Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej zahrady u domu, rozdělení

Od: magous odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, chtěl bych se dotázat, zdali je možný prodej zahrady u stávájícího rodiného domu. Pozemek má celkem 1000 m2, z toho zastavěna plocha a nádvoří tvoří 340 m2. Zbývající plocha je vedena v katastru jako zahrada. Je možné tuto zahradu prodat nebo její část, například 500 m2? Na prodané zahradě by se pak umístil nový menší RD. Stál by však už na vlastním samostatném pozemku, který by nijak nesouvisel se stávajícím domem, ten by se choval jako klasický sousední. Zjdnodušeně tedy dotaz zní, zdali je možno prodat zahradu u stávájícího domu, tak že dům pak bude bez zahrady, nebo jeho větší části. Jedná se mi pouze o legislativní charakter. Neřeším teď odstupové vzdálenosti atd, dle územního plánu lze na tomto míst stavět. Spíše mi jde o to, že ten stávající dům ztratí tu zeleň se kterou byl kolaudován.

Uvedu příklad, koupím nový prázdný stavební pozemek, postavím na něj nový RD tak aby vyhovoval zastavění atd. a poté přece nemůžu prodat zbylou zahradu, která k tomu patřila.. nebo se mýlím? Děkuji

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Se svým nemovitým majetkem můžete nakládat jak jen budete chtít.

Můžete prodat zahradu celou, ale to by asi nebylo nejlepší řešení. Nevím jak přesně je dům řešen, ale mohlo by se stát, že byste pak domů chodil po cizím.

Můžete prodat část zahrady. Zavoláte geodety, necháte současnou parcelu se zahradou rozdělit na dvě nové parcely, dle vlastního uvážení. A jednu z těch nově vzniklých parcel můžete prodat komu budete chtít.

Neřeším územní plán, přístup k pozemku atd.

magous
hodnocení

Pořád ale musí tomu stávajícímu domu zůstat nějaká zeleň přeci.

To by si mohl někdo koupit prázdnou parcelu, postavit tam RD v souladu s územním plánem a poté prodat vlastní zahradu pro stavbu dalšího domu ... což je přece nesmysl. Při umístění stavby se přeci řeší zastavění pozemku a poměr zastavěné a nezastavěné plochy. Odstuové vzdálenosti samozřejmostí. Rád bych kdyby to šlo jak říkáte, ale myslím si že to bude jinak ...

Přístup k pozemku by byl. z druhé strany pozemku z komunikace. Dodám zde obrázek.

magous
hodnocení

Vidím, že se v tom aspoň trošku orientujete. Jak lze tedy vyřešit tuto situaci, abychom mohli posstavil na pozemku rodičů s tím, že by alespoň ta stavba byla v mém majetku.

Existuje nějaké právo stavby atd. ale třeba i jiné možnosti které neznám.

Děkuji

Prodej zahrady u domu, rozdělení

Když ten nový dům otočíte o 90 stupňů, klidně můžete tu zahradu rozdělit od shora až dolů.

Nebo může nová hranice běžet po spodní linii stávajícího domu a přetínat zahradu zleva doprava. Pokud nevadí, že nová zahrada bude menší.

Možností jak to vyřešit máte několik. Záleží kolik zahrady chcete nechat u starého domu a kolik u nového.

Klidně můžete prodat jen pozemek a nový dům, který na něm bude stát. Majitel ale do něj bude vstupovat přes cizí pozemek, tak bude třeba zřídit věcné břemeno, aby mohl chodit domů.

Vytvořte si nějakou představu a pak můžete vyrazit za geodetem a probrat s ním, zda je to realizovatelné.

Ještě komentář k prvnímu příspěvku... Nesmysl to není. Záleží na tom, jestli na to přistoupí obec v rámci územního plánu a co na to řeknou na stavebním úřadě.

V naší vesnici jsou v rámci bývalých statků obrovské zahrady, které jsou až na humna. Poslední dobou majitelé prodávají konce těchto zahrad a už tam stojí několik nových domů a v místě humen a bývalé polní cesty, která kolem těch zahrad vzadu vede, tak vzniká nová ulice.

Vždycky záleží na tom, co je v územním plánu, jak se k tomu vyjádří stavební úřad a hlavně musí být k pozemku přístup.

id
hodnocení

2x

Napřed musíte zjisti jaké je procento zastavěnosti na parcele, kde stojí RD. Pak vám zůstane část pozenku, který můžete po zaměření i prodat.

Totéž musíte zjistit na nové parcele, zda vůbec by st. úřad povolil stavbu a jakou. Samozřejmě musíte dodržet rozestupy mezi domy. Může se stát, že na prodané části zahrady může nový majitel sázet pouze mrkev.

magous
hodnocení

Dobrý den, přesně o tohle mi šlo, že jak lidé píšou výše. řesí se zde nějaká zastavěnost atd. a nelze jen tak cokoli prodat. Uvažuji tedy správně že můžete prodat tedy jen část zahrady tak, aby stávajícímu domu nějaká ta zeleň zůstalo a nebylo procento zastavění na 100 %. Potřeboval bych jestli tohle přesně konkrétně někdo řešil. věděl jsem e takhle jednoduché, jakože prodat si můžete co chcete to nebude. díky

magous
hodnocení

Vidím, že se v tom aspoň trošku orientujete.Jak lze tedy vyřešit tuto situaci, abychom mohli posstavil na pozemku rodičů s tím, že by alespoň ta stavba byla v mém majetku.

Existuje nějaké právo stavby atd. ale třeba i jiné možnosti které neznám.

