Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vysoko umístit okna

Od: lukaspanek odpovědí: 10 změna:

Jaka se dala hruba vyska okna pro parapet?Myslim od ciste (budouci )podlahy?Zednici nam udelaly 80 cm neni to malo v kuchyni pod linkou asi ano!ale treba v obyvacim pokoji ...?dekuji za radu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

1jara*
hodnocení

0x

Jestli čtu dobře, od podlahy k parapetu 80 cm tak to je opravdu nízko.

hop®
hodnocení

0x

Milý Lukáši, to je opravdu dost málo. Většinou se dělá minimálně okolo metru. Otázkou je, jestli zedníci raději nenechali rezervu, nechtěli třeba půlit cihly, porothermy či ytongy, když umístění okna nebylo ještě ujasněné. Opravdu bývá jednodušší to výškově "dojet" na celou cihlu (třeba ytong - kdyby popojeli o řadu, byli by na 105, a pak to bourat protože je to vysoko?), a po montáži oken to dopodezdít.

Každopádně výšku parapetu určíte Vy, a zedníci by se tomu měli přizpůsobit.

doplněno 05.02.10 20:58:

Po montáži oken nééé - už po usazení rámů!

technikjirik*
hodnocení

0x

Výška parapetu je dána projektem. Ve výkrese půdorysu je to číslo v závorce u koty šířka okna. Pokud stavíte něco bez projektu(?) pak je standartní výška skutečně 800mm od čisté budoucí podlahy. Na toto se nevztahuje žádná norma. Byl to prostě standart. V občanské výstavbě je to běžné

hop®

No, nevím, zkusím si doma v králikárně (=pražském standartním paneláku) změřit okno. Standartní výška umyvadla je 85cm, aby do toho pánové mohli čůrat. Myslím, že z okna bych se bez židličky nevyčůral.

technikjirik*

tak to bych se i vsadil...

raadek*
Schvalne jsem to zmeril a je to tech 80cm. Myslim, ze u okna je to optimalni vyska. R.
hop®

Asi bych se při čůrání z okna převážil a skončil bych o něco níž. Ještě, že mám asi půl metru po parapetem markýzu ze spodního krámku, jdu to zkusit (ne hned, ještě se mi nechce). Pak poreferuju...

hop®
hodnocení

0x

Takže, právě jsem dorazil s nastartovaným metrem v ruce domů.Podlaha, parapet, čistá, čistá 90cm. Fakt jsem myslel, že je to vejš. Ale je to nad těma umyvadlovejma pětaosmdesáti, v tom jsem se nesek :)

hodnocení

0x

luki,

u rod. domků - čistá výška - tj. od konečné podlahy po dolní okraj okna:

... v přízemí: 90 cm

... v patře: 80 cm

... v projektu ... i ve skutečnosti naměřeno.

... ;)

kejki
hodnocení

0x

Má to opodstatnění, třeba v sedě uvidíte pohodlně ven. Mám 95, k tomu rám okna a když se dívám ven ze židle, už se musím natahovat. U mne to má výhodu, vešla se tam kuch. linka zvednutá na těch 95.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]