Nejste přihlášen/a.
dobrý den, prosím o radu, jak se brousí dřevo aby bylo úplně hladké? chtěl bych si v koupelně položit umyvadlo na opracovanou fošnu. jak brousit a jak a čím lakovat prosím? do jaké až zrnitosti šmirgl?
postup je že přebrousit, navlhčit, nechat uschnout,,,,,, přebrousit, navlhčit, nechat uschnout atd?
děkuji za rady
Tak. já jen přidám, že brousit po letech (vlákně) nikoliv napříč. Napouštěl jsem řidkým šelakem, jemně přebrousil, potom zatáhl póry šelakem s pemzou pucvolem několikrát rozmýval na dokonalou hladkost a teprve potom lakoval. Od šmirglu a nesprávného broušení jsou viditelné fleky. Otec truhlář mne lecčemu vyučil co a jak. Takové posupy se dnes rovněž používají. starý nábytek, hudební nástroje...)
Dřevo se brousí brusným papírem. Pokud chceš odebírat více materiálu, tak vezmeš hrubý, pokud chceš dřevo vyhladit, tak vezmeš jemnější.
Ale nevidím důvod proč brousit dřevo úplně do hladka, když potom dřevo nalakuješ.
Já bych dřevo obrousil jemným brusným papírem a pak bych si dal záležet na provedení lakování. Každou vrstvu laku musíš nechat pořádně zaschnout a (kromě poslední vrstvy) zdrsnit jemným brusným papírem. Ten zároveň srovná povrch laku, takže každá následující vrstva bude vypadat lépe.
Jaký lak použít, to záleží na zatížení a podmínkách v koupelně a asi i na druhu dřeva. O tom se zkus poradit v prodejně barvy laky.
Chce to mimo jiné kvalitní nářadí, kvalitní dřevo, cit v ruce, atd. Zkuste se podívat jak Japonci umí spojovat dřevěné díly
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.