Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poraďte, prosím, jak zlikvidovat velké množství odřezků polystyrénu. Dát takové množství k popelnici na odvoz je nereálné. Vzpomínám si, že v pořadu clever likvidovali polystyrén rozpuštěním v nějakém ředidlu či benzínu. Vzpomene si někdo, jak to prováděli?
Pěnový polystyren je poměrně dobře využitelný pro různé zásypy k izolaci stropů a dutin.Lze ho použít i k stavebním účelům,zamícháním s betonem z něj lze udělat desky s dobrou izolační schopností.Jsou i amatérské drtičky polystyrenu.
Lze ho pak využírt ke kypření půdy.
Pokud je tohoto materiálu opravdu velké množství,odeberou ho recyklační středicka.
JABRAKA
děkuji za odpověď. Bohužel stavební práce máme hotové, takže využitelnost polystyrénu pro tyto účely není. V naší vesnici recykl. středisko nemáme a v nejbližším městě nevím, zda mi ho odeberou v takovém množství, nejsem firma. Původně jsem ho chtěla využít na izolaci půdy, ale nakonec z tohoto řešení polystyrenem sešlo.
jsou firmy ktery by ho radi od vas vzali protoze se zabejvaji drcenim polystyrenu odkud jste? ja se zkusim poptat ja osobne foukam plystyren a nakupuji ho tak bych se mohl domluvit s nejakou firmou pobliz vas ale jinak jak je psano zainzerujte 1 kubik se pohybuje od 280kc
jsem od Zabreha na Morave. To se divim, ze firmy polystyren vykupuji... Kdysi jsme ho brali od znameho, ktery ma stavebni firmu a toto mel jako odrezky a ten sam rikal, ze je to pro nej odpad, ze ho musi likvidovat, ze nam ho rad da. Bohuzel na vyuziti na zatepleni pudy temito odrezky nedoslo, vyuzijeme jinou technologii. Na celou pudu by to nestacilo, co jsme prozatim navezli, ale na vyhozeni k popelnici je toho zase moc... Zkusim podat ten inzerat... Dekuji za rady.
nevim co jsi za blbce ze stavebnictvi asi nejsi nema cenu se rozcilovat to je pro vas bav se s blcem o sobote kdyz jde v patek na porazu nu což ale jak jsem psal drceny polystyren kdyz kupujete tak stoji kubik od 280 kc drceny ja ho foukam jako zatepleni a davame ho do betonu
zeptam se znameho, ktery nam kdysi ten polystyren daval, zda takto nyni polystyren likviduje (jako surovinu pro dalsi zpracovani ve stavebnictvi). KDysi nam rikal, ze je to odpad, ktery musi likvidovat a nema zadne vyuziti... Vic jak 5 let to neni, asi 4 nebo 3 roky to je, co mel polystyrenove odrezky jako odpad...
Na polystyrén funguje většina rozpouštědel, i benzín. Další otázka je, jak potom zlikvidovat výsledný produkt...
Děkuji za odpověď, nevzpomenete si, které rozpouštědlo použít? Zkoušeli jsme ředidlo 6005, rozpouštělo se to, ale velmi pomalu... V pořadu Clever jejich pokus proběhl daleko rychleji.
6005 je pouze doplňkové označení, k čemu ředidlo použít. Důležité je písmeno před číslem Olejové, Syntetické, nitroCelulózové...
pouzili jsme redidlo S6005, ale slo to hrozne pomalu, zkusime tedy nejake rozpoustedlo anebo ten toulen a pak ho pouzit napr. na nater kulu k plotu, to by slo
Ano, toluen, nebo ředidlo "C" (což je v podstatě aceton - můžete vyzkoušet na odlakovači na nehty), bude daleko rychlejší!
A pak vylít do záchodu? Pokud toho mají hodně tak aby toho acetonu koupili sud ...
Co budou dělat s tím "roztokem"? Slušná ekologická prasárna.
Odpovídám na dotaz jak zlikvidovat polystyrén.! A už v první reakci na tento dotaz jsem naznačil, že likvidace PST chemickou cestou je jednodušší, než likvidace výsledného produktu!
