpadlo to stačí takto.

Teplovodni cerpadlo vilo - jak zapojit

padvodnyk*
hodnocení

0x

Termostatů i jčerpadel je velká řada, pokud mi popíšete jak jsou svorky-kontakty čerpadla a termostatu označené, jakou barvu a kolik žil má projovací tak vám to podrobně popíšu. Pro elektrikáře je to ale max.hodina práce a máte alespoň nějakou záruku že Vás to nezabije. Práce elektrikáře by neměla stát 150 - 200Kč melouchem

hodnocení

0x

Nechci vás nabádat k neuváženým krokům, ale je to vcelku jednoduché. Vedou k tomu tři prameny, žlutozelený, černý a buď ješte jeden černý a nebo hnědý. Žlutozelený připevníte na zemnící symbol šipky. Fáze na druhý konec a doprostřed poslední. Barva fáze bude černá, ale to je potřeba zjistit obyčejnou fázovkou /pokud nemáte, zakoupíte za pár korun/. POZOR, vše dělejte při vytažené vidlice ze zásuvky.

hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]

repak*

Tahkle rada je síla. Spotřebič třídy I navrch pracující s vodou) připojený dvouvodičovým přívodem! Takové domácí elektrické křeslo.

Přeruší se vám někde "nula" a na kostře přístroje máte fázi.

A jak si myslíš, že máš zapojenou tu zásuvku, z které bereš proud pro to čerpadlo? Jdou tam jen 2 dráty a nulák je propojen z kolíku na pravou zdířku!

jirbar*

Tak to mám dobře. Kolík je dole a ten je spojen s pravou zdířkou. Takže vlastně ani ten kolík nepotřebuji, když mám dvoužilový prodlužovák. Jenže občas tam dám rozdvojku a to to má z jedné strany tak a z druhé naopak.

repak*

Pánové teda oba jste slušní hazardéři. Dvouvodičové rozvody už se docela dlouho nedělají, norma přikazuje třívodičový. Dvoužilový prodlužovák ke spotřebiči třídy I (vodivý kryt) je dost síla. Ještě jednou pro oba: pokud se vám kdekoli mezi spotřebičem a nejblžším uzemněním přeruší nulový vodič v tom dvoužilovém přívodu a vy máte ve svorkovnici přístroje propojené svorky N a PE máte v tu chvíli fázi na kostře. Natvrdo. U pohylivého přívodu (prodlužovák) se snad o možnosti poruchy bavit nemusíme a co se týká pevných rozvodů (ve zdi) tak ty dvoužilové jsou převážně v hliníku a ten se moc rád v krabičce uvolňuje z kontaktů. Pokud čerpadlo připojíte dvoužilákem a nezapojíte PE tak se ta fáze dostane na kolík jakmile dojde k porušení izolace.

Jirbar nechápu, nejdřív píšete o trojžilovém přívodu a pak o dvoužilovém prodlužováku (za ten byste zasloužil ... pokud ho doma máte).

Pokud mi nevěříte popište svoje zapojení do diskuse na www.elektrika.cz a pak si přečtěte co se o sobě dozvíte.

Tak pozor! Při pohledu na zásuvku je správné zapojení : KOLÍK NAHOŘE, fáze vlevo, takže kolík je propojen na pravou zdířku! Máte to zřejmě obráceně!

pavka76*
hodnocení

0x

Když čtu Váš dotaz,tak bych radil,ať se do toho sám nepouštíte *stop* Každopádně by to chtělo alespoň vidět tu svorkovnici na čerpadle. Varianta A :čerpadlo připojeno trvale "L" fáze (černý,nebo hnědý vodič) "N" nulák (modrý) a zemění (zelenožlutý) ,pak by tam měly být další 2 svorky na připojení termostatu. Varianta B: zem a nula přímo do čerpadla a fáze (černý/hnědý) přes termostat do čerpadla. Ale fakt to čerpadlo neznám,takže bez záruky.

jirbar*
hodnocení

0x

Mám asi 3 čepadla. Vilo i jeho plagiát a Grundfus. Nepamatuji, že by měl nějakou svorkovnici. Třížilový kabel. Zelenožlutý a 2 pracovní. Pokud je termostat tak mimo čerpadlo. Na čerpadlu je pouze knoflík k volbě otáček.

misute*
hodnocení

to je to cerpadlo

Teplovodni cerpadlo vilo - jak zapojit #2

misute*
12.02.10 13:28
hodnocení

krabicka

Teplovodni cerpadlo vilo - jak zapojit #3

misute*
hodnocení

prvni sroubek tam na znacku L

druhy N

treti tam na nejaky znak asik zem

Teplovodni cerpadlo vilo - jak zapojit #4

repak*
hodnocení

0x

Já bych k tomu měl připomínku. Pokud bude topení fungovat tak, že krb bude ohřívat vodu ve výměníku a čerpadlo bude spínané termostatem, tak bych byl od toho krbu co nejdál. Místnost se vytopí na požadovanou teplotu, čerpadlo vypne, voda přestane obíhat, ve výměníku se bude měnit na páru, ta bude zvyšovat tlak v topném systému, ... Pár baráků už se takhle povedlo zlikvidovat a i pár jedinců při tom přišlo o život. Topení z krbu přes výměník teplovodním okruhem by měl dělat někdo kdo o věci má alespoň základní znalosti.

pavka76*

Jo jo, to je správná poznámka. Krb vypínat nebude! Přiznám se,že nevím jestli má krb vlastní termostat,nebo ten oběh jede pořád.

