Nejste přihlášen/a.
dobry den. pri zapojeni lustru jsem zjistil ze do modreho a cerneho kabele jde faze. je to shodiste s tremi vypinaci.netusim co s tim.
5x
Určitě řešit s elektrikářem, na modrém drátu nesmí být fáze. Je však otázka, jak jste zjisil ten fakt o dvou fázích. Tím chce říct, že jste na svorkách objmky naměřil 400 VAC?
Není možné aby tam bylo 400V jestliže je ovládání pomocí schodišťového vypínače. Zřejmě vzal fázovku a "naměřil" na nich fázi. Kdyby vzal vadasku tak by bylo hned jasno...
No s tím ,,není možné´´ bych byl opatrný, protože už jsem zažil různé elektrikářské čuňárny a tazatel píše o dvou fázích.
Proto jsem psal, ať si dotyčný změří to, čemu říká dvě fáze. Skutečnost totiž pak může být ,,trošku´´ jiná.
václav - fázovka v ruce laika je k ničemu a zkoušečka přes nulák musí ukazovat 230V. Dvě fáze by byly, když zkoušečka ukazuje 400V.
0x
Správně zapojit.
Jak si zjistil, že je tam fáze? Změř oba proti nuláku v nejbližší zásuvce (žárovkou nebo testem na napětí, ne doutnavkou přes sebe)
doplněno 06.12.20 13:11:
Kolik je celkem světel na tom obvodě těch schodišťáků? Neteče ti náhodou fáze přes jiné žárovky (což je normální, pokud je zhasnuto).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.