Hlavně ne do kontejneru na plasty, tam polystyren nepatří. Doporučuji ho odvézt do sběrného dvora, je to to nejlepší, co s ním můžete udělat.
Kde jsou vaše kontejnery?! Pokud je to blízko, rád tam občas něco s čistým svědomím přihodím, když to platí obec a následně se to zužitkuje...
Rozhodně lze využít rozpouštědla acetonového typu,perchloretylen,toluen.Benzin samotný ho nerozpustí.
Viděl jsem roztok v toluenu pužít jako dobré lepidlo,dal by se využít na lepení IPY hydroizolace, ale také na ředění asfaltových nátěrů dřeva,k použití do země-kůly,i k nátěrům plechových střešních krytin,nebo popraskaného eternitu.
Takže rozpustit v toluenu a uschovat pro pozdější využití do dobře uzavřených barelů.
JABRAKA
Benzín rozpustí. Kdysi dávno kamarád "motorkář" ztratil špunt od nádrže na nějakym Stadionu. Vyřezal si ho z polystyrénu a hrozně se divil, že špunt beze stopy zmizel. Pravda, asi ne beze stopy, ale tenkrát jsme rozbor výfukových plynů nedělali...
hop-e vy si asi sedíte opravdu na vedení Proč neporadíte pánovi naházet na hromadu a zapálit . . . je to stejně škodlivé pro ŽP jako používat nějaká nesmyslná syntetická ředidla . . . ach jo. Někdy je mlčeti zlato, víte . . .
.
Omlouvám se za spam, ale cituji sám sebe ob pár řádků... :
Odpovídám na dotaz jak zlikvidovat polystyrén.! A už v první reakci na tento dotaz jsem naznačil, že likvidace PST chemickou cestou je jednodušší, než likvidace výsledného produktu!
... a na vedení si opravdu nesedím, pro tuto polohu používán jinou část těla. Ale tu zase používám hlavně na sezení a ne na myšlení. Proto si myslím, že používání syntetického ředidla ekologii tolik neškodí. Samozřejmě by škodilo, kdybych ji potom spláchnul spolu s produktem mé sedací části těla tam, kam se tyto produkty běžně splachují. Ekologická likvidace ředidla je něco jiného než jeho použití!
ano, to bychom mohli zkusit ten toulen a nasledne ho vyuzit. Zkouseli jsme redidlo S6005 a to slo rozpoustet velmi pomalu. To bychom tu kupu rozpousteli mesic.
kdyz se tak vyznate v tech roztocich, tak na co vyuzit slivovici krome piti, te mame taky plno barelu... pit to nechci, bojim se cirhozy...
Když ke kubíku polystyrénu přidáte flašku trnkovice, tak máte po problémech s polystyrénem i kořaličkou!
mohu vas vsechny uklidnit, ze k ekologicke katastrofe nedojde. Manzel rozhodl, ze velke kusy prozatim ponecha pro pripadne dalsi pouziti (napr. zatepleni garaze) a nepouzitelne odrezky napytlujeme a az sleze snih a dostaneme se k voziku, tak to zkusi odvezt do sberneho dvora. Drive si tam ale zavolame, zda nam velke mnozstvi vezmou, nebot vim, ze napr. vetsi mnozstvi zarivek se musi taky dopredu hlasit...
No,použití roztoku na impregnaci dřevěných staveb,třeba boudy na zahradě,mohu jen doporučit,Mám s tím velmi dobrou zkušenost.Také jsme s tím zachránili 50 m drátěného orezlého plotu.
