Nejste přihlášen/a.
dobry den. pri zapojeni lustru jsem zjistil ze do modreho a cerneho kabele jde faze. je to shodiste s tremi vypinaci.netusim co s tim.
Určitě řešit s elektrikářem, na modrém drátu nesmí být fáze. Je však otázka, jak jste zjisil ten fakt o dvou fázích. Tím chce říct, že jste na svorkách objmky naměřil 400 VAC?
Není možné aby tam bylo 400V jestliže je ovládání pomocí schodišťového vypínače. Zřejmě vzal fázovku a "naměřil" na nich fázi. Kdyby vzal vadasku tak by bylo hned jasno...
No s tím ,,není možné´´ bych byl opatrný, protože už jsem zažil různé elektrikářské čuňárny a tazatel píše o dvou fázích.
Proto jsem psal, ať si dotyčný změří to, čemu říká dvě fáze. Skutečnost totiž pak může být ,,trošku´´ jiná.
václav - fázovka v ruce laika je k ničemu a zkoušečka přes nulák musí ukazovat 230V. Dvě fáze by byly, když zkoušečka ukazuje 400V.
Správně zapojit.
Jak si zjistil, že je tam fáze? Změř oba proti nuláku v nejbližší zásuvce (žárovkou nebo testem na napětí, ne doutnavkou přes sebe)
Kolik je celkem světel na tom obvodě těch schodišťáků? Neteče ti náhodou fáze přes jiné žárovky (což je normální, pokud je zhasnuto).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.