Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jaký je správný poměr vápenné malty na omítání zdí? Jsou to 3 díly písku a 1 díl vápna (Čerťák - vápenný hydrát)?
A používá se ještě při větších vrstvách nějaké kamenivo, protože malta bude asi velmi jemná (v podstatě jako štuk)?
A s tím souvisí také poslední otázka. Omítka bude v podstatě jednovrstvá, tedy nahodí se vápenná malta a pak jen stočí dřevěným hladítkem?
Doplnění: Jde o omítky na vlhké zdivo chalupy.
Záleží také na písku. Já bych dal 3 lopaty písku, jednu lopatu hydrátu a jednu lopatu cementu. Pokud bude malta "hubená", tak přidat hydrát. Pro informaci, hubená malta nedrží na stěně. Některý zedník přidává ještě trochu písku "betoňáku", já jsem to ale nikdy nedělal a předělal jsem celý dům.
S vlhkým zdivem ale bude stále problém, pokud to neodizolujete.
Je tam ten cement důležitý? Na opravy jedné stěny stodoly jsem používal pytlovanou vápenocementovou maltu a nad tím opraveným úsekem se mi udělal mokrý flek a přesně kopíruje opravený úsek. Cement prý dobře nepropouští vlhkost. Děda prý jednou za čas obouchal omítku na soklové části a znovu nahodil.
A písek použít betonku nebo maltový?
Na vlhké zdiva patří sanační omítka.
Pro směs na zdění smíchejte písek, vápno a cement v poměru 4 : 3 : 1. Písek je plnivo, vápno je pojivo. Směs si nejdřív smíchejte v kolečku nasucho a teprve po důkladném promíchání přidejte vodu
--------
Malta vápenocementová
Směs hašeného vápna, cementu a říčního či kopaného písku v poměru 1:1:3 – 1:1:5, tedy 1 lopata vápna, 1 lopata cementu a 3 – 5 lopat písku.
zdroj: plný internet.
Jen s tím cementem opatrně, spíše méně, nežli více.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.