Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat na názor ohledně vytápění domu s krb. kamny s tep. vyměnikem... Máme rekonstruovaný dum, který vytápíme plynovym kondenzačním kotlem a jako sekundarni toppeni máme krbová kamna s akumulací cca na 4-5 hodin. Bohužel při rekonstrukci jsme nepočírtal že zůstanu někdy na pernamentním home office takže mi toto řešení zdálo OK. Krbová kamna vytopí dvě místnosti a část chodby, ale za cenupřetopení místnosti kde se krb nachází... Chci se tedy zeptat myslíte si že je ekonomicky výhodné pořídit jiná krbova kamna s te. vyměníkem?.. Rád bych takto vytápělěl celý dům, když by netopil krb přeplo by se to nazpět na plyn...
Díky
Vyplatí se to pouze za předpokladu dřeva zdarma...a další velmi podstatné věci, a tou je, že si svého času ceníte velmi málo.
Ale je to jistě každého věc.
A jaké jsou cca náklady na tuto úpravu? předpokládám nová krbová kamna a nějaké úpravy u plynového kotle?
Martin s tim časem to je otázka, dělat dřevo a topit v kamnech nemusí být ztráta času, ale využitý čas (štípání dřeva ukklidňuje, ušetříš za fitko apod.)
Tazetel musíš správně výbrat poměr výkonu do vody/ vzduchu a rozumnou kvalitu. Vyřešit dehtování výměníku/ komína (předehřev zpátečky; kotlový a radiátorový okruh, příp. aku nádrž) a ochranu proti přetopení (oběh samotíží, dochlazovací smyčka..) Hodně topenářů to neumí, udělaj to blbě a jdou pryč. Opravdu dobře udělaných je tak 10% realizací a to jsem ještě optimista.. Často investice ca 100k a blbě to topí, kouřovod se drbe od dehtu jednou týdně, za 5 let prohnije výměník apod.
Samotné napojení na stávající rozvod neni nic složitého, není problém aby to jelo automaticky (zatopíš = plyn se sám vypne a naopak kamna dojedou a samo to přejde na plyn)
asd1: jistě, brát se to dá z různých úhlů pohledu. Ale není to jen štípání dřeva, ale i zatápění, přikládání, čištění...doprava dřeva atd. Ale to si musí každý zvážit sám.
Přesně tak - já do loňska topil v kotli dřevem a divil jsem se proč v zimě nestíhám nic udělat. Ale pak jsem si spočetl - denně strávím u kotle 3/4 hodiny x cca 250 dní topná sezona = 187 hodin, což je lehce přesčasový plnohodnotně pracovní měsíc. Tj k nákladu na dřevo by se měla připočíst měsíční výplata kotelníka. A to ještě nemluvím o nutnosti dřevo zpracovat , naštípat, uskladnit atd plus náklady na pilu, štípačku... Ano někdo může argumentovat - pro mne je to příjemný relax. Já se třeba také nebráním např naštípání sekerou. Ale jinak mám "užitečnější" práci - jak placenou, tak koníček na který potřebuji čas ... a to je ta nejcennější komodita a tudíž se mi nechce jej tratit na chození ke kotli, nošení dřeva ke kotli, čištění kotle, zatápění, v případě krbových kamen úklid v obýváku atd
Někdo je denně 3/4 hodiny u kotle, jiný zase 4x týdně jede na hodinu do fitka a ještě za to platí - fyzickou námahou se udržuješ v kondici, možná tě to nebaví, ale smysl to má. Navíc tazatel má plyn, tak si kdykoliv může říct "dnes se mi nechce" netopit a jít se třeba klouzat, nebo si jen večer zatopit v krbu u televize pro pohodu..
Tozatel - pokud teplovodní tak to udělat pořádně (předehřev zpátečky, kvalitní kamna), jestli kompromisy tak radši jen klasika bez výměníku. Zmrskaný teplovodní výměník je za trest (a to nepočítám náklady)
Pokud´ se to udělá dobře tak je to super. Když pracuješ z domova tak trošku pohybu neuškodí. Dříví máš zadarmo tak co řešit.Myslím ,že do 5 let máš tu investici zpátky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.