Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sněží do komína, vadí to?

Od: sykorka* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, vrtá mi hlavou taková otázka - bydlím ve starém domku, topilo se kamny... přešla jsem na topení plynem, ale komín zůstal - tak mě napadá, když sněží nebo prší a padá to do komína, který už nevysušuje topení, nebude se od něj šířit vlhko?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Mám v domě 36 nepoužívaných zděných (nevyvložkovaných) komínů, cca 20 m vysokých. Zakrytý není ani jeden. Za posledních cca 40 let, co se v nich netopí s nimi žádný problém nebyl. Nikde nic neprosakuje, žádné fleky se nikde nedělají.

hodnocení

2x
Tak komín na plynový topení by měl být vyvložkovaný. Nerezem. Tomu to nevadí.
Navíc není problém dát na komín napoleona.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud máte komín vyvložkovaný, kolem vložky utěsněný a vložku ukončenou stříškou, tak to nevadí. Pokud topíte plynem do komína bez vložky (což není dovoleno), tak to už nevadí, protože komín zničí zplodiny z plynu (udělají se černé fleky na omítce - tzv. rakovina zdiva). Zdravím!

doplněno 04.12.20 12:08:

sykorka - v tom případě to vadí a vlhkem se bude odlupovat omítka v komíně. Já jsem nepotřebný komín zazdil (jenom nahoře).

janm*
hodnocení

2x

Hezký den

Že komín nemá stříšku vůbec nevadí, ale klidně si ji můžete nechat udělat, pozor na to že stříška musí být umístěna ve správné výšce jinak může srážet omezovat tah.

04.12.20 11:48
hodnocení

1x

Bude.

makk
hodnocení

1x

Sníh tolik nevadí, spíš déšť. Když se komín používal, tak se vysoušel topením, chtělo by ho to zakrýt např. plechovou stříškou (klidně ho jí i ucpat, když se nepoužívá).

sykorka*
hodnocení

nene, od plynového kotle mám samostatný komínek, tenhle komín je původní, teď už nepoužívaný... a právě že žádnou stříšku nemá...

doplněno 04.12.20 12:32:

do starého komína mám vyvedené krbovky, které jsem si nechala pro případ nouze nebo radost z živého ohně... co byste mi poradili? jednou měsíčně zatopit v kamnech, nebo mám nechat udělat nad komínem stříšku? v problematice komínů se nevyznám, jsem holka z města, ale u starých domů nikde v okolí žádné stříšky nevidím, v létě tam přece musí pršet, ne?

ben®

sykorka - nechte si na komín (hlavně pevně) přimontovat hezkou širokou stříšku, protože tam prší hlavně v létě, kdy topit nebudete. Jak už zde psal kolega, tak pro Vás je vhodný typ Napoleon.

google.cz/...

sykorka*
hodnocení

děkuji moc za radu :)

Každý komín musí mít komínovou hlavici, to je ta část, která je zpravidla zhotovená z betonu s mírným spádem. Jako každé pórovité stavivo je to povrch nasákavý, který časem může prasknout, v havarijním stavu pak i spadnout na střechu. Ty plechové stříšky pak zamezují to nasáknutí betonu a prodlužují tak životnost komínu. Nejhorší pro komín je zima, neboť prochází zmrazovacími cykly a to je pro jakékoliv stavivo špatné.

Další variantní řešení je pouze nátěr hydrofobizačním prostředkem (odpuzuje vodu) . Vydrží několik let. Pak je třeba nátěr obnovit. Povrch pak zůstává nenasákavý a prodlužuje se jeho trvanlivost

berger*
hodnocení

0x

Vůbec bych se tím nezatěžoval. Slušně postavený komín má tah,takže předpokládám,že nahoře z něj proudí vzduch. Jak se tam normální déšť a sníh dostane? Myslím,že by to dal možná přívalový déšť,ale pokud se občas topí,nevidím problém. A zajímá mě - ty stříšky - jaký mají vliv na tah komína? Co dělají s dehtem? Zachytávají ho a svádějí na zdivo komína a na střechu? Já stříšku nemám a v komíně je sucho.

bg

Komín táhne jen pokud není dole ucpaný... pokud je stará zděř zaslepená, nemá kudy táhnout si z obydlí vzduch a provětrávat se. Ale dal by se tak určitě využít, místo víčka dát mřížku a nechat ho, ať provětrává dům. Pokud tedy není nějak extra těsný, pak nebude mít odkud si ten vzduch nasávat. Další problém může být při používání digestoře s odsáváním ven - ta tah komína "přetáhne" a naopak tou mřížkou bude sát vzduch dovnitř. Těžko radit takhle obecně, když nevíme celkovou situaci. Já bych ale stříšku dal, i pokud bych ho používal jen na ventilaci.

berger*

Ale vždyť píše,že tam má zabodlá kamna...

hodnocení

0x

Nejlepším řešením u nevyužívaného komínu je jeho ubourání pod střechu, zazdění a doplnění krytiny. Poté je s komínem klid, co se týče jeho údržby

berger*
To neklapne,píše - do starého komína mám vyvedené krbovky, které jsem si nechala pro případ nouze nebo radost z živého ohně
janm*

Ubourat zasypat zkrátka "zneškodnit" nevyužívaný komín je právě to nejhorší řešení, protože se nesčetněkrát stává že se změní majitel nebo potřeba najednou je komín potřeba a "není"... Znovu zprovoznit komín je po opravě nebo úpravě možné, byl-li ale zasypán ubourán apod., je to pak téměř nemožné. Hromada budov má nevyužitý a nezakrytý komín a ničemu to nevadí...

111®
hodnocení

0x

já si myslím, že když to nevadilo předkům, nemuselo by to vadit ani vám...

milankrnovsky
hodnocení

0x
Asi záleží na konkrétním místě. Nicméně když jsem se nastěhoval do nového starého domu, tak se tu 7 let nepoužíval komín a taky je bez stříšky ale vložkovanej. Je vlastně u obýváku a tam ta zeď byla vlhká a loupala se. Když jsem štukoval, tak katastrofa. Nakonec se povedlo ale dobrej měsíc ze zdi smrděl komýnový smrad. Teď jím topím a v pohodě to proschlo. Jde o to, že dole jak se vybýrají saze, tak tam teklo a jak se netopilo v něm, tak to šlo do zdí. Takže za mně to určitě přiklopit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]