Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulační ventil

Od: palic odpovědí: 20 změna:

Dobrý den

Mám problém s redukčním ventilem na vodu v rod. domě.Ventil občas propouští. Poprvé jsem neřešil problém formou opravy,ale koupil jsem rovnou nový, stejný typ MALGORANI. Po namontování se ventil chová úplně stejně jako předchozí. Někdy se ručička zastaví na 3 barech a drží, někdy se zastaví na 3 barech,ale pomalu propouští na 4, 5, někdy dokonce na 8barů.Sítko před ventilem je čisté.Ventil jsem zreklamoval a namontoval další nový. Problém se opakoval. Potřetí jsem povolal instelatéra,který celý ventil rozebral a vyčistil a se slovy funguje to odešel.Druhý den jsem zjistil.že problém přetrvává.

Můžete mi někdo poradit,v čem může být zakopaný pes?Předem děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
8 bar je moc. Ak nemáte vysokotlaký bojler, jeho poisťovací ventil začne upúšťať po prekročení 6 bar. Začal by som kontrolou tlakomeru.
palic
hodnocení

Tlakoměr bych vyloučil.Že to není v pořádku poznám i bez něj. Pustím-li baterii v domě,voda teče plynule stálým tlakem,ale občas když ten problém na regulačním ventilu nastane,voda z baterie viditelně vytryskne velkým tlakem a pak se tlak ustálí jak má.Já to sice nepočítal, ale minimálně jednou se to stane každý den.

Ale asi máte pravdu s tím pojišťovákem u bojleru.Při 6barech začne odpouštět. Ale při 8barech by měl vlastně odpouštět znatelně víc což se asi neděje.Pokud by fungoval správně, nad 6barů by to nemělo ukazovat nikdy ani u regulačního ventilu.Mám pravdu?

Čo je to za bojler a poistný ventil? Predpokladám upúšťací tlak 6 bar, ale robia sa aj do 8. Záleží na type bojleru... Tam by som ale očakával, že 6 ešte udrží.
Však sa na ten poišťák pozrite až najbližšie nameráte 8 bar (ak si trúfnete zdržovať sa v blízkosti bojleru...) Ale ak aspoň kvapká, tak to nahrievaním bojleru a vadnou spätnou klapkou asi nebude. 8 bar by podľa mňa samotný bojler neurobil, vykvapkalo by to. Ako sa chová správne fungujúci poistný ventil na 6 bar pri 8 baroch, netuším. Očakával by som súvislý prúd vody. Na deň bojler odstavte a hneď budete - za cenu studenej sprchy - vedieť.
111®

Dobrý postřeh...*palec*

hodnocení

3x
Zajímavé, že dva ventily dělají to samé. Nebude problém někde úplně jinde? Jediný co mě ovšem napadá je nefunkční pojišťovací ventil u bojleru. Bojler ohřívá, pojišťovací ventil nepojišťuje, zpětná klapka propouští a tlak stoupá. V celém systému.
Uznávám,trochu kostrbatá možnost, ale jeden nikdy neví.
111®

no krkolomné , ale ne nemožné, je třeba najít příčinu, zatím mi to přijde, že se řeší důsledky...neznám redukčáky ale nejde trochu přitáhnout pružina? videl jsem ho jednou...včera jsem měnil pojišťovák, ten zase protékal, je to také tady na poradně..

palic
hodnocení

Ten pojišťovák je skutečně 6 barů.Jednou jsem ho úplnou náhodou přistihl jak začal odkapávat a redukční ventil ukazoval 6barů.Tak jsem to chvíli pozoroval a na redukčním ventilu pomalinku stoupl tlak až na 8 barů, ale pojišťovák odkapával stále stejně.Ručně jsem na pojišťováku upustil a vše bylo v tu chvíli v pořádku,tlak držel na 3barech.Problém je v tom,že ta porucha se oběvuje jen občas,i když tu byl instelatér,vše fungovalo správně a ten problém nechápal,jen preventivně se podíval do regulačního ventilu.Já sice nejsem od fochu, ale nedává mi to smysl. I kdyby pojišťovák byl špatný,regulák by už víc propustit neměl.Myslím si, že propuštění regulačního ventilu může způsobit jen pokles tlaku v systému.Mírné zvýšení tlaku v systému např. ohřevem v bojleru regulák nepootevře.Nebo ano?