Děkuji

Prodej zahrady u domu, rozdělení #2
id

@magous - zde to nevyřešíte. Některé obce si regulují procento zastavěnosti pozemku více než určuje st. zákon. Proto musíte na výzvědy na obec. Nelze mít 100 % zastavěnost a nemít kousek zeleně. Koukněte třeba sem

skudlime.cz/...

magous

Jake má být procento zastavěnosti a všechny jiné požadavký v našem konkrétním územním plánu vím. Právě proto to chci pořešit tady, jestli se zde objeví někdo, kdo mi pomůže vyřešit problém třeba tím. že řekne, že to takto rozdělit nejde, s čímž jsem počítal a řekne mi, hele ale šlo by to tak, že pozemek bude stále napsán na rodiče (vlastníky pozemku) ale barák si tam postavit můžeš, pokud nepřekročíš zastavěnost ale nebude tvůj, ale bude psán na rodiče, jelikož každý stavba patří k pozemku na kterém leží. A nebo existuje nějaké právo stavby, které ti zaručí že si tam postavíš a bude to tvoje, nebo existuje ještě jinačí právní klička. Procento zastavění atd vím jak funguje a to neřeším. řeším kličky které lze udělat tak, aby byla stavba moje a pozemek klidně rodičů.

id

Procento zastavěnosti neřešim.

Ale tam byste měl začít. Pokud vám na obě parcely vyjde procento zastavěnosti, tak není problém původní parcelu rozdělit a prodat vám. Neexistuje, aby parcela byla rodičů a dům váš. Nesmyslně hledáte právní kličky.

magous

Když se to rozdělí tak to nevýjde. Pokud se to nerozdělí tak se tam menší stavba vleze. Takže smysl hledat právní kličky má, když jiná možnost není. Jak říkám znám akorát právo stavby, je to normálni právní institut žádná klička. Vidím že jinou možnost asi už neznáte tudíž neni co řešit. Počkám zdali někoho ještě něco napadne.

magous

I tak děkuji za poznatky.

jirib
Zastav se na stavebním úřadě,tam ti to vysvětlí...zbytečně vymýšlíš krávoviny.
Paní ti tam hned zdělí,kolik může být nejmenší parcela,vzhledem k velikosti domu a okolí.
Rozdělit můžeš,ale už si tam postavíš třeba jen garáž...

Neexistuje možnost aby pozemek a dům měli různé majitele (pro nově postavené stavby).

V rámci NOZ se do našeho právního řádu vrátilo právo "Supeficies solo cedit" - povrch ustupuje půdě. Tedy jednoduše řečeno: stavba je součástí pozemku. Tato zásada platí od dob starověkého Říma. U nás platila do 50. let. Pak to změnili. Náprava přišla v roce 2014 s NOZ.

magous

Ano máte pravdu ale pořád jen na půl, v rámci nového občanského zákoníku vzniklo také tzv. právo stavby, takže se nejdříve zksute informovat, že takovéto právo opravdu existuje než mi tady zase plácnete že to v žádném případě nejde. Jak říkám, Vaše poznatky byly správné avšak ty už jsem dávno věděl a potřeboval jsem zjistit zdali existuje něco jinačího ještě bohužel, vaše vědomosti již byly vyčerpány a očividně je nehodláte ani doplňovat o nové. Takže ještě jednou děkuji a přeji krásný den.

Omlouvám se, s tím právem stavby jsem měl špatnou informaci. Měl jsem za to, že se jedná o to, aby nějak právně uchopili stavby na cizích pozemcích, které vznikly před NOZ.

Jen poznámka na okraj. Právo stavby není novinka NOZ. Platilo u nás už za Rakouska - Uherska a zrušeno bylo v roce 1964.

111®
hodnocení

0x

no to byste musel požádat o oddělení pozemku, nechat to zaměřit a až mu přidělí samostatné P.č. na vaše jméno, budete mít tedy to co patří k domu a ten zbytek každý se samostatným P.č., tak to jde prodat..

magous
hodnocení

Pořád ale musí tomu stávajícímu domu zůstat nějaká zeleň přeci.

To by si mohl někdo koupit prázdnou parcelu, postavit tam RD v souladu s územním plánem a poté prodat vlastní zahradu pro stavbu dalšího domu ... což je přece nesmysl. Při umístění stavby se přeci řeší zastavění pozemku a poměr zastavěné a nezastavěné plochy. Odstuové vzdálenosti samozřejmostí. Rád bych kdyby to šlo jak říkáte, ale myslím si že to bude jinak ...

hodnocení

0x

Geodet zaměří oddělovanou část pozemku, zanese se nový pozemek do katastru a prodá se.

doplněno 11.12.20 12:34:

Jezdím každý den kolem podobného případu. Koupili pozemek, postavili dům. Prodali část zahrady a dům už stojí další.

doplněno 11.12.20 12:41:

Podle obrázku v tom nevidím problém. Nejlépe se zeptat na příslušném stavebním odboru zda stavbu povolí.

magous
hodnocení

Ano, pokud máte obří zahradu určitě to takhle jde, ale v tomto případě to nepůjde. viz schéma níže. Zastavění celého pozemku by bylo na maximum.

"Obrovská zahrada" měla také 10 arů.

magous
hodnocení

Dobře, děkuji.

Na stav. úřad samozřejmě zajdu, jen jsem si chtěl sesbírat argumenty a možnosti jaké jsou, aby mě neodprskli už ve futrech :)

111®
hodnocení

0x

NOZ říká, že stavba je toho na čím pozemku stojí. Takže nejde vlastnit stavbu na cizím pozemku, můžete ji financovat ale ne vlasnit, vlastníkem je majitel pozemku. Takže koupit pozemek a pak stavět.. a bude to vaše..

magous
Existuje tzv. Pravo stavby, ktere van dovoluje stavet na cizim pozemku, samozrejme se souhlasem. Dalsi reseni zatim neznám.
12.12.20 01:27

A

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]