JABRAKA
to množství polystyrenu nebude asi zajimave pro firmu na odvoz na rozdrceni. Manzel to navazel vozikem za auto, nevim, kolik tech voziku presne bylo, ale na celou pudu by nam to nestacilo (puda ma asi 60 m2). Mel zajem jen o vetsi kusy polystyrenu, ale chlapi mu tam aniz by si toho vsiml, nahazeli i takove male odrezky, ktere ani na zatepleni pudy nejdou vyuzit...
u nas polystyren do tridenych plastu nepatri, nekolikrat na to obec upozornovala, ze polystyren se musi davat k popelnicim. Nechapu, ze nekde se do plastu polystyren dat muze a nekde ne. Ze by vetsi mesta to tridila a zuzitkovala a mensi mesta maji mensi sberne dvory, tak to nevybiraji s plasty? Tezko rict...
Plasty se dělí do velice široké skupiny materiálů a jejich zpracování při recyklaci je rozdílné.Pěnový polystyren obzvláště,vzhledem k dost velké změně objemu,která při roztavení probíhá.Proto je firmy,které plasty pro recyklaci odebírají,nerady odebírají.
Totéž platí i o výrobky z PVC.Ten zase obsahuje chlor,ten při recyklaci působí problémy.
JABRAKA
Zvláštní... bydlím na vesnici o 1000 obyvatel a do kontejneru na plasty u nás patří i polystyren...
Jinak se omlouvám za offtopic.
jak jsem psala vyse, to je vse hezke, co pisi na tech strankach, ale obec neustale upozornuje, ze polystyren jedine k popelnici ne do trideneho odpadu. To si pak docela protireci s temi strankami. Navic obec vyvazi tento trideny odpad do nejblizsiho mesta (do jejich sberneho dvoru), takze ani v nejblizsim meste urco neodebiraji polystyren s plasty... Jedine si zjistim, zda to tam vezmou solo polystyren, ale mame toho hodne... I zarivky jim clovek musi dopredu nahlasit, pokud se jedna o vetsi mnozstvi...
lidičky, stavebníci, otcové, polystryrem jedině na ekolikvidaci. Předat odborné firmě, oni ho předají k výrobě nového polyše.
27 km od Vás je výrobna EPS a rádi ho sdělají.
DCD Ideál Slavětín
Loc: 49°4026.865"N, 16°583.287"E
doplněno 07.02.10 21:55:jezdí po celé ČR, a co se s nimi domluvit?
Pane Milan klobouk dolů před všemi vašimi(nevěděl jsem jak to slovo vaše líp napsat) všeobecnými znalostmi..
Jsem tady na fóru necelý měsíc ale vy toho znáte opravdu HODNĚ!
lujsi, děkuji za pochvalu, ale více mě vadí, co ještě nevím. Všimněte si, že se nevyjadřuji ke zbraním, zvířatům, počítačům...
Milane,kluci tě chválí,ale já ti musím oponovat,to víš,my plastikáři.Ten polystyren se na zpracování na stejný výrobek už použít nedá.Jen rozdrtit a použít jako drcené kuličky.
JABR
Jardo, byl jsem ve fabrice a viděl jsem to jak to funguje. Kdysi jsem to zde i popsal. Podle druhu a použití polyše se přidává tento recyklát do oběhu. Od 10 do 50%.
Žádný nový výrobek z EPS není 100% z nové suroviny.
Kdo nevěří, ať tam jede.
Jedině,kde by se to mohlo dělat,Jsou tvarovky na balení zboží.Do bloků.které se pění na zateplení,to technologicky nejde.Strašně to komplikuje výrobu a ovlivňovalo by to i kvalitu.To si žádný technolog nedovolí.Pokud se jedná o vytlačování profilu,nebo extrudaci,tam by to možná šlo,ale stačí si představit,zamíchat drť z pěnovéhoPS a polymerát,(to jsou 1 mm tvrdé kuličky.a homogenně zamíchat,to vůbec nejde,já bych takový materiál nechtěl ani zadarmo.Musí mít pak každý kousek jiné vlastnosti.To je nemyslitelné.
JABRAKA
já to viděl na vlastní oči ve firmě dcd-ideal.cz/...
celou výrobu od suroviny až po blok 1,2x1,2x4000cm!
doplněno 12.04.10 17:06:rozměry jsou 1,2 x 1,2 x 4 metry, omlouvám se za překlep.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.