Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alu folii pod topný stropní panel?

Od: shaleman* odpovědí: 2 změna:
Zdravím. Budu instalovat stropní panely. Bude k něčemu, když na strop mezi strop a panel přidělám alu folii, např tu, která se dává za topení na stěnu? Jde mi o minimalizování ztráty tepla stropem.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Teplo se šíří třemi způsoby:

vedením,kdy v pevném tělese se molekuly postupně jedna od druhé předáváním energie se rozkmitá a teplo se tím šíří.

Sáláním - kdy tepelná energie se šíří molekulami vzduchu,nebo jiného media od zdroje dále.

prouděním-předáváním kmitání z molekuly na molekulu v tekutině a plynné hmotě..

Jak je vidět,tam,kde jde o tepelné záření,sálání, lze využít ke zmenšení ztrát tepla odraz tepelného záření od kovových lesklých ploch.Pak paprsky pokračují po odrazu zpět a předávání energie pokračuje v opačném směru.ovšem v případě topného panelu,ten do stropu infrapaprsky(tepelné záření) nevyzařuje.Snad 1% se šíří vedením.Tam v podstatě kovová folie cestu teplu nezabrání.Zabránit tomu může jen určitá vrstva izolantu,která vedení přeruší.

JABRAKA

shaleman*
hodnocení

Takže jestli to chápu správně, pokud záření panelu směrem ke stropu je minimální, neměla by fólie v podstatě smysl? Je mi jasné, že komínově půjde teplo stropem stejně částečně pryč, šlo mi jen o ten panel, aby ztráta sálání při zahřátí panelu byla co nejmenší. Pokud se však jedná o nějakých pár procent, pokládám jakoukoliv folii vzhledem k cenám a času montáže za zbytečnou práci. Chápu-li vaši reakci správně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]