Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová kamna s teplovodnim Vyměnikem

Od: rick* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat na názor ohledně vytápění domu s krb. kamny s tep. vyměnikem... Máme rekonstruovaný dum, který vytápíme plynovym kondenzačním kotlem a jako sekundarni toppeni máme krbová kamna s akumulací cca na 4-5 hodin. Bohužel při rekonstrukci jsme nepočírtal že zůstanu někdy na pernamentním home office takže mi toto řešení zdálo OK. Krbová kamna vytopí dvě místnosti a část chodby, ale za cenupřetopení místnosti kde se krb nachází... Chci se tedy zeptat myslíte si že je ekonomicky výhodné pořídit jiná krbova kamna s te. vyměníkem?.. Rád bych takto vytápělěl celý dům, když by netopil krb přeplo by se to nazpět na plyn...

Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendad
hodnocení

2x
Buďte rad co máte. Ty peníze co by jste do toho vrazil, dejte raději do zateplení. To zvýší celkovou pohodu. Topení v krbovkach má být pro radost, nikoliv otrocina a nutnost aby se vám to takzvaně rentovalo.

hodnocení

0x
Pokud máš za barákem kus svýho lesa, tak se to rozhodně vyplatí.
rick*
hodnocení

Ano, mám dřevo zdarma... :)

Vyplatí se to pouze za předpokladu dřeva zdarma...a další velmi podstatné věci, a tou je, že si svého času ceníte velmi málo.

Ale je to jistě každého věc.

Tak směle do toho. Taky to tak mám. Zatopím v krbu, když stoupne trochu teplota vody v krbu tak termostat zapne čerpadlo a vypne plyn.
rick*
hodnocení

A jaké jsou cca náklady na tuto úpravu? předpokládám nová krbová kamna a nějaké úpravy u plynového kotle?

To se zeptej topenáře, zač to udělá.
asd1

Martin s tim časem to je otázka, dělat dřevo a topit v kamnech nemusí být ztráta času, ale využitý čas (štípání dřeva ukklidňuje, ušetříš za fitko apod.)

Tazetel musíš správně výbrat poměr výkonu do vody/ vzduchu a rozumnou kvalitu. Vyřešit dehtování výměníku/ komína (předehřev zpátečky; kotlový a radiátorový okruh, příp. aku nádrž) a ochranu proti přetopení (oběh samotíží, dochlazovací smyčka..) Hodně topenářů to neumí, udělaj to blbě a jdou pryč. Opravdu dobře udělaných je tak 10% realizací a to jsem ještě optimista.. Často investice ca 100k a blbě to topí, kouřovod se drbe od dehtu jednou týdně, za 5 let prohnije výměník apod.

Samotné napojení na stávající rozvod neni nic složitého, není problém aby to jelo automaticky (zatopíš = plyn se sám vypne a naopak kamna dojedou a samo to přejde na plyn)

asd1: jistě, brát se to dá z různých úhlů pohledu. Ale není to jen štípání dřeva, ale i zatápění, přikládání, čištění...doprava dřeva atd. Ale to si musí každý zvážit sám.

Přesně tak - já do loňska topil v kotli dřevem a divil jsem se proč v zimě nestíhám nic udělat. Ale pak jsem si spočetl - denně strávím u kotle 3/4 hodiny x cca 250 dní topná sezona = 187 hodin, což je lehce přesčasový plnohodnotně pracovní měsíc. Tj k nákladu na dřevo by se měla připočíst měsíční výplata kotelníka. A to ještě nemluvím o nutnosti dřevo zpracovat , naštípat, uskladnit atd plus náklady na pilu, štípačku... Ano někdo může argumentovat - pro mne je to příjemný relax. Já se třeba také nebráním např naštípání sekerou. Ale jinak mám "užitečnější" práci - jak placenou, tak koníček na který potřebuji čas ... a to je ta nejcennější komodita a tudíž se mi nechce jej tratit na chození ke kotli, nošení dřeva ke kotli, čištění kotle, zatápění, v případě krbových kamen úklid v obýváku atd

asd1

Někdo je denně 3/4 hodiny u kotle, jiný zase 4x týdně jede na hodinu do fitka a ještě za to platí - fyzickou námahou se udržuješ v kondici, možná tě to nebaví, ale smysl to má. Navíc tazatel má plyn, tak si kdykoliv může říct "dnes se mi nechce" netopit a jít se třeba klouzat, nebo si jen večer zatopit v krbu u televize pro pohodu..

Tozatel - pokud teplovodní tak to udělat pořádně (předehřev zpátečky, kvalitní kamna), jestli kompromisy tak radši jen klasika bez výměníku. Zmrskaný teplovodní výměník je za trest (a to nepočítám náklady)

hodnocení

0x

Pokud´ se to udělá dobře tak je to super. Když pracuješ z domova tak trošku pohybu neuškodí. Dříví máš zadarmo tak co řešit.Myslím ,že do 5 let máš tu investici zpátky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]