Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se odlepila dlažba

Od: 10martin odpovědí: 10 změna:

Zdravím všechny zkušené stavaře.

Před časem jsem svépomocí položil dlažbu na podlahu ve sklepě, která se mi postupem času odlepila a vyboulila, viz foto. Popravdě celou podlahu jsem dělal tehdy poprvé, neměl jsem to nijak dokonale položené, ale takto katastrofální výsledek jsem opravdu nečekal.

Dlažba je na svém místě už 6 let. Původní povrch podlahy byl hrubý beton natřený silnou vrstvou epoxidové barvy. Barvu nešlo nijak odstranit a lepit dlažbu rovnou na ni jsem si netroufl. Proto jsem beton odsekal do hloubky 2- 3 cm, pečlivě vymetl a zalil samonivelační hmotou. Po 3 týdnech zrání jsem postupně nalepil dlažbu nejobyčejnějším lepidlem a nakonec zaspároval.

Dlažba byla v pořádku asi 1 rok, potom se začaly objevovat duté zvuky, nadzvedávání některých dlaždic a drolení spár až do stavu na fotce. Nevím, kde se stala chyba, sice beton pod samoniv. hmotou byl vlhký, taky byl vlhký i povrch samoniv. hmoty před pokládkou dlažby. K plnému vyschnutí by ale kvůli špatné hydroizolací podlahy nikdy nedošlo. Z fotek je vidět, že k odlepení došlo mezi lepidlem a samoniv. hmotou, která má nyní na poklep dutý zvuk a je překlapivě měkká - lze do ní rýt třeba plastovou lopatkou.

Plánuju vše vybourat, hrubý beton vyrovnat potěrákem, nechat řádně vyzrát a pak lepit dlažbu. Nerad bych to ale zkazil podruhé!

Díky za každou radu.

Proč se odlepila dlažba
Proč se odlepila dlažba #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kuchtik00*
hodnocení

4x

Ahoj,

tipnul bych si, že šlo o nivelačku na bázi sádry (vlastně něco jako anhydrid), ne na cementovém základu. Je jich překvapivě hodně, u některých si to člověk ani nepřečte na pytli.. Logicky to pak ve vlhku nemůže dlouho vydržet. Navíc sádra "tahá" vodu z podkladu ještě víc, ale zeshora je to zavřené dlažbou..

Nivelačka pod dlažbu je skoro nesmysl, po normálním vyrovnání betonu stačí na dorovnání drobných nerovností lepidlo pod dlažbou.

Špatná hydroizolace je problém, ale pokud budou veškeré hmoty na bázi cementu, nemělo by to dělat potíže kromě zbarvování spárovačky a případných výkvětů na ní..

No nevím, jak to myslíte, ale nivelačka na bázi cementu na podkladu bez hydroizolace udělá to samé! A "drobné" nerovnosti po odsekání betonu do hl.2-3 cm rovnat lepidlem je nesmysl!

kuchtik00*

Nivelačka na bázi cementu rozhodně dodatečně nezměkne vlivem vlhkosti, to je nesmysl. Cement tvrdne i pod vodou, dokonce mu v tom voda i pomáhá!

Rovnat lepidlem 2-3cm je samozřejmě blbost, ale to jsem nepsal. Psal jsem, že na NORMÁLNĚ SROVNANÝ BETON, tedy klidně i jen připojený potěr jako v tomhle případě, je nivelačka pod dlažbu zbytečná a za tím si stojím.

Lépě čti.

jabraka*

Samozřejmě!

hodnocení

1x
Hlavne tam chybi hydroizolace, nater penetrace nivelacky po vyzrani a vyschnuti a flexibilni lepidlo. A jak kolega pise kolega drive, pouziti sadrove nivelace.

Použití sádrové nivelace není chyba. Tak jako i cementová vyžaduje suchý vyzrálý podklad!

hodnocení

1x

Podle vašeho nastíněného postupu v závěru to zkazíte podruhé!

Největší chyba je lít nivelačku na podlahu, která je vlhká - dle map na zdech vám chybí hydroizolace. Na to se zaměřte, jinak nemá cenu dávat nivelačku ani dlažbu. Musíte začít od základu, od toho hlavního, co to způsobuje. Že jste nepoužil flexibilní lepidlo je také chyba ale ne tak veliká. Ve vašem případě bude praktické použít hydroizolační stěrku ale pozor! Musíte tam dát cca 2mm , berte např. od firmy PCI - Seccoral 1K, ne ty koupelnové nátěrové pod obklad, jinak to dojebete zase.

Proč se odlepila dlažba #3

10martin
hodnocení

Díky za názory,

ještě mám dotaz k té hydroizolační stěrce - předpokládám, že by měla být aplikována až na nový, vyzrálý betonové potěr. Po odstranění samonivelační hmoty získám opět hrubě osekaný beton - na něm by se stěrka aplikovala jen těžko, ani by se nedala docílit rovnoměrná tloušťka vrstvy. Navíc teď zvažuju nechat ten beton jako finální povrch a dlažbu realizovat až výhledově.

Ještě k té vlhkosti na stěnách: při té opravě před 6 lety dam byla dána sanační omítka, která drží bez problémů. Ostatní stěny ve sklepě ze stejné doby výstavby jsou úplně suché. Za stěnou (na fotce z rohu doprava) je septik, ze kterého nejspíše také nějaká vlhkost vzlíná. Septik už dávno neplní svůj účel, nejsou v něm splašky, jen jím protéká dešťová voda. Proto než začnu s opravou podlahy, v kanalizaci septik překlenu, vyčerpám, a nechám několik měsíců vyschnout.

Stěrku je nejlépe provést na rovný suchý podklad, třeba srovnaný cementový potěr. Na hydroizolační stěrku pak rovnou lepidlo a dlažbu. pokud to necháte zatím bez dlažby, stěrka nemůže zase být jako finální povrch.

Co se týče překlenutí septiku, je třeba to provést trvale, aby ho žádná voda nezavodňovala. A pokud se voda ze septiku dostala do zdi, tak se tam dostane i zemní vlhkost. Z toho vyplývá, že samotná sanační omítka nestačí a budete muset tu kapilaritu ve zdi přerušit jiným dodatečným hydroizolačním opatřením

jabraka*
hodnocení

0x

Pro nalepení dlaždic není nivelačka potřebná.Lepidlo si podklad samo vyrovná,jen je potřeba měnit tloušťku lepidla.Dlažbu a její rovinnost latí kontrolovat nahoře.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]