Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vápenná malta

Od: martin12* odpovědí: 5 změna:

Ahoj, jaký je správný poměr vápenné malty na omítání zdí? Jsou to 3 díly písku a 1 díl vápna (Čerťák - vápenný hydrát)?

A používá se ještě při větších vrstvách nějaké kamenivo, protože malta bude asi velmi jemná (v podstatě jako štuk)?

A s tím souvisí také poslední otázka. Omítka bude v podstatě jednovrstvá, tedy nahodí se vápenná malta a pak jen stočí dřevěným hladítkem?

doplněno 10.12.20 09:36:

Doplnění: Jde o omítky na vlhké zdivo chalupy.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Záleží také na písku. Já bych dal 3 lopaty písku, jednu lopatu hydrátu a jednu lopatu cementu. Pokud bude malta "hubená", tak přidat hydrát. Pro informaci, hubená malta nedrží na stěně. Některý zedník přidává ještě trochu písku "betoňáku", já jsem to ale nikdy nedělal a předělal jsem celý dům.

doplněno 10.12.20 09:45:

S vlhkým zdivem ale bude stále problém, pokud to neodizolujete.

martin12*
hodnocení

Je tam ten cement důležitý? Na opravy jedné stěny stodoly jsem používal pytlovanou vápenocementovou maltu a nad tím opraveným úsekem se mi udělal mokrý flek a přesně kopíruje opravený úsek. Cement prý dobře nepropouští vlhkost. Děda prý jednou za čas obouchal omítku na soklové části a znovu nahodil.

A písek použít betonku nebo maltový?

kenav

Pravy opak jak tam bude cement tak to vlhne ale je to pevnejsi.

asd1

Ano cement nepropouští vlhkost, ta pak ze zdiva neodvětrává skrz omítku, ale vzlíná výš - proto ty fleky nad opraveným místem. POkud to je venku a promrzáá, tak tu cementovou mráz odloupne od zdiva. = Cementu fakt málo nebo vůbec.. Každé vápno/ písek je jiné, míchá se to podle citu..

hodnocení

0x

Na vlhké zdiva patří sanační omítka.

Pro směs na zdění smíchejte písek, vápno a cement v poměru 4 : 3 : 1. Písek je plnivo, vápno je pojivo. Směs si nejdřív smíchejte v kolečku nasucho a teprve po důkladném promíchání přidejte vodu

--------

Malta vápenocementová

Směs hašeného vápna, cementu a říčního či kopaného písku v poměru 1:1:3 – 1:1:5, tedy 1 lopata vápna, 1 lopata cementu a 3 – 5 lopat písku.

zdroj: plný internet.

Jen s tím cementem opatrně, spíše méně, nežli více.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]