Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Piezoelektrický zapalovač pl.sporáku

Od: honzaferda® odpovědí: 9 změna:

Již před mnoha lety jsem přivezl z NDR piezozapalovač na plynový sporák. Dosud jsme ho používali, ale teď je již tak opotřebovaný, že by si zasloužil jít do důchodu. Na webových stránkách jsem hledal, ale nacházím samé piezozapalovače s plamínkem. Tento zapaloval vlastní jiskrou. Nevíte někdo kde bych něco podobného koupil? Děkuj za radu.

Posílám obrázek.

Piezoelektrický zapalovač pl.sporáku

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

tam se může opotřebovat jen mechanika, což by znamenal rozebrat a vyladit , asi ohlodaný zub spouštěče, tak přibrousit. Jinak na piezo měniči se němá co pokazit, tan buď jiskru dá, nebo ne..a k tomu potřebuje ráz...což asi mechanika už nezvládá. Myslím že ttohle se nedělá ale nedám za to ruku do ohně, třeba někdo ví, kde shnat..

Tam nebyl zub, to nebyl nárazový systém - ta piezokeramika se ohýbala. A právě v uchycení a pérkách bych viděl po delší době problém.

hodnocení

0x

Tady jeden je. Na tuzkovou baterii. kozacek.cz/... a tady bez baterie sandi.cz/...

daniela1
hodnocení

0x

Něco hodně podobného zapalovači na fotce i zapalovači tady ( vesely-kutil.cz/... ) jsem koupila asi půl roku zpátky v železářství, když ho měli náhodou v akci.

Z vlastní zkušenosti ale musím dodat, že i když na krabičce byl napsaný, zemní plyn se mi s ním vůbec nepodařilo zapálit. Tak nevím, možná jsem dělala něco špatně, propan-butan chytal normálně.

Po něm jsem koupila bateriový Tescoma, ten funguje skvěle. tescoma.cz/... Jenom tedy ta baterie, které jsem se chtěla původně zbavit, no.. :)

doplněno 04.12.20 16:34:

atobchod.cz/...

hm*
hodnocení

0x

Hlavně ten starý nevyhazovat, jestli ještě funguje!

Před časem jsme si pořídili taky piezo bez plamínku. Nevydržel snad ani půl týdne. On ten zemní plyn nějak víc izoluje. Na vzduchu ten zapalovač ještě dával jiskru dobrou, ale po strčení "do plynu" ne. Zajiskřil jen tehdy, když se podařilo vytvořit jiskru zřejmě úplně na kraji toho plynového "mraku". No a po několika hodně málo dnech se v něm prorazilo vinutí transformátorku a jiskra pak létala jen mezi závity a ne venku v jiskřišti. No a tím skončil.
Před ním jsme měli několik plamínkových a po něm už jen sirky. Osvědčily se zdaleka nejlépe.

Jestli se Vám prorazilo vinutí transformátorku, tak to nebyl zapalovč piezoelektrický. V něm žádný trnsformátorek není.

Mám tenhle zapalovač dodnes na chatě a funguje spolehlivě. Tam je teda na propan-butan, ale v minulosti spolehlivě zapaloval i běžný zemní plyn v paneláku.

hodnocení

0x

Jooo, tohle byl vynikající dederonský výrobek, také jsme ho přivezli a dlouhá léta používali.

hodnocení

arne1: přesně tak. Piezokrystal je zalisován v silonovem pouzdře a to je prasklé. Proto již odmítá spolupráci.

hodnocení

0x
A co vadí ten plamínek? V Polsku na tržnici mají piezo zapalovače za 30kč a když dojde propan tak na něm taky žádný plamínek není ale jiskru dává dál takže když strčíš špičku k hořáku škrtne ti taky. Já to mám ke krbu, tak holt musím plyn plnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]