Každopádně to chce konzultovat s odborníkem*palec*

misute*
hodnocení

a k cemu tam potom bude ten samoovzdusnovak,aby tam tlak nebyl,diky za pomoc pristi tyden to zapojuji tak dam vedet jak to ddopadlo diky vsem

repak*

Sice nejsem topenář, ale po tomhle Vašem dotazu bych se rád zeptal kde toto hodláte instalovat a kdy zatopit. Nerad bych se v té době vyskytoval v blízkosti.
Pokud dobře chápu samoodvzdušňovací ventil tak do pojistného tlakového ventilu má dost daleko. Naopak přetlak musí udržet a "ufouknout" teprve až se v něm nahromadí vzduch.
Realizovat teplovodní topení přes krb bez zabezpečení trvalého oběhu vody třeba i při výpadku proudu je docela slušný hazard se životem vlastním a těch co budou nablízku. Vymýšlel jsem jednou s topenářem něco podobného a zabezpečení cirkulace bylo jednou ze základních věcí pokud bych to nechtěl při poruše čerpadla nebo výpadku proudu řešit okamžitým vymetením hořícího krbu.

pavka76*

Taky nejsu topenář,ale jen bych upřesnil,že ten termostat není myšlen jako "prostorový" ale ten co je součásti okruhu a měří teplotu vody. Určitě ten system bude složitější. Raději už neradím,nerad bych byl bit :D

repak*

Na tom nesejde. V blízkosti topného okruhu procházejícího krbem (předpokládám, že ne na plyn nebo naftu) bych v okamžiku zastavení cirkulace topného média být nechtěl. Ani kdyby měl u krbu pojistný přetlakový ventil. Prostě jakmile topíš v kotli, krbu, ... tak to teplo musíš průběžně odvádět jinak nastane průser (teda výbuch).

Řekl bych, že je to krásná ukázka nebezpečnosti amatérského kutilství.

doplněno 13.02.10 21:55:

Jinak termostat s čidlem na teplotu vody a spínající čerpadlo mi poněkud nedává smysl.

pavka76*
repak*

Řešení fy Hurt bych se bál. Přesně to jsem vymýšlel a s více lidmi se shodl, že zabezepčení nepřeušitelného chodu čerpadla je důležité. Já to chtěl řešit klapkou v komíně, která by vedla spaliny mimo výměník.

Na jiných stránkách firmy dodávající krby jsem našel:
Správné zapojení kamen s teplovodním výměníkem dosystému ústředního topení je mimořádně důležité pro jejich správnou funkci i dlouhodobou životnost. Instalaci kamen/krbu s teplovodním výměníkem doporučujeme svěřit profesionální topenářské firmě. Každý teplovodní systém musí být opatřen předepsanými prvky, kterými jsou především expanzní nádoba, pojišťovací ventil a oběhové čerpadlo, které je vhodné doplnit záložním zdrojem pro případ výpadku elektrické energie.

Pokud by šlo o doplnění soustavy s plynovým kotlem tak třeba:

teplovodnikrby.cz/...

U těch Maxiflamů není čerpadlo řízeno termostatem, ale řídící jednotkou. Co ta dělá není popsáno.

Logicky: za jaké podmínky be čerpadlo mělo spínat nebo vypínat podle teploty topné vody?

doplněno 13.02.10 23:43:

Hurtovi se omlouvám, ten náhradní zdroj tam má. Ale na co ten termostat? Pokud se v krbu topí to teplo prostě musím odvést i kdybych měl místnost přetopit. Celé jsou ta vlastně jen kamna pro víc místností. Ta když roztopíte tak taky jediná regulace je větrat ...

pavka76*

No moje prvotní reakce v tomto vlákně byla k tématu zapojení (elektrickém) čerpadla. Myslím,že to jsem vysvětlil dostatečně. Vše ostatní už je jen laická diskuse (z mé strany),ke které jsem se nechal strhnout . Nejsu odborník na kotle a výměníky.

Logicky je pro mě,že když netopím v krbu tak nepotřebuju honit studenou vodu po baráku.

Logicky je taky svěřit odbornou práci odborníkům. Ale to si každý musí rozhodnout sám...

repak*

To mě nenapadlo, chtěl jsem to spínat ručně. Ale jak teplá voda doleze z krbu k tomu čidlu ... Samotíží to moc fungovat nemůže, čerpadlo má slušný hydrodynamický odpor. Ledaže by čidlo termostatu bylo skoro v krbu. Aspoň jsem se vzdělal.

misute*
hodnocení

diky kotel tady jel 20 roku bez cerpadla a odborne montazi nikomu se nic nestalo jo mockrat jsem vyvaril expanzku ale v pohode ale jinak diky za rady zalozni zdroj primo na ten krb mam, rok jsem setril abych si ten krb koupil kvuli topeni ze sousedem napul jsem se radsi rozhodl odpojit vite tak si vemte ze na ten pojistny ventil co stoji pomalu 4000kc bych topil az nekdy v listopadu proto se snazim najit jak co nejlevneji to zapojit a takove veci vylucuju

repak*

Jestli dobře rozumím dosud jste topil napůl se sousedem v jednom kotli a teď se odpojil a chcete topit krbem. Janže to ta topná soustava byla vyvážená jako celek a pracovala jako samotížná. Minimálně by se na to měl na místě podívat nějaký topenář, pár špatně fungujících krbů už takhle i zabíjelo.

Pojistný ventil nestojí 4000 Kč, pořídíte ho do 500,- Kč podle typu a výrobce, ale musíte ho nainstalovat , stejně jako tlakoměr a expanzomat. Dále bych doporučil nainstalovat na výstup teplé vody z krbové vložky signalizační teploměr nastavený na 100 st. Celcia, který by při dosažení této teploty signalizoval (siréna, zvonek) nebezpečí přehřátí vložky. Pak byste mohl zabránit přehřátí vložky vyhrabáním krbu popř. jiným způsobem uhašením ohně v krbu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]