Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojler - pojistný ventil - netěsnící přechodka

Od: akryl odpovědí: 22 změna:
Dobrý den,
odkapává mi voda z místa pod bojlerem, kde přechodkou (zřejmě s převlečnou maticí) vstupuje potrubí se studenou vodou do pojistného ventilu. Lze matici dotáhnout? Jakým těsnícím prostředkem je uvnitř matice provedeno utěsnění - pryžovým kroužkem? Nebo bude nutno přechodku měnit - ale jak? Připadá mi, že je napevno spojena sa spodní přívodní PPR trubkou - je tomu tak? Jakým způsobem případně vypustím bojler, který není opatřen výtokovým ventilem? Předem velice děkuji za rady.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

peter*
hodnocení

0x

Foto by dost pomohlo. V principe bojler, ak nedostane vzduch do vystupnej rury s teplou vodou, nevytecie cez privod studenej alebo bude len trochu kvapkat. Tesnenie moze byt rozne, guma, fibrove, klingerit ...

asd1
hodnocení

0x

Obecně dotáhnout jde, ale často jak pohneš s matkou tak to začne místo kapání stříkat *smich*

Boiler pro výměnu těsnění vypouštět nemusíš, pokud nemá "díru" tak do něj nemůže vzduch, tj. voda nevyteše ale jen trochu žbluňká a stačí hadr a kýbl.. Hodí se kuželová zátka třeba z klacku - odpojíš šroubení a zazátkuješ, pak máš klid na přemýšlení co s tiim a na výměnu těsnění, nakonec vytáhneš zátku a hned to zavřeš šroubením..

111®
hodnocení

0x

je tam neco takového?

Bojler - pojistný ventil - netěsnící přechodka
Bojler - pojistný ventil - netěsnící přechodka #2

akryl
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Foto jsem přiložil, bohužel nebylo zveřejněno. Zkouším pro ilustraci přiložit znovu. Pokusím se o opravu bojleru dle zveřejněných rad.

Bojler - pojistný ventil - netěsnící přechodka #3
asd1

Když to budeš dotahovat, tak si přidrž ventil aby se neprotočil, a je dobrý aby pomocník přidržel i plastovou trubku (taky proti pootočení, aby pak potrubí nebylo napružený)

A počítej že to při pohnutí matkou může začít stříkat.

Moderní ekotěsnění se musí po montáži několikrát dotáhnout - po týdnu, po měsíci.. Sedají a a i při utáhnutí na krev časem povolí.. Zlatej Klingerit.

111®
hodnocení

0x

tam je plochá guma pro holandské šroubení 1/2",možná že 3/4"

doplněno 03.12.20 16:30:

vyhoví ti tam i fibr, to je takový to hnědý papírový, to nacucne a zvětší rozměr a dotěsní..

"holandské" šroubení je něco úplně jiného, tohle je klasické radiátorové

akryl
hodnocení

Děkuji za rady. Mám ještě poslední otázku.

Poloha páčky na pojistném ventilu se dá měnit - boď kolno nebo rovnoběžně ke směru proudění vody (kontrola odpouštění vody z ventilu se neděje otáčením páčky, ale jejím nadzvednutím)
Nevíte prosím někdo, zda změna polohy natočení páčky u pojistného ventilu dle přiložené fotografie znamená navíc i změnu funkčnosti ventilu následovně?
1) Páčka rovnoběžně se směrem proudění vody = ventil funkční.(reaguje na přetlak vody)
2) Páčka v poloze kolmo ke směru proudění vody = ventil nefunkční (nereaguje na přetlak vody)
Děkuji za odpověď.

111®

na to ti už odpověděli v kutilské poradně

akryl
hodnocení

Právě, že tam jsem odpověď nepochopil. Odpovídající kolega si to tam trochu popletl - ventil na fotografii považoval za uzavírací ventil. Je to ale pouze pojistný ventil. Uzavírací ventil je níže na tomtéž potrubí, ale již mimo fotografii. Poloha červené páčky pojistného ventilu na fotce rozhodně neznamená, že by byl uzavřen přívod vody do boileru, voda tam v pořádku proudí. Může (nebo nemusí) znamenat ale vypnutí a zapnutí funkčnosti pojistného ventilu (tedy zda reaguje či nereaguje na změnu tlaku v potrubí). Předem děkuji za odpověď.

111®
hodnocení

0x

páčka souběžně s osou ventilu je ventil funkční, napříč je funkce blokována, pozvednutím se provede kontrola...funkce..případně propláchnutí..

akryl
hodnocení

Aha, tak to je pro mne zásadní informace. Velice děkuji za odpověď.

111®

není zač..

asd1

On myslí funkční ve smyslu otevření ventilu - zkouška průchodnosti ;).

Funkční ve smyslu "jištění přetlaku" je vždy. Ta páčka jen odlehčuje pružinu která tlačí kuželku na sedlo a po odlehčení otevře i při nízkém tlaku...

111 ty seš elektrikáž že.. Tak použiju elektrikářský moudro nes. se do pojistných ventilů když jim nerozumíš. Ten ventil žádnou blokaci funkce nemá.

ccc*

asd1 má pravdu. P*bezim*áčka a její poloha nemá na funkčnosti žádný vliv.

No tak abych do toho vnesl ještě větší zmatek, tak mám za to, že je úplně jedno jak je situována páčka tohoto bezpečnostního ventilu. Nic není nikdy blokováno. Ani funkce, ani kontrola.

111®
03.12.20 18:11

děkuji

akryl
hodnocení

To by jeden neřek, jak dlouhá diskuze (ale nakonec snad pro všechny zajímavá) se může rozpoutat nad obyčejným pojistným ventilem. Osobně jsem rád, že ve všech polohách páčky jsou zachovány všechny funkce ventilu. Už jsem měl obavy, že jsem deset let s páčkou kolmo k ose trubky v klidu čelil riziku výbuchu bojleru. Pak už je jen otázkou, proč výrobce tolik lidí znejistěl umožněním tohoto otáčení páčky, které ale nakonec na funkci ventilu nemá vůbec žádný vliv i když by tam téměř všichni logicky nějaký vliv očekávali. :)

111®

omluva za uvedení v omyl..

akryl
hodnocení

Nedělejte si s tím vůbec starosti, tohle přeci nikdo nemohl tušit. Pravda by se tady našla asi jen v návodu od výrobce, ten ale na internetu stejně není nikde k nalezení. Přeji hezký den.

akryl
hodnocení

Na závěr všem ještě jednou děkuji.

kenav

Zajimava diskuse a ty rady,tenhle italskej shunt povazuju za atrapu poj ventilu a nikdy bych ho na bojler nedal,ale je levnej.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]