Asi řeším záhadu,ale díky že jste mě navedli na ten bojler.Zkusím ho odstavit a zkusím vyměnit pojišťovák.Dám vědět,jestli v tom byl zakopaný čert.Pokud ne,tak už nevím co dál.Buď budu dál reklamovat reguláky nebo vyměním dum dřív než mě to vytopí.*zed*

hodnocení

0x

Může být problém ve zpětném ventilu před bojlerem a přetlak vzniklý při nahřívání se dostane do celého rozvodu teplé i studené vody. Vyzkoušel bych zastavit přívod vody do baráku a komplet vypustit studenou vodu, při problému se zpětným ventilem se bude teplá voda tlačit do trubky SV .

palic
hodnocení

Teď jsem to vyzkoukoušel, zavřel jsem hlavní ventil, vypustil studenou vodu a nic. Teplá se do studené netlačí,ani studená trubka u bojleru není zahřátá.*nevi*

No jo, to bys musel napřed mít v bojleru studenou vodu a jo kontrolovat při ohřevu, zda-li neteče teplá voda zpátky.
palic
hodnocení

No jo,to je vlastně pravda,vyzkouším

palic
hodnocení

Ještě jsem se na netu dočetl,že před regulákem má být 40cm rovné trubky. Já mám hlavní ventil,hodiny,čistící kus a regulák hled za sebou.Máte s tímto někdo né teoretickou,ale praktickou zkušenost?Může tohle mít tak zásadní vliv na funkci reguláku?Má smysl se pouštět do úpravy nebo tohle nemůže mít vliv?

palic
hodnocení

Tak nic,vypustil jsem teplou z bojleru,pak zastavil hlavní ventil a ráno byla natlakovaná teplá trubka, ze studené ani kapka.

Jak, ze studené ani kapka? Vypustil jsi studenou vodu, nechal ohřát bojler a ráno jsi otevřel v koupelně studenou a nic neteklo? Podle mě to je v pořádku. Ono se nejedná o nějaký závratný množství vody. Podle velikosti bojleru to bude třeba litr, co by natekl přes zpětnou klapku do studené. Ve vypuštěným systému to nepoznáš. Ale u natlakovaného systému je půl litru či litr vody navíc velký problém.
Osobně bych vodu nevypouštěl, ale po napuštění bojleru studenou bych zavřel hlavní přívod vody do baráku. Po ohřátí by se vidělo více.

asd1
hodnocení

0x

Zdroj tlaku může být buď řad (pak obřas RV propouští) nebo rozpínání vody při ohřevu boileru (tlak by ale měl stoupnout jen do otevíracího tlaku pojišťováku, obvykle ca 6 - 6,5 bar - pak stoupne na 6, po ptevření baterie stříkne a klesne na tlak podle nastavení RV.. Když je expanzka u boileru tak tý vody může být i dost (podle velikosti expanzky)

Nebo třeba ochoz vodoměru pro kradení vody, napojený někde ve zdi až za RV *smich*

Pak ještě různý výměníky, ale horkovod/ parovod asi doma nemáš *smich*

palic
hodnocení

Já se nepřesně vyjádřil,ale je to tak.Večer jsme vyčabrali celý bojler,takže v něm zůstala jen studená voda.Pak jsem zavřel hlavní ventil před hodinama a otevřel baterii v přízemí i v patře.Když všechno vyteklo,zavřel jsem baterie a do rána nikdo na vodu nesahal.Ráno jsem na baterii pustil studenou a nevyteklo nic.Přepl jsem na teplou a něco vyteklo.Já to nezměřil,ale odhadem 1-2decky. Bojler má 120l a ohřívám na 60°C. Expansku mám pouze na vytápění .Žádné výměníky,žádné čachry s černým odběrem.Dneska jsem chodil kontrolovat regulák pravidelně každou hodinu a zase,8x ukazoval 3bary a jednou zase 6barů a pojišťovák odkapával.

asd1

Vypni ohřev boileru.

Pokud problém zmizí, tak to je ohřevem vody a RV je v pořádku.

Pokud bude tlak stoupat i s vyplým ohřevem, tak RV propouští.

Tipuju to první..

111®
hodnocení

0x

nechce se mi číst vše tak se zeptám, ta voda je z řádu nebo z vlastní studny? Pokud z vlastní studny, není tam někde zpětný ventil?

palic
hodnocení

Každý mi říká,že ohřevem nemůže tlak stoupnout na 6 a více barů a kdyby ano,dělalo by to pořád a ne jen někdy.Díval jsem se i po ránu,kdy je bojler plný teplé vody a tlak je v pořádku.Doma mám malé děcka,takže odstavit teplou je problém,ale vyzkouším to.Pokud by to nakonec opravdu dělal ohřev,co s tím? Expansku?Ta zrada spočívá v tom,že ten tlak vyletí jen někdy a není s čím to dát do souvislosti.

Studnu nemám,vodu beru z řadu.

111®
hodnocení

0x

takže když z řádu, vady čerpací soustavy odpadá. Jak nastavit regulační ventil vyčtete :___ caleffi.com/...

doplněno 15.12.20 15:21:

caleffi.com/...

caleffi.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]